Siema. Kupiłem niedawno boxxera race z 08r uszkodzonego i mam pewien problem ze złożeniem go... W lewej ladze mam sprężynę, która na dole opiera się na tym trzpieniu przykręcanym od dołu do dolnych goleni. Sprężyna dokładniej opiera się na takiej czarnej tulejce wciśniętej na ten trzpień, tak? Na załączonym zdjęciu wszystko widać z tym że nie jestem pewien czy tak to powinno być Chodzi o to że przy mocniejszym ugięciu ta czarna tulejka zsuwa się do dołu i nie wywiera nacisku na sprężynę. Czy powinno być tak jak na fotce?
Złożone masz dobrze. Tu masz jakąś fotkę jeszcze z neta: http://www.pinkbike.com/photo/4171702/
Wydaje mi się jednak, że brakuje Ci jednego elementu. O ile dobrze pamiętam pomiędzy sprężyną a rurką powinien być plastikowy element Wchodzi on w środek rurki i zapiera się o nią, z drugiej strony wchodzi trochę w sprężynę i również się o nią zapiera. Widać to na tym zdjęciu jednak trochę niedokładnie.
Już ogarnąłem Żadnego segera tam nie ma, po prostu między tym trzpieniem a sprężyną musi być taka gumowa gruba podkładka, która mi się zapodziała jak składałem ale na szczęście już znalazłem
I jeszcze zapytam, ile oleju do lewej lagi a ile do prawej?
W prawej jest ten tłumik to ma w sobie zamknięty olej tak? A po za tłumikiem w dolnych goleniach ile oleju?
Pozdro
Zalecane 15W ale możesz lać np 10W do lewej 30ml, do prawej 15ml.
Zanim włożysz górne lagi w dolne to wlej około 5ml oleju pomiędzy górny ślizg a uszczelki kurzowe. Olej rozejdzie się po takim rowku przy uszczelkach olejowych.
Jak już wsadzisz górne golenie w dolne to wciśnij je tylko trochę. Chodzi o to żeby jeszcze nie złapały dolnych ślizgów. Wtedy odwróć amortyzator do góry nogami i wlej przez otwory na śruby odpowiednią podaną wyżej ilość oleju. Chodzi o to żeby olej dostał się pomiędzy ślizg górny a dolny a nie pływał sobie tylko na dnie.