Wymiana napędu co ile ?
Wymiana napędu co ile ?
Zanim mi jeszcze neta nie odcieli , zapodaję pytanie : co ile przy naszym stylu jazdy trzeba zmieniać kasetę , łańcuch albo nawet zebatke lub napinacz ?
Co czytam to każdy pisze inaczej : że jak wymieniać łańcuch to i kasete inni że kasete nie tylko 3 łańcuchy na sezon ....
Jak to jest ?
Co czytam to każdy pisze inaczej : że jak wymieniać łańcuch to i kasete inni że kasete nie tylko 3 łańcuchy na sezon ....
Jak to jest ?
3 łańcuchy na sezon to jest opcja jak dużo pedałujesz. Tysiące km rocznie jak robisz to w ten sposób traktujesz łańcuchy. Nie wiem jakie interwały ale co ileś tam km zmieniasz łańcuch na drugi i potem na trzeci i tak w kółko dopóki wszystko nie będzie się nadawać na śmietnik.
Tutaj ja bym zmienił jak zacznie przeskakiwać bardzo. W moim wypadku w ogóle bardzo pomagało piłowanie zębów kasety.
Ale jak już zmieniasz to i łańcuch i kasetę. Mała szansa że stary łańcuch będzie działać z nową kasetą. A jak będzie nawet w miarę to szybko ją do siebie dostosuje.
Tutaj ja bym zmienił jak zacznie przeskakiwać bardzo. W moim wypadku w ogóle bardzo pomagało piłowanie zębów kasety.
Ale jak już zmieniasz to i łańcuch i kasetę. Mała szansa że stary łańcuch będzie działać z nową kasetą. A jak będzie nawet w miarę to szybko ją do siebie dostosuje.
Ja robie change co 500km 
Zmieniasz czesciej łańcuch na nowy dzieki temu mimo scinania kasety ta ma cały czas prawidłowy kąt natarcia na zebach i puki nie znikną zeby całkiem za kazdym razem przyjmie nowy łańcuch bez problemów.
Licznik i powiadomienie co 500km.
Problem zaczyna sie w momencie jak ma sie kasete za naprawde grubą kase i wydawać na łańcuch 90zł + kaseta >350zł staje sie problemem. Ja wole czesciej łańcuch

Zmieniasz czesciej łańcuch na nowy dzieki temu mimo scinania kasety ta ma cały czas prawidłowy kąt natarcia na zebach i puki nie znikną zeby całkiem za kazdym razem przyjmie nowy łańcuch bez problemów.
Licznik i powiadomienie co 500km.
Problem zaczyna sie w momencie jak ma sie kasete za naprawde grubą kase i wydawać na łańcuch 90zł + kaseta >350zł staje sie problemem. Ja wole czesciej łańcuch

-
- Kontakt:
Ooo właśnie miałem zakładac podobny temat a tu proszę
Ja mam pytanie w sumie podobne tylko, że tak: mniej więcej co jaki czas wymienic łańcuch, pytam o czas bo totalnie nie jestem w stanie powiedziec ile zrobiłem km... I wql lepiej wymienic łańcuch (tzn. jeźdic np na 2 łańcuchach i jednej kasecie) i zostawic kasetę czy już lepiej wszystko dociorac do końca i później wymienic wszystko na raz?
P.S. wolał bym wymienic częściej łańcuch niż później wydawać xxx pln na wszystko
Bo kasety w takim złym stanie nie mam.

Ja mam pytanie w sumie podobne tylko, że tak: mniej więcej co jaki czas wymienic łańcuch, pytam o czas bo totalnie nie jestem w stanie powiedziec ile zrobiłem km... I wql lepiej wymienic łańcuch (tzn. jeźdic np na 2 łańcuchach i jednej kasecie) i zostawic kasetę czy już lepiej wszystko dociorac do końca i później wymienic wszystko na raz?
P.S. wolał bym wymienic częściej łańcuch niż później wydawać xxx pln na wszystko

-
- Kontakt:
sam popelnilem podobny blad (mniej kosztowny ale jednak) i nie zamierzam go popelnic podobnie.off_road pisze:Problem zaczyna sie w momencie jak ma sie kasete za naprawde grubą kase i wydawać na łańcuch 90zł + kaseta >350zł staje sie problemem.
tej zimy zmieniam naped i startuje z dwoma lancuchami przy jednej kasecie.
-
- Kontakt:
ja polecam zainwestowac w dobry naped, mialem przez dwa lata lancuch xt i kasete ultegre - nic nie przeskakiwalo do samego konca, dopiero jak zerwalem lancuch pierwszy drugi trzeci raz to zmienilem wszystko. kaseta tez ultegra ale lancuch xtr.
http://www.goride.pl 661, Royal, Dartmoor, Funn najtaniej w PL - POLECAM
-
- Kontakt:
-
- Kontakt: