Witam , drugiego stycznia zakupiłem od użytkownika forum Taran96 ramę giant glory dh z paroma dodatkami. Z ramą miało być wszystko w porządku poza wspawką przy zacisku sztycy. Po otrzymaniu paczki tj. 09.01.2012r , i sprawdzeniu wszystkich części przyszedł czas na sprawdzenie spawów i znalazłem pęknięcie koło główki z lewej strony ,lecz to nie koniec bo dochodzą do tego 4 spore wgnioty (z obu stron od amortyzatora, koło mufy oraz na podsiodłowej od wahacza) oraz praktycznie zerwany do zera gwint w górnym linku , pozostały może dobre 2zwoje..... Sprzedający zapewniał że z ramą jest wszystko w porządku poza ta wspawką na podsiodłowej , i udawał zdziwionego po otrzymaniu informacji o pęknięciu pod główką, po czym miał dzisiaj zaproponować rozwiązanie całej sytuacji . Dnia 01.10.2012r Taran96 stwierdził ze nie przyjmie zwrotu zestawu gdyż "odkleiłem naklejkę z ramy" po czym kontakt się urwał , nie odbiera telefonów , nie odpisuje na gg.Jeśli ktokolwiek miałby jakieś rady co robić w tej sytuacji lub jakieś informacje o tym użytkowniku byłbym wdzięczny za pomoc.
Sprzedający jest z Ostrowa wlkp. nazywa sie Mateusz K.
Jego nick allegro: [url]http://allegro.pl/show_user.php?uid=17735798
link do aukcji: http://allegro.pl/giant-glory-dh-nie-su ... 23554.html
Taranek ma łącznie 3 konta i już by dostał bana ale niech się odezwie tu cwaniak jeden. A pamiętam jeszcze jak się wypierał, że tam nic nie ma spawanego.
Może naklejka miała wzmocnić to pęknięcie Nie wiem jak można być tak nieuczciwym i w dodatku bezczelnym. Wiadomo, że to się jest kilka złotych tylko gruba kasa i wszystko zawsze i tak się wyjaśni.
Niektórzy to chyba lubią mieć problemy...
Liczę, że wszystko się wyjaśni. Przykro, że trafiłeś na kogoś takiego.
S:sztyca CB Joplin,shiver na części,manitou black,sherman 1,5"203mm skoku.
Ja pierdziele co się dzieje na tym forum?! Coraz częściej słychać o wałach ty(a)ranych na forum przez użytkowników, którzy de facto są osobami znanymi i raczej nie anonimowymi bo wypowiadają się w wielu tematach, a potem słuch o nich ginie na parę tygodni na forum i wyskakuje jakiś przypał z jego sprzętem. No ogarnijcie się ludzie, ktoś Ci pocisnął wała to napisz o tym szczerze na forum od razu a nie sprzedaj dalej także tyrając wała i ukrywając stan rzeczywisty. Taran gdybyś napisał od razu, ze dostałeś od kogoś wadliwy sprzęt to chłopaki na pewno jakoś pomogli by Ci odzyskać kasę, zamiast tego wyszedłeś po prostu troszkę bucowato w moim odczuciu... pogratulować
oj pamiętam tą ramę koło września była na allegro wtedy tez nie było mowy o takim uszkodzeniu tylko o tej wspawce pamietam była coś mowa w aukcji
no ale cena za taką ramę nie jest mała takze za taką kasę to ja bym nie odpuścił masz allegro probuj przez allegro , spory , zapytaj o porady pracowników a jak nie da rady to zostanie policja
Przegladajac jego PB widze ze deb*l zle zamontowal damper, pogratulowac :p
Swoja droga jak za sprzet z takimi dodatkami to cena jest naprawde smieszna, co nie zmienia faktu ze licytowales sprawny towar.
