[Amortyzator] Jaki olej? Marzocchi Junior T
[Amortyzator] Jaki olej? Marzocchi Junior T
Witam,
planuję zrobić serwis mojemu juniorkowi i pytanie do posiadaczy/ byłych posiadaczy - jaki olej i ile go wlać? Mam instrukcję jednak czytałem gdzieś, że czasem wlać lepiej niż 260 ml na lagę. Moja waga jest w przedziale 78-84 i junior chodzi tak jakby ospale, lecz zdarzy mi się go dobić. Nie ma jakiś sztuczek żeby zrobić go bardziej progresywnym? Pytanie też jak będzie w nowej ramie. Czy inaczej będzie pracował w fullu niż ht?
Pozdr
planuję zrobić serwis mojemu juniorkowi i pytanie do posiadaczy/ byłych posiadaczy - jaki olej i ile go wlać? Mam instrukcję jednak czytałem gdzieś, że czasem wlać lepiej niż 260 ml na lagę. Moja waga jest w przedziale 78-84 i junior chodzi tak jakby ospale, lecz zdarzy mi się go dobić. Nie ma jakiś sztuczek żeby zrobić go bardziej progresywnym? Pytanie też jak będzie w nowej ramie. Czy inaczej będzie pracował w fullu niż ht?
Pozdr
Re: [Amortyzator] Marzocchi Junior T
Rzadszy? To spróbuję 7,5W wlać bo wątpie żeby ktoś 5W tam wlał. I jeszcze jedna sprawa - jak dam regulację naprężenia wstępnego na max to chodzi bardzo płynnie, ale wtedy dobija. Żeby nie dobijał muszę ją zmniejszyć ale wtedy tak jakby zamulał. I jaki olej polecacie? Z jakiej firmy?
kuklis pisze:jak dam regulację naprężenia wstępnego na max to chodzi bardzo płynnie, ale wtedy dobija. Żeby nie dobijał muszę ją zmniejszyć

Jeśli masz dobry sag jak jesteś w pozycji w jakiej jeździsz i dobija(nie powinno mieć miejsca) to znaczy że tłumienie kompresji lekko za małe. Wtedy lejesz do goleni z tłumikiem kompresji olej bardziej lepki niż ten co miałeś(jeśli masz Marzocchi 7,5W to wlej Motula 10W albo najlepiej mieszankę 5 i 10 tak żeby wyszło coś około 7,5 - będzie bardziej lepki niż taki sam marzocchi). Która to goleń to nie wiem. Zobacz w necie a najlepiej rozróżniaj tłumiki bo ktoś mógł je zamienić miejscami w goleniach.
Jeśli amor jest za bardzo schowany to podkręcasz regulator naprężenia żeby był twardszy. Jeśli skończy się zakres to albo poziom oleju, albo inne sprężyny.
Miałem kupować motorexa 7,5. Jednak mam pytanie - używa ktoś innych olejów? Np. Motul? Motul jest syntetykiem więc klasowo o wiele lepiej, jednak z racji braku regulacji w juniorze boje się że będzie miał mimo wszystko inną lepkość (że 7,5 motorexa to nie będzie to samo co 7,5 motula). Może się ktoś wypowiedzieć?
jak miałem juniora t 2005 seryjny olej wymieniłem na 5w i mi pracował lepiej, ale ja jestem lekki. Sprężyny długie zostawiłem seryjne, te krótkie wymieniłem z czasem na twardsze, udało mi się na ebay wyrwać za grosze i nie dobijał, oleju lałem troche mniej niż zalecane. Przed zmianą sprężyn lałem chyba 10ml więcej niż w tabelach żeby właśnie nie dobijał, bo o dziwo w marzocchi to ma duży wpływ
http://www.pinkbike.com/photo/9231318/ <--- Mój Bike
Re:
gooral pisze:Czy olej silnikowy będzie ok?
Co to za moda na olej silnikowy? Taki olej nabiera swoich właściwości po osiągnięciu odpowiedniej temperatury, więc nie.
Ja poleca Castrol Fork Oil 5w. Jest to odpowiednik oryginalnego Marzocchi 7,5w. Sam go używam

Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
-
- Kontakt:
Re: [Amortyzator] Jaki olej? Marzocchi Junior T
Jestes w błędzie,olej silnikowy jest specjalnej receptury aby miał swoje właściwości smarne w niskich jak i wysokich temperaturach,a nie rosnąć wraz z temperaturą
Olej amortyzatorowy zazwyczaj oprócz swojej niższej gęstości ma za zadanie się nie pienić. Coś co ma 5w nie może być odpowiednikiem 7,5w bo to inna gęstość.

To dlaczego olej silnikowy zmienia się na ciepłym silniku? Poza tym wg porównań które kiedyś były w internecie jasno pokazywały że gęstość/lepkość oleju 5w Castrola odpowiada gęstości/lepkości 7,5w np. Motorexa czy innej formy, dokładnie nie pamiętam której.
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Big Hit + 66 RC 2005r.