Oszuści na Allegro - poradnik

Grzesiu
Kontakt:

Oszuści na Allegro - poradnik

Post autor: Grzesiu »

Ten poradnik przeznaczony dla osób które zostały oszukane na aukcji allegro i sprzedający nie chce zwrócić pieniędzy. Niestety sam byłem poszkodowanym w takim wypadku ale na szczęście wszystko dobrze się skończyło lecz nie udało się bez powiadomienia odpowiednich służb. Napisze po kolei tutaj co i jak trzeba robić by zgłoszenie zostało przyjęte na Policji lub w Prokuraturze. ZAWSZE ALE TO ZAWSZE WPŁACAJCIE PIENIĄDZE POPRZEZ PRZELEW. NIGDY NIE BIERZCIE ZA POBRANIEM PONIEWAŻ TAKA ZAPŁATA JEST NIC NIE ZNACZĄCA DLA ORAGNÓW ŚCIGANIA. I ZAWSZE ZACHOWUJCIE DOWÓD WPŁATY !!!!!!!

1. Przy zakupie droższych rzeczy typu. Amortyzator, Rama, Lub coś innego zawsze proście o wysyłkę firmą kurierską typu : DHL, DPD, UPS i inne… We wszystkich firmach kurierskich oprócz Poczty Polskiej bez wypełniania jakichkolwiek druczków macie możliwość sprawdzenia paczki przy kurierze.
2. Po odebraniu paczki otwórzcie ją przy osobie dostarczającej (kurierze) gdyż tylko w takim przypadku macie możliwość zwrócenia paczki. Oglądacie towar bardzo dokładnie czy nie ma on jakiś wad nie opisanych uprzednio w aukcji. Jeżeli dopatrzycie się pęknięć/ wgnieceń/ braków w zakupionym towarze.
3. ROBICIE DOKŁADNE ZDJĘCIA są one głównym dowodem że towar został przysłany z wadami nieuwzględnionymi w aukcji.
4. Pakujecie go zpowrotem do pudełka w którym został przysłany mówicie kurierowi że towar jest uszkodzony i nie chcesz go przyjmować i prosisz o wypełenie protokołu uszkodzenia paczki. W firmie DPD wygląda on tak. Obrazek I nie róbcie tego błędu każcie napisać kurierowi na protokole w rubryce Uwagi że paczka została zwrócona i odesłana do nadawcy. Ja tego nie zrobiłem i musiałem wyjaśniać na Policji że paczka została odesłana do nadawcy i łazić do tej firmy żeby mi dali Potwierdzenie zwrócenia paczki. Lepiej to zrobić od razu aniżeli później tracić czas na jeżdżenie i dochodzenie czy paczkę oddałem.
5. Praktycznie od razu po zwrocie paczki dzwonimy/piszemy na gg/ wysyłamy maila z zawiadomiem i załączonymi zdjęciami otrzymanego towaru i opisem w jakim stanie dotarł on do ciebie. Zapisujemy wszystkie rozmowy. NIE KOPJUJEMY TEGO TYLKO ROBIMI SKRINSZOTA przyciskiem „Prt Sc Sys Rq” znajduje się on nad klawiaturą numeryczną. Dajemy typkowi pewien okres czasu. Wiadomo że pewne instytucje na których jest możliwość zrobienia przelewu. Np. Poczta trwają do 6 dni więc średnio dajemy tydzień czasu. Codziennie piszemy że nie ma przelewu od niego. Po 7 dniach jeżeli nie ma pieniędzy, piszemy/piszemy e-maila/ dzwonimy do nadawcy i informujemy go o tym że w dniu dzisiejszym idziemy na Policję i bez żadnej dyskusji i tłumaczenia że nie miał czasu by wpłacić. Po prostu idziemy i zgłaszamy.
6. Na policję zabieramy takie dokumenty jak :
a) Dowód osobisty a jeżeli nie jesteś pełnoletni idź z Rodzicem lub Opiekunem
b) Dowód wpłaty na konto
c) Wydruk z aukcji. Drukujemy całą aukcje razem z powiększonymi zdjęciami i całym opisem zamieszczonym w aukcji.
d) Drukujemy zdjęcia towaru tego który przyszedł do ciebie (zdjęcia które zrobiłeś po otwarciu paczki w twoim domu)
e) Ksero i oryginał protokołu zwrotu paczki ( bierzemy ksero i oryginał po to by osoba z dochodzeniówki mogła porównać oryginał z kopią w celu sprawdzenia autentyczności kopii następie zabieramy oryginał. Jedni wolą mieć ten dokument w domu inni nie można dać im oryginał ja wolałem zatrzymać go)
f) Drukujemy wszystkie rozmowy ze sprzedającym jeżeli wymianieliśmy korespondencje poprzez gg/e-mail.
7. Udajemy się do Komendy policji w celu zgłoszenia oszustwa. W okienku przy wejściu mówimy że chcemy zgłosić oszustwo na aukcji internetowej i czekamy. Ktoś po nas przyjdzie i pójdziemy spisywać protokół. Odpowiadamy na wszystkie pytania które zada nam osoba z dochodzeniówki.
8. Następnie udajemy się do domu i żyjemy dalej własnym życiem w oczekiwaniu na korespondencje z prokuratury o wszczęciu dochodzenia.
9. OPCJONALNIE czasami się zdarza w moim przypadku tak było. Osoba przestraszyła Się że idziemy na Policję i wpłaca pieniądze lecz jest już za puźno bo my zgłosiliśmy już oszustwo. Piszemy pismo do prokuratury że otrzymaliśmy już zwrot pieniędzy za uszkodzony towar i podpisujemy się idziemy do prokuratury w której prowadzone jest dochodzenie i zgłaszamy dobrowolne umorzenie postępowania dając do dowodów oświadczenie że pieniądze zostały zwrócone.
10. Przed wysłaniem wiadomości do allegro informujemy owego oszusta o tym iż nie musi zwracać pieniędzy gdyż wywalczy je allegro poprzez sprawę sądową.
11. Zgłaszamy tą sprawę do allegro razem ze zdjęciem/skanem korespondencji z Prokuratury i wysyłamy wiadomość do Zespołu allegro w którym opisujemy sytuację i wysyłamy im ten dokument z prokuratury o wszczęciu postępowania. Formularz taki znajduje się na stronie Moje allegro > Aukcje > centrum sporów
12. Po pewnym czasie dostajemy wiadomość że allegro wytacza sprawę sprzedającemu a nas prosi o nr konta na który mają przesłać odszkodowanie ( Allegro oddaje kwotę do 500zł za przedmiot) w przypadku wyższych kwot możemy się zrzec odszkodowania wysokości 500zł i czekać na wygraną sprawę przez allegro i zwrot kosztów.

