Truvativ Descendant

HighFly
Kontakt:

Truvativ Descendant

Post autor: HighFly »

Bardzo proszę o info n/t korby Truvativ Descendant ?? Jak wypada w porównaniu np. z nowym saintem ?? Dobry kołowrotek czy nie ? czy jest sens zmieniać na coś inego ??

Korean_Boy
Kontakt:

Post autor: Korean_Boy »

mialem te korby caly sezon 2011

wrazenia bardzo dobre - kreca sie lepiej niz RF (lepszy pakiet) ale troszke mniej sztywne niz Saint (choc ciagle wystarczajaca sztywne dla 90% riderów)

Generalnie jak masz okazje na nie to warto brac
tsuful_zoo
Kontakt:

Post autor: tsuful_zoo »

Jak wyczuwa sie sztywnosc na korbach w rowerze z ponad 200mm skoku? ;>

Korean_Boy
Kontakt:

pedałując?
tsuful_zoo
Kontakt:

Dobra juz nie zartujmy prosze Cie bo mnie brzuch boli.
Chcesz powiedziec ze na rowerze FS jestes w stanie wyczuc roznice miedzy takim Descendantem a Saintem ? Szczerze watpie ...

Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

tsuful_zoo pisze:Dobra juz nie zartujmy prosze Cie bo mnie brzuch boli.
Chcesz powiedziec ze na rowerze FS jestes w stanie wyczuc roznice miedzy takim Descendantem a Saintem ? Szczerze watpie ...
Jak nie wazysz 55kg i nie pedałujesz z siłą małej dziewczynki to czemu nie?
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

http://www.youtube.com/watch?v=dxT5a580lY4

tak odnośnie sztywności :)
Mysle, ze predzej sie rama wygina niz korba ale to moje zdanie :)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Korean_Boy
Kontakt:

tsuful_zoo pisze:tsuful_zoo
Jeśli Ty nie potrafisz to bardzo mi przykro - proponuje więc wizyte na siłowni i dopakowanie nóg
Spaced
moderator
Kontakt:

off_road pisze:ak odnośnie sztywności
Mysle, ze predzej sie rama wygina niz korba ale to moje zdanie
Stary ale to inna korba. NIe sugerujesz chyba, ze wszystkie korby maja tą samą sztywność. Do tego skąd wiesz, ze nawet ten Hollz OCT ( descendant nie jest oct przez co z załozenia jest mniej sztywny) nie wygiął sie na tescie? Inna sprawa, ze skoro bokserom wychodziło po 800-1200 funtów na prosty to w nogach przy początkowym kopnięciu moze wyjsc sporo. Jasne, ze nie na stałe ale mniej sztywna korba przy kims większym moze sie ugiąć.
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

off_road test z filmu jest góra-dół. Ja niesztywne korby odczuwam jako rozjeżdżanie się na boki. W momencie mocnego ciśnięcia, gdy jedna korba jest poziomo do przodu znosi ją lekko na skos. Niby nie przeszkadza, ale nic przyjemnego - nie da się pokonać odczucia że pierdzielnie i lecisz na jajka na siodło.
ryżu_
Kontakt:

Post autor: ryżu_ »

Off_road film był by ciekawy gdyby nie nagrano go pralką w rozdzielczości 3px, masz może link do lepszej rozdzielczości? :)
snizy
Kontakt:

Post autor: snizy »

Korean_Boy pisze: tsuful_zoo napisał(a):"tsuful_zoo "

Jeśli Ty nie potrafisz to bardzo mi przykro - proponuje więc wizyte na siłowni i dopakowanie nóg
Korean_Boy zapomniałeś dodać i kilku głębszych... ładne bajki Panowie opowiadacie
tsuful_zoo
Kontakt:

Kerean_Boy mojego pytania nie bierz do siebie zbyt mocno. Nie mialem na mysli ze roznica w sztywnosci nie wystepuje w ogole lecz ze jest ona raczej nie odczuwalna przynajmniej przy mojej wadze 82kg ze wszystkim na rower. Nie chcialem Cie tez urazicz wiec sie nie unoś.
7 lat gralemmi trenowalem w klubie siatkarskim,od 3lat jezdze AM conajmniej 4 razy w tygodniu+silownia i trenarzer. Mysle ze mam sile w nogach ;)
Spaced na 100% nie jestem dziewczyna ;)

Wydaje mi sie ze gdy mamy pod saba opony nabite ponizej 35psi+kola ktore maja wieksza lub mniejsza sztywnosc+rame ktora tez ma jakas tam sztywnosc to roznice w sztywnosci korb moga byc malo odczuwalne. Moje zdanie.

