Budowa SnowScoota

XxUzixX
Kontakt:

Budowa SnowScoota

Post autor: XxUzixX »

Witajcie
Ostatnio zafascynowałem się tym sprzętem. Niestety jego cena jest z kosmosu. Bo 3,5tyś za dosłownie kilka rurek to chyba przesada. No, ale do rzeczy. Chciałbym stworzyć taki sprzęt na podstawie oryginału. Mam dostęp do sprzętu który ułatwi prace nad takim ustrojstwem.

Mam znajomego z używanym sprzętem narciarskim czyli dechy będę miał za grosze bądź za darmo. Kierownice, mostek już mam.
Gotowe elementy jak główka i wideł (odpowiednio skrócony) to nie problem będę miał za darmo.

Mam duży problem z kątem główki, nie mogę znaleźć żadnej informacji w necie. Zresztą żadnej infromacji na temat snowscoota nie mogę znaleźć, w sensie wymiary. Przed spawaniem, chciałbym przemyśleć/rozrysować sobie wszystko.
Sprzęt chce stworzyć z aluminiowych rur, aby także nie ważył sporo.

To teraz do was pytanie, na co zwrócić uwagę, gdzie mogę popełnic jakiś błąd. Proszę o ewentualne sugestię.

Pozdrawiam Konrad :wink:
hemi427
Kontakt:

Post autor: hemi427 »

Czasem śmigam na snowscoocie znajomego. Zrobiłem chyba 2 lata temu sobie stół i rysunki żeby spawać ale chyba nigdy nie znajdę na to czasu. Takie uwagi: Wyżej kierownice i główke niż standardowy SC (nie wiem ile masz wzrostu co prawda ale te standardy sa zdecydowanie za nisko), szerszą kierownice niż standardowa ale bez lotu niektórych ludzi dh typu 800mm itp. Dopasuj pod swoją szerokość ramion. Nie oszczędzaj na mostku, kup najlepiej z mocowaniem kiery na np. 6 śrub, kierownica lubi się często w tym popuszczać, głównie przez to że jest ciągnięta przez te kilka minut na orczyku (wierz mi że każdy kto ma SC wozi imbusy). Mocowanie na buty daj bardziej do tyłu niż standardowo są bo i tak siedzi się na tyle bardziej, szczególnie na początku nauki. Jeśli masz możliwość kliku desek to spróbuj dać węższą na przód i szerszą na tył, wydaje mi się że to pomoże przy sterowaniu. Tak poza tym to jak dla mnie temat nie jest taki fajny jak się wydaje, nie jeżdzę wogóle po stokach na desce i byłem nakręcony że tym również będe śmigał po lasach (puch itp) jednak nie daje to takiej możliwości niestety jak deska. Generalnie taki gadzet i tyle, szkoda bo myślałem że będe miał zabawkę dh do lasu ale w zimie :( Miłej zabawy i zawsze musisz jeździć w fullface bo inaczej paszcze szybko stracisz :)
XxUzixX
Kontakt:

Post autor: XxUzixX »

Dzięki za cenne wskazówki. Co do zabawy, to jak to wypali to na pewno w fullface i zbroi będę jeździł ;) Ma ktoś jeszcze jakieś wskazówki ?
ODPOWIEDZ