Avid J3 długość śrub

MiP
Kontakt:

Avid J3 długość śrub

Post autor: MiP »

Witam
Piszę temat, bo nigdzie nie mogę znaleźć potrzebnych mi informacji. Sprawa wygląda następująco: nie mam śrub do przedniego hamulca.
Wie ktoś może jaka jest tam długość śrub? Tarcza 203mm, mocowanie PM, adapter mam, hamulec juicy 3. Co do szerokości: jeśli dobrze kojarzę to są M6, ale jak się mylę to mnie poprawcie.
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc ;)
Awaria
Kontakt:

Post autor: Awaria »

chodzi ci o sruby do tarczy, sruby od przykrecenia klamki do kiery, czy sruby od przykrecenia zacisku do adaptera, czy adaptera do amora/ramy?
http://utn.pl/OKAZJE  <-- Dobry sprzęt za dobre pieniądze! : )
MiP
Kontakt:

Zacisk do amortyzatora, oczywiście po drodze jest adapter.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Śruby same nie wystarczą tam jeszcze potrzeba specjalnych podkładek. Te masz czy nie?
Z gówna bata nie ukręcisz.
MiP
Kontakt:

O przepraszam, zapomniałem o nich napisać; też nie mam.
MiP
Kontakt:

No to jak z tą długością? Nie da rady bez tych specjalnych podkładek?
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

No kurde, czy wam myślenie wyłączyło? Montujesz tarcze, montujesz koło, zakładasz adapter, wkręcasz śrubkę lub jak nie masz to przykładasz na sucho, patrzysz ile musi być podkładek (zwykłe są ok) zeby zacisk nie ocierał o tarczę, mierzysz ile ma mieć ta śruba ( tak, żeby troche w gwincie siedziała) i heja do metalowego, kupujesz stalowe śruby, koszt mały i nie musisz czekać na odpowiedź.
miki_ck
Kontakt:

Post autor: miki_ck »

MiP pisze:Nie da rady bez tych specjalnych podkładek?
nie, dopiero z podkładkami zacisk Avida jest w takim miejscu w stosunku do tarczy, co hamulce innych marek bez.

Ja też miałem adapter w którym 2 śrubami przykręcało się i adapter i zacisk do amora (wnioskując z Twoich postów taki własnie masz).
Zamiast kombinować z długościami śrub po przesiadce na avida, zmieniłem adapter na shimano, który najpierw przykręca się do amora, a dopiero potem do niego zacisk.
Standardowe, łatwo dostępne śrubki i pewniej się to wszystko trzyma.
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

miki_ck pisze: nie, dopiero z podkładkami zacisk Avida jest w takim miejscu w stosunku do tarczy, co hamulce innych marek bez.
Chodzi Ci o te podkładki między amor a adapter? Tak, tu muszą być, miałem ten sam problem. Potem muszą tez być między adapter/zacisk i jest cud miód malina.
Mogą być najzwyklejsze podkładki, nie muszą być "specjalne"
Maciex09
Kontakt:

Post autor: Maciex09 »

ja mam na zwykłych podkładkach i się trzyma ;)
a śruby takie długie to czasem Avid dodaje, a jak nie to udaj się do sklepu żelaznego i kup m6 chyba np. 4 czy 5cm a nawet 6cm długości i już (grosze kosztują a dobierzesz sobie odpowiednią długość w domu)
http://tnij.org/p4e4 Scott Voltage YZ 25 + Mz Drop Off II
http://tnij.org/p4qp Pinkbike
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Ale właśnie w tej specjalności cały urok, bo można ustawiać zacisk w różnych płaszczyznach co czasem pomaga w ustawieniu. Takie same są w zwykłych klockach v-brake. Zacisk z podkładkami ma jakieś 17mm, dolicz sobie ze 2cm gwintu które musi być w amortyzatorze + ewentualnie adapter jeśli go potrzebujesz i będziesz wiedział jakiej śruby potrzeba.
ODPOWIEDZ