LisuKrakow
Kontakt:

Post autor: LisuKrakow »

Nie no roznica jest odczuwalna. Sam mialem wczesniej starego sainta i byl sztywny, teraz mam rf ride dh i pierwsze co zauwazylem po wejsciu na rower to brak sztywnosci korb.
http://www.goride.pl 661, Royal, Dartmoor, Funn najtaniej w PL - POLECAM
Spaced
moderator
Kontakt:

Dokładnie o to chodzi. Bierzesz dokładnie ten sam rower i zmieniasz tylko korby to jak czujesz róznice w sztywnosci to są to magiczne fluidy zmieniajace sztywność ramy? ;) Ja za lekki na czucie czegokolwiek poza XC jestem ale zjawisko spokojnie jest do odczucia.

Snizy z tego co pamietam twierdziłes, ze napompowanie komór w protone róznym cisnieniem da wieksza czułosc wiec nie pouczaj o bajkach ;)
Korean_Boy
Kontakt:

tsuful_zoo pisze:Nie mialem na mysli ze roznica w sztywnosci nie wystepuje w ogole lecz ze jest ona raczej nie odczuwalna przynajmniej przy mojej wadze 82kg ze wszystkim na rower. Nie chcialem Cie tez urazicz wiec sie nie unoś.
7 lat gralemmi trenowalem w klubie siatkarskim,od 3lat jezdze AM conajmniej 4 razy w tygodniu+silownia i trenarzer. Mysle ze mam sile w nogach ;)
No to moim zdaniem bez problemu powinienes wyczuc róznice - szczególnie jak pierdolniesz z calej pyty na pedaly - ja waze 86 kg smigam na nartach od ponad 20 lat do tego xc squash i silownia - na brak sily tez nie narzekam i po prostu czuc to ze descendant lekko "pracuje" przy mocnym pocisnieciu a saint sztywny zostaje
Jaśko
Kontakt:

Post autor: Jaśko »

Sztywność korb jest łatwo wyczuwalna, ja zauważyłem dużą róznice po przesiadce z hussefelta na slx, a potem z slx na starego sainta który jest mega sztywną korbą. No ale są tacy dla ktorych to żadna róznica, tak samo jak przekrecisz im każdą regulacje w zawieszeniu, a oni nawet nie zauważają :lol:
tsuful_zoo
Kontakt:

Chylę sie pokornie :)
Jezeli mowisz ze czujesz to pewnie tak jest. zadalem pytanie bo wydawalo mi sie ze roznica w sztywnosci jest ale tylko i wylacznie mierzalna w laboratorium a w realu przy tak wielu innych czynnikach jest ona niewyczuwalna.
Interesujacy temat dla mnie bo jestem wlasnie na etapie szukania korb i zastanawiam sie miedzy trzema zupelnie roznymi korbami. Kazda ma swoje plusy i minusy i zastanawia mnie z ktorymi bym potrafil zyc a ktore by mi wisialy. Obok kazdej moze wypisze minusy. Moze ktos sie wypowie
E13 ssk - sztywnosc
E13 dh - waga
XTR- cena
Z górki sory za kradziez tematu ;)

Spaced
moderator
Kontakt:

Pod niektóre intense e13 nie przechodziło wiec jak masz ciasno w tych okolicach to mozesz miec z ich korbami problem. A i strasznie drą buty.

Swoja droga XTR jest dobre ze wzgledu na cene? ;)
ODPOWIEDZ