[Amortyzator] RST Space , gęstość oleju

Lajkamil
Kontakt:

[Amortyzator] RST Space , gęstość oleju

Post autor: Lajkamil »

Witam mój poczciwy kloc rst space jump 08 stracił już swoją charakterystykę pracy ala fox 40 i trochę przymula ;/ Dla tych co nie wiedzą jest tam komora powietrza i zamknięte tłumienie olejowe.
Zastanawiam się nad samodzielnym serwisem :) Olej już mam motorex 5W.
Tylko będzie to mój pierwszy serwis i jestem kompletnie zielony. Wie ktoś może jak serwisuje się taki amorek ? Może ma link do poradnika nie musi być to do tego amora bo wiem , że jest wiele innych modeli , firm które stosują taki ,sposób'' chciałbym zdobyć jakąś wiedzę bo boję się to robić na zielono :) Edit : Ile i gdzie mam wlać ten olej?
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Amortyzator przymula pewnie z powodu syfu i braku smarowania między goleniami a ślizgami. Zdejmij dolne golenie (odkręcasz dwie śruby na dole, zdejmujesz) wyczyść wszystko dokładnie, daj wazeliny na uszczelki + na ślizgi, możesz też wlać jakieś 10ml jakiegokolwiek oleju. To już powinno poprawić pracę amortyzatora. Musisz często robić ten zabieg żeby jakoś to działało.
Sert93
Kontakt:

Post autor: Sert93 »

Lajkamil
Kontakt:

Post autor: Lajkamil »

Sert co to za niewidzialny link ? :) Mam pytanie jak zdejmę wszystko to nie wyleje się olej ze środka?
Edit: Co do cholery? w linku podanym przez Macieja , że ten tłumik jest nierozbieralny , ale jaja :d /// Wazelina techniczna będzie dobra? Edit. Odpowie mi ktoś czy rozbierając tego amora musze szykować olej czy moge rozebrac nasmarowac i zlozyc chyba tak bo ma zamkniętą komorę
raider1997
Kontakt:

Re: [Amortyzator] RST Space , gęstość oleju

Post autor: raider1997 »

tam nie ma otwartej kompieli. Tak jak mówią przeczyść w srodku mozesz dac po 10 ml na lage.
mateusz54321
Kontakt:

Post autor: mateusz54321 »

Ten stary niebieski smar trzeba usunac ?
mateusz54321
Kontakt:

Post autor: mateusz54321 »

Co do signa to polecam wymiana wlasnie tego oleju .. o niebo lepiej chodzi ;p
no i jesli jezdzicei po lesie jakies takie lekkie dh to wymięcie sprezyne na wieksza mozna z space zrobic nawet 180 mm skoku kadricz jest bardzo duzy w space tylk schowany wystarczy kupic sprezyne z storma i macie space 150 mm skoku nie polecam wyciagac go bardziej ..;dddd
sam tak zrobilem moge wyslac zdj jakby ktos chcial zobaczyc efekt ;p :D
raider1997
Kontakt:

Post autor: raider1997 »

smar wywalić całkiem.
skow
Kontakt:

Post autor: skow »

Witam

Odezwij się telefonicznie do ludzim ze sklepu cyklotur.com Rok temu kupiłem cały tłumik do RST STORM i zapłaciłem za tą przyjemność 28zl... Naprawde śmieszna cena, a po wymianie poprawiła się praca amorka. Otwartej kąpieli tam niema, ale 10ml na strone nie zaszkodzi. Warto nasmarować też czymś uszczelki. PDF'y z rysunkami amortyzatora można ściągnąc z strony producenta http://www.rst.com.tw/ct/techsupport/te ... 8689510765 na yt jest kanał RST http://www.youtube.com/user/RSTtech/videos może się do czegoś przyda. Do dzieła!

Aha same tlumiki są raczej nie rozbieralne i ciężko będzie Ci wymienić sam olej. Dlatego też nigdzie nie podają info odnośnie gęstości oleju.
ODPOWIEDZ