[Damper] Evolver ISX6 - metaliczny dźwięk.

Sudoku
Kontakt:

[Damper] Evolver ISX6 - metaliczny dźwięk.

Post autor: Sudoku »

Zakupilem w tamtym tygodniu na allegro w/w damper jako nowy po demontażu. Dotarł do mnie w czwartek. Z powodu pracy później choroby zamontowałem go w rowerze dopiero w niedzielę i tu na dzień dobry kubeł zimnej wody. Damper przy ugięciu wydaje tak jakby jakiś metaliczny dzwięk. nie uderzenie, nie stukanie tylko tak jakby coś o coś obcierało. Nie miałem wcześniej styczności z tymi dampreami więc zanim uderzę do sprzedawcy z pretensjami wolę zapytać się tutaj chociaż nie wydaje mi się zeby takie dźwieki były normane. Miał ktoś doczynienia z EVOLVEREM ISX6 INSTRINC ?
Jest to w miarę pilne gdyż umówiłem się ze sprzedawcą na 7 dni gwarancji rozruchowej.
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

na pewno nie jest to normalne, możesz nagrać nawet telefonem ten dźwięk?
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Sudoku
Kontakt:

http://snd.sc/w23Elu
Jest i nagranie. W rzeczywistosci nie jest to AŻ tak słyszalne gdyż przystawiłem mikrofon dosyć blisko ale oddaje nature zjawiska. Na nagraniu nie odczujemy oczywiscie tego co odczywają ręce przy uginaniu czyli minimalnych delikatnych wibracji. tłumacze sobie to tym, że może to przepływ oleju przez shimy? Ale sam w to nie wierze..
off_road
moderator
Kontakt:

To ewidentnie jak tarcie brzmi. Ja bym sie ze sprzedającym ugadał tak:
Niech zwroci koszt serwisu odliczając go od kwoty zakupu :)

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Sudoku
Kontakt:

A zapowietrzenie wchodzi w grę przy takim skrzeczeniu?

Jęśli to jednak wada sprzętowa na dodatek fabryczna to jest szansa na ogarnięcie tego w rozsądnych pieniądzach poza gwarancją?
zuczek152
Kontakt:

Post autor: zuczek152 »

Aby nie tworzyć nowego tematu chciałbym się podłączyć do tego.
Też mam taki damperek - nowiutki i mój wydaje podobne dźwięki. Ponadto w moim słabo działają regulacje wolnej i szybkiej kompresji oraz progresji. Wysłałem swojego na gwarancję, czekałem na niego miesiąc po czym przysłali mi go i napisali że wszystko z nim jest ok i powiedzieli że za słabo go napompowałem. Napisali mi, że właściwe ciśnienie w komorze SPV to 200-210psi. Z tego co znalazłem w instrukcji ciśnienie powinno wynosić max 175psi. Ale mniejsza z tym bo napompowałem go na te 210psi i regulacje te wg mnie nadal nie działają. Jedynie na szybką kompresję jakby troszkę reaguje ale nie wiem czy to tak powinno być. Tak jakby ciut mniej czuły był. Nie jeździłem jeszcze z nim, wszystkie zabawy wykonuje w domu skacząc po rowerze i patrząc jak się ugina.
Sudoku, jak to jest u Ciebie z tymi regulacjami, widać wyraźną różnicę jak się nimi pokręci??
Nie wiem czy mam go im jeszcze raz odesłać czy sam go rozebrać. Nie chciałbym znowu miesiąc czekać...
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

zuczek152 pisze:Nie jeździłem jeszcze z nim, wszystkie zabawy wykonuje w domu skacząc po rowerze i patrząc jak się ugina
To jak chcesz szybką kompresję wyczaić? Przecież używasz tylko wolnej w takiej sytuacji.
Sudoku
Kontakt:

Nie jestem Ci w stanie odpowiedzieć bo na nim nie jeździłem ze względu na obecny stan zdrowia i pogody, a uginając go w pokoju ciężko cokolwiek stwierdzić.
U Ciebie po serwisie gwarancyjnym dzięki ustały?
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

Z damperem wszystko jest ok, ma poprostu za małe ciśnienie. Im większe ładujemy ciśnienie tym cichszy jest damper. Walnij mu tam z 220 PSI i sprawdź. Wcześniej miałem foxa vanilkę rc z zaworem AV I jak było 60 PSI to aż strzelał przy powrocie , dopiero przy 160 było cicho.
Back in black
zuczek152
Kontakt:

Jak mam napompowany teraz na 210 psi to brzmi ładnie i chodzi zajebiście tylko te regulacje są jakieś takie dziwne. Po odebraniu z reklamacji bardzo ciężko teraz chodzą wszystkie regulacje a przy ustawieniu tłumienia powrotu na max i wciśnięciu wahacza na maxa zawieszenie się prostuje dopiero gdzieś po 3s:) Tak wiec tłumienie powrotu ma bardzo szeroki zakres ustawień.
Teraz też jestem troszkę chory więc nie przejadę się ale jak tylko mi się poprawi to pobawię się nim na dworze.
off_road
moderator
Kontakt:

zuczek152 pisze: Tak wiec tłumienie powrotu ma bardzo szeroki zakres ustawień.

Litosci to czego sie spodziewałeś ze kompresje bedziesz miec w zakresie od zera do blokady? No way ;) Najwyraxniej po prostu nie masz pojecia co robi regulacja wolnej i szybkiej kompresji. I jak wyczuć to ze działa.

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
zuczek152
Kontakt:

Zgadza się, nie wiem. Nigdy nie miałem fulla a więc nigdy nie bawiłem się takim damperem.
LisuKrakow
Kontakt:

Post autor: LisuKrakow »

ciekawi mnie tylko jedno, to ten damper z allegro 499 licytacja 699 kup teraz? 216mm dlugosc montazowa? ;p
http://www.goride.pl 661, Royal, Dartmoor, Funn najtaniej w PL - POLECAM
zuczek152
Kontakt:

Ja kupiłem swojego razem z nową ramą DunCon tosa-inu. Sprzedawali jako komplet za 1800zł.
Sudoku
Kontakt:

Tak to on. Wiąże się z nim jakaś ciekawa historia?
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

ja iwem tyle ze Twoj damper pochodzi z tego samego zrodla co damper Zuczka,ale w odroznieniu od niego (zuczka) kupiles go od Pawla,ktory kupil go od duncona,wiec w razie czego musisz scigac jego..
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
zuczek152
Kontakt:

Mój jest kupiony w Jeleniej Górze ale jak wysłałem go na reklamacje to oni go wysłali do Gliwic do dystrybutora Velo (takie mam przynajmniej przybite pieczątki). Mieli tam akurat jakiś remanent dlatego czekałem na rozpatrzenie miesiąc.
ODPOWIEDZ