Proszę o przyklejenie tego poradnika ponieważ w kółko natykamy się na oszustów na aukcjach internetowych. Myślę że może to komuś pomóc. Pozdrawiam i życzę rozstrzygniętych sporów ;) oczywiście na korzyść poszkodowanego.
http://www.pinkbike.com/photo/935615/
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Cóż ja opiszę inną sytuacje. Kolega wyżej powoływał się na 'niezgodność towaru z opisem' i na tej podstawie odzyskiwał pieniądze. Ja to robię na podstawie 'rękojmi za wady'.
Akt prawny dostępny tutaj:
http://dokumenty.e-prawnik.pl/kodeksy/k ... -sprzedaz/
Czemu tak? Ponieważ wadę wykryłem dopiero po miesiącu, był to rozszczelniony carbon w jednej z goleni w dorado. Po prostu gdy stał w cieple, i cały czas ktoś go macał nie było możliwości by to zauważyć. Dopiero jak stał w garażu przez dłuższy czas wyszedł na wierzch wyciek. Jeśli opieracie się o 'niezgodność towaru z opisem' to jest to wykroczenie z Kodeksu Karnego i w to trzeba zaangażować policję. Natomiast jeśli korzystacie z 'rękojmi za wady' sprawę zgłaszacie do sądu cywilnego. Zanim to jednak zrobicie należy napisać pismo do sprzedawcy o odstąpieniu od umowy sprzedaży z uwagi na wady fizyczne towaru. W piśmie podajemy powody i nr. konta do przelewu oraz KONIECZNIE kwotę jaką zapłaciliśmy+koszta przesyłki. Na przelew dajemy 7 dni. W ostatnich słowach pisma radzę zawrzeć sformułowanie:
Wskazuję, iż wobec braku zapłaty w/w kwoty we wskazanym terminie skieruję sprawę
– bez dalszych wezwań - na drogę postępowania sądowego, co niewątpliwie zwiększy
obciążające Panią/Pana koszty dochodzonego roszczenia o koszty procesowe i ewentualnie
egzekucyjne.
Jeśli to nie poskutkuje to udajemy się do prawnika, ten składa pozew do sądu cywilnego. Musimy mu dać następujące rzeczy:
- Cała nasza korespondencja ze sprzedawcą.
- Opis aukcji.
- Zdjęcia z aukcji oraz stanu faktycznego.
Kaucja za sprawę wynosi 30 zł, mnie prawnik kosztował 100 zł. W takich sprawach występuje się o niejawne posiedzenie. Jeśli sąd dojdzie do wniosku, ze zeznania powoda + opis z serwisu + zdjęcia nie wystarczą to wtedy może zarządzić jedną rozprawę na której przesłucha świadków. Ostatnio prawnik mój był na podobnej sprawie, wartość rzeczy 3 tyś. i sędzia na wstępie stwierdził, że ta sprawa ma się skończyć dziś i decyzja zapadła w 40 minut, wyrok będzie za tydzień. Sprawę wygrał powód.
Co więcej, to nie wy musicie udowadniać, ze ta wada powstała wcześniej, to oskarżony musi opłacić biegłego jeśli będzie chciał podważyć wasze + świadków zeznania, że ta wada była już w momencie gdy część do nas przyszła.
Nie bójcie się, ze sprawa będzie się ciągnęła przez nie wiadomo jak długo, zwykle odbywa się w ogóle bez stron, większość taki spraw jest już rozwiązywana na posiedzeniu niejawnym.
Z gówna bata nie ukręcisz.
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

