M6 - Revox - sprężyna

GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

off_road Ale z Ciebie manipulator, oj niedobry... ;)
Jak porównujesz fotki to porownuj sprężyny przynajmniej o tej samej twardości, nie wspominając o skoku (długości) bo dałeś 400x3 vs 325x2.5

W miarę realniejsze porównanie jest to:

450x3 stalowe vs 400x3 tytanowe Nuke proofa (kloc mimo wszystko, np jest ciężki).

Obrazek

Obrazek
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

GgG pisze:
off_road Ale z Ciebie manipulator, oj niedobry... ;)
Touche :D
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
dhzwierzak
Kontakt:

Post autor: dhzwierzak »

Z tego, co doczytałem m6 waży bez dampera ok. 3,8 kg. Damper (DB) ok. 0,5 kg. Do tego sprężyna powiedzmy ok. 0,5 kg. Nie wiem czy ramę, która waży z damperem pod 5kg można nazywać "wylajtowaną". Tak na mój gust jest to jedna z ostatnich ram aluminiowych (rocznikowo) zrobiona jeszcze z jako takim zapasem na materiale. Postanowiłem przesiąść się z mojego kochanego BH04 na ramę typowo dh i zobaczyć jaka będzie różnica w prowadzeniu. Na wadze specjalnie mi nie zależy. Nie zamierzam niczego odchudzać, wręcz przeciwnie. W zeszłym roku byłem na kupnie nowych sterów. Coś mnie podkusiło i kupiłem crank brothers opium dh - tak się chyba nazywały. Super stery dedykowane do dh, ultralekkie och ach ech. Trzy miesiące i lądując chopę (żadna ekstrema) na Palenicy stery pękły na dziesiątki kawałeczków - z górnej miski prawie nic nie zostało. Do dzisiaj nie wiem jakim cudem nie przeorałem twarzą kawałka trasy i nie urwałem główki w ramie - nigdy więcej nie popełnię tego błędu. Solidne stery FSA dedykowane do dh kosztują ok. 100zł, tamten złom 250 zł. Mam swoje zdanie na temat trędu do histerycznego odchudzania w zjazdówkach czego tylko można. Jeśli na czymś można dobrze zarobić, należy wykreować potrzebę posiadania właśnie tego. Ja osobiście ważę ok. 100 kg i to raczej nie jest tłuszcz. Kilo w jedną czy drugą stronę nie robi na mnie wrażenia. Podsumowując, tytan i stal w sprężynach różni się właściwie tylko wagą - tak by wynikało z tematu. I to jest dla mnie warte przemyślenia przy zakupie sprężyny. Pozdrawiam
Jest ryzyko, jest zabawa, albo piargi (gleba) albo sława
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

dhzwierzak pisze: trwałość porównywalne ze stalą
teoretycznie tak,w praktyce zdarzaja sie przypadki gdzie po jakims czasie (rekordowy jeden sezon w przypadku RCSa wspomnianego przeze mnei wyzej) sprezyna sie "zbija".wiec zaryzykowalbym stwierdzenie,ze trwalosc bedzie ciut mniejsza.
pzdr

p.s.kupujac uzywana m6 zwroc uwage na problem opisany tutaj:
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=68265
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
dhzwierzak
Kontakt:

Post autor: dhzwierzak »

Wniosek taki, że tytanowej sprężyny używanej kupować nie należy a i nowa za kosmiczne pieniądze (jak na kawałek sprężyny) nie musi zbyt długo służyć - bardzo fajnie. Dobrze, że na razie robią jeszcze stalowe. Chyba kupię sobie ze dwie na zapas. Tak na wszelki wypadek gdyby w ramach "lajtowania" rowerów zaprzestano produkcji stalowych :lol:
Czytałem o tych pękających linkach. No cóż, nowej m6 już nie kupię, bo nie ma. Trzeba będzie na to miejsce uważać.W każdym razie dzięki za zwrócenie uwagi. Pozdrawiam
Jest ryzyko, jest zabawa, albo piargi (gleba) albo sława
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Na jebaju sa zawsze wystawione ulepszone linki do M6 na wypadek jakby komu czasło :)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
ODPOWIEDZ