[Amortyzator] Monster T - uszkodzony tłumik

kuba_ce
Kontakt:

[Amortyzator] Monster T - uszkodzony tłumik

Post autor: kuba_ce »

Witam,

Całkiem niedawno podczas serwisowania mojego Monstera T 2002 uszkodzony został tłumik a dokładniej urwała/ukręciła/szlag ją jasny trafił się aluminiowa śruba na którą nakręca się dolną nakrętkę... Kupno tłumika to nie taka prosta sprawa więc...
uszkodzony
uszkodzony
uszkodzone mocowanie.JPG (1.68 KiB) Przejrzano 1688 razy
Znalazłem na jakimś forum że ten tłumik da się uratować. Otóż przy asyście tokarza :) zebraliśmy uszkodzony materiał, przewierciliśmy denko tłumika na wylot i nagwintowaliśmy pod śrubę M6. Potem zostało już wykonanie śruby dwustopniowej M6 na M8 (M6 wkręcone w tłumik na kleju a M8 pod nakrętkę mocującą lagi). Następnie zrobiliśmy cienką nakrętkę M8 żeby skontrować śrubkę i Voila!

Pytanie czy to zadziała....ale już w przyszłym tygodniu dam znać. Ponoć patent sprawdzony.
po naprawie
po naprawie
bart322
Kontakt:

Post autor: bart322 »

Ciekawe, czy zadziala. Ja u siebie probowalem dospawac szpilke, ale udalo sie w jednym tlumiku (uszkodzone byly oba). W fotkach w podpisie widac, jak to wyszlo.
kuba_ce
Kontakt:

Bałem się spawać bo ścianki mają grubość puszki po piwie... Tobie widzę się stopiły ścianki :/
Denko tłumika ma jakieś 5mm grubości więc coś tam się udało nagwintować.
LestatBiker
Kontakt:

Re: [Amortyzator] Monster T - uszkodzony tłumik

Post autor: LestatBiker »

Musisz iść do tokarza żeby zrobił Ci taki kapsel z gwintem na śrubę na ciasne pasowanie na tłumnik (toto czerwone na obrazku), usuwasz resztę uszkodzonego gwintu i nabijasz ten element, żeby to wzmocnić na amen ładujesz klej do metalu firmy CX-80 i tylko ten bo wg mnie jest najmocniejszy ze wszystkich i daję Ci gwarancję ze na pewno Ci się to nie rozleci, zrobiłem tak koledze w 66rc jakieś 3 lata temu i hula mu to do dziś.
Załączniki
tłumnik.JPG
Back in black
kuba_ce
Kontakt:

Re: [Amortyzator] Monster T - uszkodzony tłumik

Też myślałem żeby tak to zrobić jak Ty - skoro hula to gitara.

Ja zrobiłem tak jak na tym niby schemacie heh
Załączniki
tłumik.jpg
tłumik.jpg (11.55 KiB) Przejrzano 1529 razy
LestatBiker
Kontakt:

Tylko że przy zamknięciu skoku tłok będzie walić w śrubę oraz odejmie to skok amora.
Back in black
kuba_ce
Kontakt:

Właśnie śruba nie wystaje poza denko tłumika więc nie powinno być kolizji. Zrobiliśmy to na równo.
LestatBiker
Kontakt:

Ja bym to na klej dla pewności skręcił albo choć na locklite, cóż, pożyjemy zobaczymy.
Back in black
kuba_ce
Kontakt:

Klej a dokładnie Locktite do połączeń gwintowych poszedł w ruch podczas skręcania a skręcone jest mocno - klej raczej dla spokoju ducha niż z konieczności ale na pewno nie zaszkodzi.
Jutro strzelę jakąś fotkę tłumika po naprawie.
ODPOWIEDZ