KubaLaPL pisze:Czemu tak? Ponieważ wadę wykryłem dopiero po miesiącu
Może z innej beczki - kupowałem procesor na allegro - używany, nie zauważyłem na zdjęciach, że jedna stopka jest przygięta (w sumie nie znam się na tym, a kumpel mówił, żeby od razu kupić, bo cena fajna i wygląda ok. ogółem 250pln + przesyłka - proc przyszedł, sprawdzałem czy jest pęknięty, itd, i nie zauważyłem tej stopki (może była już "wyprostowana"?), zamontowałem, proc działał, ale tydzień później stwierdziłem, że kupie całkowicie nowy komputer (w starym musiał bym zmieniać zasilacz, ale i tak to nie było by "to"), więc wystawiłem na all. również i proca, poszedł za 245pln - wysłałem, a gość pisze mi emila "Oszukałeś mnie, bo na aukcji której go kupiłeś widać wygiętą (dałem w swojej aukcji link), a Twoje zdjęcia akurat w tym miejscy są rozmazane, oddawaj kase, stopka jest urwana" - nazwał mnie oszustem, mimo tego, że dałem tydzień rozruchowy...
Kasę zwróciłem, i piszę do poprzedniego właściciela, a ten do mnie "Czas rozruchowej gwarancji minął (w sumie 2-3dni z 12) musisz zjeść tą żabę."

Mam prawo walczyć o swoje, na zasadzie opisanej przez Ciebie?

Teraz do tematu:

Grzesiu wyczyść tekst z błędów (interpunkcja itd.) i będzie świetnym odniesieniem dla innych.
Grzesiu pisze:ZAWSZE ALE TO ZAWSZE WPŁACAJCIE PIENIĄDZE POPRZEZ PRZELEW. NIGDY NIE BIERZCIE ZA POBRANIEM PONIEWAŻ TAKA ZAPŁATA JEST NIC NIE ZNACZĄCA DLA ORAGNÓW ŚCIGANIA. I ZAWSZE ZACHOWUJCIE DOWÓD WPŁATY !!!!!!!

Kiedyś kurier z PP powiedział mi, kiedy odbierałem paczuszkę za 1000pln (pierwsza moja paczka :P), miałem stresa o to czy jest wszystko ok z nią - pow. że w razie czego, mam iść na policje (podał posterunek u nas w Btm), oni wstrzymają przelew.. Więc można to jeszcze sprawdzić dla pewności - ja wolę za pobraniem brać, z tego względu, że nie wiele drożej wychodzi, a żyłka lenia się odzywa :P
KubaLa
moderator
Kontakt:

SegatiV pisze:Mam prawo walczyć o swoje, na zasadzie opisanej przez Ciebie?
Pewnie, że masz. Tylko pytanie, czy kupowałeś od osoby fizycznej czy od firmy? Jeśli od osoby fiz to czy zgłosiłeś mu to w ciągu miesiąca od czasu gdy gość Cię poinformował o tym, że procek ma urwaną stopkę? Jeśli od firmy to jest po ptokach, bo powinieneś zrobić to niezwłocznie.
Dokładnie to jest ten art:
Art. 573. Kupujący, przeciwko któremu osoba trzecia dochodzi roszczeń dotyczących rzeczy sprzedanej, obowiązany jest niezwłocznie zawiadomić o tym sprzedawcę i wezwać go do wzięcia udziału w sprawie. Jeżeli tego zaniechał, a osoba trzecia uzyskała orzeczenie dla siebie korzystne, sprzedawca zostaje zwolniony od odpowiedzialności z tytułu rękojmi za wadę prawną o tyle, o ile jego udział w postępowaniu był potrzebny do wykazania, że roszczenia osoby trzeciej były całkowicie lub częściowo bezzasadne.
Ale będzie ciężko udowodnić, że to nie Ty urwałeś stopki bo:
Art. 559. Sprzedawca nie jest odpowiedzialny z tytułu rękojmi za wady fizyczne, które powstały po przejściu niebezpieczeństwa na kupującego, chyba że wady wynikły z przyczyny tkwiącej już poprzednio w rzeczy sprzedanej.
Gdybyś tego nie używał było by łatwiej.
No i tak btw to przy 250 zł nie warto, bo na prawnika wydasz powiedzmy 200 zł a zwrotu dostaniesz (jeśli wygrasz) 250 zł + wysyłka. Sprawa toczy się ok. 3 miesięcy. Jedynie zyskasz satysfakcję że pajac nie zarobi tych 250 zł. Ale nie jestem przekonany czy ta sprawa jest do wygrania.
SegatiV
Kontakt:

