Czy piasty shimano saint nadają sie do FR/DH ?

masteeff
Kontakt:

Czy piasty shimano saint nadają sie do FR/DH ?

Post autor: masteeff »

Jak w temacie.

Dokładne modele:
tył Shimano Saint FH-M800

przód Shimano Saint HB-M800

Z góry dzięki za odpowiedzi

Bardzo byłbym wdzięczny jakbyście polecili mi jakieś dobra a w miare tanie obręcze na 36 szprych i szprychy do takich obręczy?
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Powinny się nadać, jednak ja bym się zastanowił, bo w końcu cała grupa Saint jest stricte dh. Ile ważysz, ile masz do wydania?
masteeff
Kontakt:

Mam 170cm wzrostu, ważę 65kg. Zaczynam swoją przygode z tym sportem i powoli przez zimę chce poskładac coś co bedzie sie nadawac do jazdy.

Do wydania mam nie wiele ale nie chce kupowac wszystkiego na raz. teraz kupie piasty za miesiąc obrecze i szprychy za miesiąc zaś coś by na wiosne miec już wszystko

Nie zarabiam wiele a są też inne wydatki stąd zakupy na "raty"
Smietana
Kontakt:

Post autor: Smietana »

nadają się do DH, ale odradzam ich zakupu. Piasta powinna się kręcić, w przypadku Sainta różnie to bywa. Do tego mocowanie tarczy w standardzie center look może być problematyczne. W temacie wagi też jakoś konkurencyjne nie są.
masteeff
Kontakt:

co to znaczy że różnie bywa z ich kreceniem się? smietana to jakie piasty polecasz byle nie były jakoś cholernie drogie a w miare wytrzymałe.

a jak sprawa wyglada z piastami firm octane,dartmoor, ns ? co innego do dh/fr by było dobre a nie zbyt drogie?

dodajmy tył ma by 10/135 przód qr20mm
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

W cenie tych piast sa dartmoory quantic i co oni tam na przód maja. Dobre sainty to dopiero nowa generacja czyli 810tki.
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Cena konusów do tych Saintów może mocno zdziwić...
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

http://allegro.pl/novatec-nt-d042-4masz ... 25734.html

http://allegro.pl/novatec-dh-41-20mm-en ... 37516.html

W kategorii cena / jakość lepiej nie znajdziesz. Obręcze najtańsze i nadające się to może dartmoor fortress, szprychy cn spoke za złotówkę i wio. Będziesz miał mocne i tanie koła. Szukaj okazji na całe, nowe albo mało używane to zaoszczędzisz troszkę kasy i wszystko będziesz miał na gotowe.
masteeff
Kontakt:

http://allegro.pl/novatec-nt-d042-4masz ... 25734.html

http://allegro.pl/novatec-dh-41-20mm-en ... 37516.html

W kategorii cena / jakość lepiej nie znajdziesz. Obręcze najtańsze i nadające się to może dartmoor fortress, szprychy cn spoke za złotówkę i wio. Będziesz miał mocne i tanie koła. Szukaj okazji na całe, nowe albo mało używane to zaoszczędzisz troszkę kasy i wszystko będziesz miał na gotowe.
Konkretnie i na temat.
Porównywalne ceny osiągają paisty octane orbital lub orbital pro

Czy ich jakośc jest porównywalna do tych novatec?

pytam bo mam klika rzeczy w rowerze z octana a kolorze niebieskim wiec jesli te piasty by sie nadawały to wziąłbym pod kolor..
mysticar
Kontakt:

Post autor: mysticar »

Jakość novateca i octane na pewno będzie na podobnym poziomie. Osobiście jednak wolałbym zwykłego orbitala zamiast tego novateca nawet pomimo, że ma 2 łożyska mniej, ale ma ośkę skręcaną na śruby.
Chyba że wolisz dopłacić do wersji pro.
Miałem takiego novateca przez jakiś rok i zero problemów, teraz mam już ponad 2 lata praktycznie takiego samego konstrukcyjnie tylko, że 150x12mm i dalej zero problemów, łożyska kręcą się jak nowe.
Na przód co weźmiesz to teoretycznie bez różnicy w sumie, chociaż z tego co wiem np. w piastach prodigy są łożyska 25mm (zwykle 20mm) więc powinny wytrzymać dłużej. Z drugiej strony wymiana dwóch łożysk na 1-2 lata za 15 zł to nie jest jakiś duży wydatek.
ciesz się z tego co masz, lub przynajmniej śmiej...
ODPOWIEDZ