[Suport] Truvativ Sealex Spline XR + Trek Bruiser 2

Damek-GDA
Kontakt:

[Suport] Truvativ Sealex Spline XR + Trek Bruiser 2

Post autor: Damek-GDA »

Witam, jako że nadeszła zima, nadszedł czas na gruntowny serwis :D. Pierwsze za co się zabrałem był właśnie wkład suportu, z tego względu, że zaczął jakby "chrobotać" i strzykać. Po wyjęciu tego elementu z mufy ujrzałem niezły syf :D. Nie wiem do końca czy ten wkład jest w jakiś sposób bardziej rozbieralny, jednak nie pracuje on prawidłowo (po wyjęciu i kręceniu "na sucho" dalej chrobocze i coś strzyka, jednak to strzykanie jest nieco inne, jakby takie chlupanie od szybko odklejającego się smaru). Nie wiem czy wymienić ten wkład, czy może da się go jakoś zrobić, choć nie sądzę, w końcu to uszczelnione maszyny. Zastanawiam się wiec nad alternatywą. Słyszałem wiele dobrego o Howitzerze Team, tylko że z tego co się orientuję, jest on zrobiony w systemie hollowtech II, czy czymś podobnym, więc zastanawiam się, jak to by było w kwestii kompatybilności z mufą ramy i prawidłową linia łańcucha.
Doradźcie coś, bo już nie wiem co brać, a na allegro widziałem nówkę tego teama w okazyjnej cenie, ale chyba XR, a najlepiej byłoby pewnie zanabyć DH.

Pozdrawiam, Damian

Edit: Zapomniałem wspomnieć o korbie :D. Truvativ Hussefelt na Isis
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

XR to sypiący sie suport. Do ktorego tak jak i do Team nie zdobędziesz łożysk. Bynajmniej nie spotkałem osoby ktora by je dostała ;)

XR jest zamienny z Team ;)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
karii111
Kontakt:

Re: [Suport] Truvativ Sealex Spline XR + Trek Bruiser 2

Post autor: karii111 »

Trochę pokręciłeś. Howitzer Team jak sama nazwa wskazuje jest na system Truvativa -Howitzer, Howitzer Team jak i Howitzer XR mają łożyska zewnętrzne(bardzo podobne do standartu Hollowtech).
Ty natomiast z tego co widzę posiadasz suport z łożyskami wewnętrznymi na ISIS a więc nie możesz założyć suportu Howitzer ponieważ są to 2 inne standarty(podobne lecz inne).
Musisz szukać suportu na isis.
Kolega off_road pomylił Howitzer XR z Sealex Spline XR :)
Damek-GDA
Kontakt:

Post autor: Damek-GDA »

Dobra, to już mniej więcej wiem ocb, pytanie tylko - orientuje się ktoś, czy ten sealex spline który obecnie mam jest jakoś rozbieralny? Słyszałem, że często wystarczy wymienić łożyska i suport odzyskuje dawną świetność. Jeśli takowa operacja by nic nie dała, to zastanawiam się nad Truvativ Giga Pipe Team DH, jest pod isis, tylko jakie są wasze opinie na jego temat? Jak jest z kwestią rozmiaru, bo widziałem, że przy mufie 73mm nie ma opcji zamontowania napinacza. Znalazłem jednak wątek: http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=66960
gdzie wszystko jest kwestią podkładek. One są w każdym zestawie?
ODPOWIEDZ