Tulejki Proshox reanimacja
Tulejki Proshox reanimacja
Z racji, ze temat o tulejkach proshox poleciał za regulamin reanimuje bez linków.
Może kogoś zainteresuje stosunkowa tania alternatywa do regulacji geometrii ramy a mianowicie tulejki montażowe typu OFFSET. Działanie można przedstawić na zasadzie włożenia dłuższego lub krótszego dampera do ramy gdyż w rzeczywistości tulejki zmieniają długość montażową amortyzatora tylnego do ok. 6 mm a amortyzator pozostaje ten sam. Dzięki tym właściwościom można regulować:
- kąt główki do 1,5 stopnia
- wysokość suportu do ok. 12 mm
Wszystko do kupienia przez allegro/ebay/mail do Darka podany na stronie. Znacznie ponizej sterów i chyba sie skusze do roweru xc i bede zakładać na jakies wyprawy w góry gdzie bardziej wypłaszczyć rower wypada.
Może kogoś zainteresuje stosunkowa tania alternatywa do regulacji geometrii ramy a mianowicie tulejki montażowe typu OFFSET. Działanie można przedstawić na zasadzie włożenia dłuższego lub krótszego dampera do ramy gdyż w rzeczywistości tulejki zmieniają długość montażową amortyzatora tylnego do ok. 6 mm a amortyzator pozostaje ten sam. Dzięki tym właściwościom można regulować:
- kąt główki do 1,5 stopnia
- wysokość suportu do ok. 12 mm
Wszystko do kupienia przez allegro/ebay/mail do Darka podany na stronie. Znacznie ponizej sterów i chyba sie skusze do roweru xc i bede zakładać na jakies wyprawy w góry gdzie bardziej wypłaszczyć rower wypada.
W faithie jest możliwość zmiany punktu linkami zawieszenia i wg mnie różnica jest zauważalna. Jako że rama pod koniec robi się bardzo progresywna (tak jak i stare glory dh) to przesunięcie o 6mm zamyka zawieszenie, bo przełożenie dąży do 0 
Myślę że każda rama z progresywnym końcem będzie miała zayważalnie inny koniec pracy, tyle że nie koniecznie gorszy ( w faithie to kwestia gustu, niektórym bardziej się podoba praca zawiechy po zmianie)

Myślę że każda rama z progresywnym końcem będzie miała zayważalnie inny koniec pracy, tyle że nie koniecznie gorszy ( w faithie to kwestia gustu, niektórym bardziej się podoba praca zawiechy po zmianie)
Segativ - high fiveSegatiV pisze:Czy mowa o tych tulejkach?http://allegro.pl/offset-tulejki-montaz ... 12369.html

To są pewnie te tulejki :geek: Proshox ma bardzo dobre opinie, trzeba się w nie wyposażyć.
http://www.pinkbike.com/photo/4852398/
-
- Kontakt:
Przy śrubach M8 i damperach MZ , Foxa , XF czyli średnicy oczka ~ 12,8 mm rzeczywista mozliwość manewru to 3-4 mm. Dobrze byłoby pamiętać przed zamówieniem o takich niuansach .quilong pisze:Zamówiłem pod śruby M8, jak założę do zdam relację jak się zmienił rower.
U mnie w ogóle jest lipa bo z jednej strony mam łożysko igiełkowe.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt: