Jazdy na HT na lokalnej trasie ;) Wycinki z filmu

quilong
Kontakt:

Post autor: quilong »

Trozkę nie udana podróbka tego filmiku:
http://www.youtube.com/watch?v=hsnSYZJl ... re=related
znalazłem parę ujęć w których rowerzysta się gubił, niby miało podkręcić dynamikę filmu (niby, że tak szybko się jedzie), to wyszło jakby ktoś nie umiejętnie kamerował.

Jednak niektóre ujęcia wyszły fajnie i dynamicznie, jakby tak bardziej przemyśleć filmik ,zrobić go trochę krótszym, więcej ujęć na dużym zoomie (same koła, czy sam rower, czy sama głowa) i bardziej pomieszać u jęcia (były chyba 4 ujęcia z tego samego, albo podobnego miejsca jak ktoś jedzie z prawa do lewa, tak się nie robi). Generalnie nie chce, żebyście odebrali że bardzo się czepiam. Film przede wszystkim nie jest zły, po prostu mógł być lepszy. Powodzenia przy następnym

Edit:
Teraz przeczytałem dokładnie temat, że chodzi o WYCINKI Z FILMU, więc moje uwagi traktujcie jako rady przed montażem filmu, pozdro
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=20382844
FRyba
Kontakt:

Post autor: FRyba »

Ten kto to składał w ogóle nie zna się na tematyce rowerowej i na pewno nie wzorował się na filmiku http://www.youtube.com/watch?v=hsnSYZJl ... re=related :D to są tylko wycinki a film który powstaje nie jest tylko filmem rowerowym tylko dokumentalnym :)
quilong
Kontakt:

Post autor: quilong »

no właśnie napisałem w edicie, że zauważyłem, że to nie maił być film, tylko że są to wycinki.

Co do dokumentu to on też może być fajnie nakręcony...
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=20382844
Wujek_cieta_riposta
Kontakt:

Post autor: Wujek_cieta_riposta »

quilonq- Moim zdaniem większość problemów, które opisujesz bierze się ze strony sprzętowej. Odniosłem wrażenie jak gdyby film był kręcony lustrzanką z podpiętym do niej długim, stałoogniskowym obiektywem a nie kamerą na autofocusie. W tej sytuacji śledzenie szybkiego ruchu, jakim są goście na rowerach, ostrzenie i trzymanie kadru czyli podążanie za obiektem jest bardzo trudne do wykonania dla jednego kamerzysty ( szczególnie gdy podpięta do lustra lufa miała ogniskową w granicach 150mm ). Dałoby się osiągnąć świetne ujęcia rodem z Life Cycles, ale do tego potrzeba zoomu o stałym światle i rozpiętości 100-300mm ( najlepiej ). Nie zrażajcie się, bo moim zdaniem kamerzysta i tak poradził sobie nieźle. Jeżeli mogę coś doradzić- to następnym razem użyjcie długoogniskowego zoomu + statywu na głowicy olejowej, taki spokojnie wystarczy http://eltec.pl/KAMERY-VIDEO/Statywy2/S ... -9221.html - niech filmują was w dwie osoby - jeden kamerzysta podąża kadrem za bikerami, a drugi kamerzysta pełni funkcję "focus pullera" czyli steruje zoomem i ostrzeniem na bieżąco. Efekty mogą być powalające ;) . No i to co napisali chłopaki wyżej - połóżcie większy nacisk na różnorodność ujęć. Powodzenia!
FRyba
Kontakt:

Ujęcia były kręcone canon'em 550d z redrock micro :) i powtarzam to są wycinki i urywki całkowicie losowo połączone i nie składane z myslą o filmie tylko jako wyrzucone z filmu. Dostałem od kamerzysty już połączone niestety, z którymi nie mogłem nic zrobić :/ wrzuciłem to z nudów, żeby pokazać trochę jazdy a nie w postaci skończonego filmu co zresztą można zauważyć :D
royal'ek
Kontakt:

Post autor: royal'ek »

trochę wieje nudą, żadnego wstępu i muzyki.. poprawcie to :P
FRyba
Kontakt:

up powtarzam to są wycinki i urywki całkowicie losowo połączone i nie składane z myslą o filmie tylko jako wyrzucone z filmu. Dostałem od kamerzysty już połączone niestety, z którymi nie mogłem nic zrobić :/ wrzuciłem to z nudów, żeby pokazać trochę jazdy a nie w postaci skończonego filmu co zresztą można zauważyć :D !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
casperosensei
Kontakt:

Post autor: casperosensei »

ludzie nie ogarniają tego co paczo i co piszo...
Spoko nagrywa ten aparat ale zauważyłem problemy z ostrością. To przez złe ustawienie aparatu i moze niepełny kunszt kamerzysty? ale ogólnie spoko i można fajny film zrobić takim sprzętem :D też mam zamiar się takim posłużyć :mrgreen:
GG 381005
Roman_Maxx
Kontakt:

Post autor: Roman_Maxx »

Panowie jak coś nie jest gotowe to po kiego grzyba tym się chwalić, że nie umiem nadążyć z ostrością, że nie wiem co to kadrowanie, jedna wielka czarna kupa i najlepszy montażysta z tego wiele nie wyciągnie, bo to coś powinno mieć roboczą nazwę; CZARNE NIEOSTRE W LESIE!
Kontakt:

Hahaha widzę że idiotyzm i brak uwagi nie zna granic :D do usunięcia!
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Roman_Maxx pisze:Panowie jak coś nie jest gotowe to po kiego grzyba tym się chwalić
Też mnie to zastanawiało. A może to po prostu...
FRyba pisze:idiotyzm
?
FRyba
Kontakt:

Nie. Po prostu chęć pokazania jazdy. Film cały też będzie dostępny jak już tak zwracacie uwagę na montaż, ujęcia ostrość i wszystko... Ale wycinków z filmu nikt do sieci nie zabrania wrzucać.
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Gołych lasek też nie. Wrzuć lepiej jakieś gołe laski.
FRyba
Kontakt:

Lepiej mieć swoją i nie patrzeć na inne :)
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Rower/jazdę/las też mam swoje.
ODPOWIEDZ