Kierownica i Hamulce - pytań kilka
Kierownica i Hamulce - pytań kilka
Witam serdecznie.
Zaczynam (od wakacji) przygodą z DH (rower grawitacyjny) Specjalized Big Hit.
Mam pytanie o długość kierownicy. Obecnie mam kierownice o długości 660mm. Większość znajomych ma kierownice dłuższe. Jaką ja powinienem mieć?? Czy jest to zależne od mojej budowy ciała (176cm,85kg)? Jak dobrać kierownice?
Dodam ze jak przymierzałem się do innej oczywiście w innym rowerze, czułem dyskomfort. Jakoś mi się tak dziwnie siedziało za bardzo do przodu, za blisko kolan miałem to wszystko. Proszę o jakieś porady.
Hamulec - mam teraz jakiś wynalazek i w dodatku jest z niego mały wyciek. Jaki polecacie hamulec na tył i dlaczego.
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.
Zaczynam (od wakacji) przygodą z DH (rower grawitacyjny) Specjalized Big Hit.
Mam pytanie o długość kierownicy. Obecnie mam kierownice o długości 660mm. Większość znajomych ma kierownice dłuższe. Jaką ja powinienem mieć?? Czy jest to zależne od mojej budowy ciała (176cm,85kg)? Jak dobrać kierownice?
Dodam ze jak przymierzałem się do innej oczywiście w innym rowerze, czułem dyskomfort. Jakoś mi się tak dziwnie siedziało za bardzo do przodu, za blisko kolan miałem to wszystko. Proszę o jakieś porady.
Hamulec - mam teraz jakiś wynalazek i w dodatku jest z niego mały wyciek. Jaki polecacie hamulec na tył i dlaczego.
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.
Szerokość nie długość! Zawsze będziesz odczuwał dyskomfort przy przesiadce na inny rower. Kierownicę każdy dobiera pod siebie i trudno jest tu mówić o jakichkolwiek zasadach. Chociaż 660 to bardzo wąsko, do DH takie minimum to 711 max to ponad 800. Najlepiej jak pożyczysz od kogoś kierę o danej szerokości i pojeździsz ze 2-3 dni i się przyzwyczaisz. Wtedy podejmiesz decyzję na której lepiej. Pamiętaj, że to nie tylko szerokość ale i wznios oraz katy gięcia decydują o pozycji za kierownicą!
Określ budżet na hamulec...
Określ budżet na hamulec...
Z gówna bata nie ukręcisz.
http://www.rowerowy.com/czesci/hamulce/ ... lx_blm666l myślę, ze dobra opcja.
Z gówna bata nie ukręcisz.
racja, z kierownicą ciężko poradzić w taki sposób jaki sobie życzysz, bo to wybór indywidualny. Zarazem im szersza kierownica tym łatwiejsze manewrowanie rowerem, ponieważ jest większa dźwignia i mniej siły potrzeba aby zmienić położenie roweru podczas jazdy.
Ja osobiście jeździłem długo na 660mm w dh i po zakupieniu nowej 790mm pierwsze 3h jazdy były dziwne, ale potem jak się przyzwyczaiłem to o wiele lepiej mi się jeździ.
To też tak jak Kubala radził pożycz od kogoś a jak nikt nie ma takiej jaka Cie interesuje, a jesteś bardzo przekonany do zmiany, to kup szerszą ale o takim samym wzniosie i kątach (osobiście tak właśnie zrobiłem). Wtedy dyskomfort będzie krótszy i jedynie spowodowany przez zmianę szerokości.
Ja osobiście jeździłem długo na 660mm w dh i po zakupieniu nowej 790mm pierwsze 3h jazdy były dziwne, ale potem jak się przyzwyczaiłem to o wiele lepiej mi się jeździ.
To też tak jak Kubala radził pożycz od kogoś a jak nikt nie ma takiej jaka Cie interesuje, a jesteś bardzo przekonany do zmiany, to kup szerszą ale o takim samym wzniosie i kątach (osobiście tak właśnie zrobiłem). Wtedy dyskomfort będzie krótszy i jedynie spowodowany przez zmianę szerokości.
-
- Kontakt:
Re: Kierownica i Hamulce - pytań kilka
Ja mam coda 5 na prozdzie i jest lux machina. Klocki metaliczne ( z tego co pamiętam ) jak sie rozgrzeją to jest cudeńko
-
- Kontakt:
Tu masz fajną kierę :
http://allegro.pl/kierownica-cloud-perf ... 38947.html
http://allegro.pl/kierownica-cloud-perf ... 38947.html