KubaLaPL dostałem emila o wadzie, od kupującego, odpisałem i od razu poinformowałem sprzedawcę, że doszło do takiego uszkodzenia, a ewidentnie na jego aukcji widać tą wadę (zdjęcie też było nie wyraźne, ale jak wiedziało się czego szukać, można było dostrzec).

NIe wiem czy jest sens o to walczyć, ale 250pln nie chodzi piechotą :P
KubaLa
moderator
Kontakt:

SegatiV pisze:NIe wiem czy jest sens o to walczyć, ale 250pln nie chodzi piechotą :P
No tak, ale od 250 odlicz 200 na prawnika i masz 50. Odlicz dojazd do sądu, dzień wolny w pracy, ze 2 razy wizyta u prawnika i masz z powrotem jakieś 20 zł. A wg. mnie sprawa nie jest oczywista bo
SegatiV pisze:na jego aukcji widać tą wadę
Nie, na jego aukcji widać krzywą stopkę, a Ty wysłałeś z urwaną stopką. Nie mówię, ze tak było ale mogłeś urwać ją wkładając procek do swojego kompa, bo nie zauważyłeś, że jest krzywa. Trudna sprawa. Z drugiej strony:
Art. 559. Sprzedawca nie jest odpowiedzialny z tytułu rękojmi za wady fizyczne, które powstały po przejściu niebezpieczeństwa na kupującego, chyba że wady wynikły z przyczyny tkwiącej już poprzednio w rzeczy sprzedanej.
Opierając się o to, powinno się udać.
SegatiV
Kontakt:

Ile mam czasu na sporządzenie wniosku do sądu cywilnego od momentu ujawnienia wady? Sprawa rozgrywała się w okolicach listopada.
KubaLa
moderator
Kontakt:

SegatiV, czytałeś KC? ;)
Spooko, ja już prawie na pamięć go znam a jestem chemikiem :mrgreen:
Art. 576. § 1. Uprawnienia z tytułu rękojmi za wady prawne rzeczy sprzedanej wygasają z upływem roku od chwili, kiedy kupujący dowiedział się o istnieniu wady. Jeżeli kupujący dowiedział się o istnieniu wady prawnej dopiero na skutek powództwa osoby trzeciej, termin ten biegnie od dnia, w którym orzeczenie wydane w sporze z osobą trzecią stało się prawomocne.

§ 2. Upływ powyższego terminu nie wyłącza wykonania uprawnień z tytułu rękojmi, jeżeli sprzedawca wadę podstępnie zataił.

§ 3. Zarzut z tytułu rękojmi może być podniesiony także po upływie powyższego terminu, jeżeli przed jego upływem kupujący zawiadomił sprzedawcę o wadzie.
Wydaje mi się, że nie jest to wada podstępnie zatajona (na zdjęciu widać). Ale i tak masz rok na to.
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

KubaLaPL pisze: 'niezgodność towaru z opisem'
gwoli scislosci niezgodnosc towaru z umowa to kodeks cywilny,bo to po prostu nienalezyte wykonanie umowy.
dopiero oszustwo/wprowadzenie w blad to przestepstwo okreslone w kodeksie karnym.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
KubaLa
moderator
Kontakt:

Aha, ok. Masz rację. Ale tak jak w przypadku SegatiVa to mamy chyba KK, nie? Bo opisane jako dobra a na zdjęciu z wadą czyli już wprowadzenie w błąd.
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

to zalezy-trzeba by dokladnie przeczytac opis i zobaczyc zdjecia.jesli ta przygieta nozka nie zmniejsza "wartosci bojowej" sprzetu (czyli wydajnosci i sprawnosci) to jest to wada nieistotna-nie znam sie na tym,nie wiem co powouje brak nozki :-P.
w przypadku Segativa nie bawilbym sie w proces,dlatego ze jesli wada istniala w momencie wydania (czyli w momencie dostarczenia) to sprzedajacy moze podniesc ze kupujacy mial czas i sposobnosc zapoznac sie ze stanem procesora i nie zglaszal z tego tytulu roszczen.jak to sad rozpatrzy?cholera wie,ja bym nei ryzykowal.
zreszta powiedzmy sobie szczerze-takie zglaszanie po 3 miesiacach,w takim przypadku,bardzo powazne nie jest..
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
ODPOWIEDZ