Zgloszenie sprawy na allegro prawdopodobnie nic nie da, gosc ma 15/16 lat wiec najlepiej znajdz w ksiazce telefonicznej jego numer domowy i porozmawiaj z rodzicami jak stoi sprawa.
gwoli scislosci-ma jedno konto,pozostale sa zbanowane (tj taran96 i rolnik89).bot zostanie zbanowane jak sie raczy wypowiedziec.
a w temacie: napisz mu maila ze ma 24h na kontakt z Toba i wyjasnienie sprawy oraz zawarcie porozumienia.po tym czasie idziesz na policje i zglaszasz sprawe z par. 286 KK czyli wprowadzenie w blad w celu osiagniecia korzysci majatkowej-wprowadzil Cie w blad co do stanu ramy,zeby zainkasowac za nia wiecej kasy.nie wychylaj sie na policji ze wiesz ze chlopak jest nieletni-sami do tego dojda,a wtedy wlacza w sprawe jego rodzicow.jak dostaniesz dane jego rodzicow idziesz do adwokata i zakladasz sprawe cywilna o niezgodnosc towaru z umowa.
przy odrobinie szczescia bedzie mial wyrok karny (bo z 286 kk odpowiada sie od 15 roku zycia) plus przesrane w domu plus wyrok cywilny (zapewne zwrot kasy,czasem [vide moj przypadek] sad zasadza zwrot pobranych korzysci,ale nie zasadza zwrotu towaru,wtedy nie bedzie mial ani kasy,ani czesci,plus bedzie musial naprawic szkode,czyli np zaplacic honorarium Twojego adwokata)
Tak ,sprawa zgłoszona na allegro ,na policję sprawę zgłoszę jak taran96 się nie odezwie... chodź wolałbym żeby przemyślał wszystko Jeśli nic się nie wyjaśni to pójdę na policje,do sądu,ale następstwem będą spore problemy.
Cena za frameset może dobra ,pod warunkiem ze towar byłby zgodny z opisem. Kontaktu do jego rodziców już szukałem lecz nic nie ma w sieci.
Najgorsze jest to że coraz więcej problemów jest z osobami znanymi w środowisku rowerowym ,a ten temat jest dobrym przykładem . piotrex dzięki za dobrą rade !
Z powodu nowych przepisów prawa Unii Europejskiej o zakupie towaru od osób prywatnych ....INFORMUJĘ: Przedmiot wystawiony na mojej aukcji nie podlega: gwarancji, rękojmi ani zwrotowi po dokonaniu transakcji. Jeżeli bierzesz w niej udział tzn. że się z tym zgadzasz!! Zgodnie z prawem UE dodatek ten powinien znajdować się pod każdą aukcją on-line w przeciwnym przypadku sprzedawca jako osoba prywatna zobowiązany jest do rocznej gwarancji na sprzedany towar nowy jak też używany.
z tego co pamietam jak kupowalem 888 od niego to byla ta sama informacja
wiec jezeli jest taka informacja to nie wiem czy jest sens zeby sie ubiegac o zwrot kasy
Może sobie pisać co chce, oszukał sprzedającego bo zataił faktyczny stan przedmiotu. Wyobraź sobie, że kupujesz ode mnie ramę i mam ten sam tekścik, w pudełku dostajesz ramę bez wahacza, damper leje olejem i brakuje kilku częsci - te kilka linijek tekstu przed niczym mnie nie chronią, zostałeś oszukany i ja ponoszę tego konsekwencje.
Btw sprzedający wie o temacie, tylko coś nie chce się tu udzielić.
Z tego co wiem to kupujący ma prawo do zwrotu towaru bez podania przyczyny do 10-ciu dni od czasu doręczenia paczki. Koleś ewidentnie leci w kule, bo nie odpisuje, wypisuje na swoim koncie jakieś herezje, które wkleił na pewno od innego użytkownika serwisu, jest nieletni. Z tego co pamiętam jest on z rocznika 96', gdyż tak pisało na PB. Z pewnością wiedział o zaszłych wadach z tego względu, że cena jaką chciał za samą ramę była śmieszna, zwłaszcza że pisał o wymienionych łożyskach i lakierowaniu za ponad 400zł. Z amortyzatorem podobnie. Takie modele nie chodzą po 900zł. Sprawdź czy czasem amortyzator nie jest dupnięty,bo może się okazać, że gów*o w środku jest. Koleś myślał, że znajdzie jakiegoś leszcza co na sprzęcie się nie zna. Może i dobrze, że kupiła to osoba, która zna się na rzeczy, bo kolesia można udupić i jego "kariera" się skończy.
P.S. Zauważyłem, że konto na PB usunął. Zapewne siedzi teraz i robi pod siebie ze strachu xD