Stowarzyszenie rowerowe - Legalizacja Tras - Prosze o pomoc

chicken_tomek
Kontakt:

Stowarzyszenie rowerowe - Legalizacja Tras - Prosze o pomoc

Post autor: chicken_tomek »

Witam ,
wraz z innymi rowerzystami z naszego miasta postanowiliśmy założyć stowarzyszenie rowerowe . Stowarzyszenie to ma na celu wspólne wyjazdy na zawody dh/fr oraz legalizacje naszych lokalnych tras na których trenujemy .
Większość papierów potrzebnych do założenia jest już złożone oraz uczestniczyliśmy w sesjach rady miasta . Wspomnę tutaj iż miasto chce nas wspierać i bardzo podoba im się nasz pomysł jednak prosili nas byśmy zgromadzili wszystkie potrzebne informacje na temat jak takie legalne trasy zjazdowe działają w Polsce . Chodzi im mniej więcej o coś takiego :
Jak działają takiego typu stowarzyszenia czy kluby sportowe
Czy takie stowarzyszenie musi posiadać jakiegoś trenera
Jak wygląda regulamin tras zjazdowych co musi się w nim zawierać itp .
Jak się tworzy tego typu trasy w Polsce -czy trzeba mieć jakieś zezwolenia itp - oczywiście nie chodzi tu o bikeparki do streetu tylko o trasy zjazdowe
Oraz jakie są wymogi bezpieczeństwa przy tworzeniu tego typu tras oraz

Prosił bym najbardziej o odpowiedzi osoby które zakładały takie stowarzyszenia lub starały sie o budowe tras legalnych w lesie ale każda osoba wnosząca cos do tematu bd tutaj mile widziana .

Szukam też info oraz jakiegoś kontaktu z osobami które były zaangażowane w budowe Single Tracka w Krakowie : http://krakow.naszemiasto.pl/artykul/91 ... ,id,t.html w
Budowa trasy w iwoniczu :
http://www.ikse-est.yoyo.pl/budowa_trasy_dh.htm

Oraz innych bikeparków i stowarzyszeń działających w Polsce
F4rr3ll
Kontakt:

Post autor: F4rr3ll »

chicken_tomek pisze:Wspomnę tutaj iż miasto chce nas wspierać
no nie wierze :) , skąd jesteś ? bo chce tam iść na studia ! ;)
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

www.lsfr.pl - strona lubelskiego stowarzyszenia, wejdź, przeczytaj statut ewentualnie załóż temat, ktoś kto będzie umiał Ci pomóc na pewno odpowie.
ExtremeSouthTeam
Kontakt:

Post autor: ExtremeSouthTeam »

UWAGA wypowiedź będzie długa i może być lekko zagmatwana ale pisałem na szybko i to co mi do głowy przyszło, za błędy przepraszam ale nie chce mi się poprawiać :p

1.Jak działają takiego typu stowarzyszenia czy kluby sportowe
Nasz klub zajmuje się organizacją imprez sportowo rozrywkowych czyli Dzień Sportów Ekstremalnych, GRAWITACJA-Przedziwna DH czyli zawody na naszej trasie oraz nowy pomysł czyli zawody narciarsko snowboardowe WINIARSKA EXTREME. Działamy na zasadzie non-profi czyli nasz klub nie prowadzi działalności gospodarczej i wszyscy jego działacze nieodpłatnie prowadzą klub i imprezy. Dzięki temu że jesteśmy stowarzyszeniem możemy ubiegać się o sponsoring do różnych firm. Dodam że klub jedyny fundusz jaki posiada to składki członkowskie ewentualnie darowizny oraz to co uda się uzyskać od sponsorów na konkretne imprezy oraz od współorganizatorów czyli gminy naszej. Największym priorytetem naszego klubu było wybudowanie w Iwoniczu-Zdroju trasy downhillowej. Udało się po wielu próbach. Wiadomo jak każdy klub możemy trenować członków klubu w sekcjach które ustalił klub.

2. Czy takie stowarzyszenie musi posiadać jakiegoś trenera
-jest to tylko zależne od zarządu klubu, może zarząd uchwalić że otwiera sekcje i trenerem w danej sekcji będzie ktoś wyznaczony przez zarząd i jesli jest to stowarzyszenie nonprofit to jest to po prostu działacz klubu który za darmo będzie prowadził tą sekcję. Nie jest konieczne żeby był trener. Wszystko zależy od tego co jest zapisane w statucie klubu i jaki charakter ma klub i czy jest to klub który zajmuje się tylko trenowaniem zawodników czy jakieś inne rzeczy ma wpisane bo tak jak my mamy wpisane w statucie ze zajmujemy się trenowaniem coś tam jeszcze i organizacją imprez sportowo rozrywkowych czyli nie musimy jako tako tylko trenować zawodników.

3.Jak wygląda regulamin tras zjazdowych co musi się w nim zawierać itp .
-http://przedziwnadh.pl/images/stories/r ... 0trasy.pdf Poleć znajomym
w linku regulamin naszej trasy Przedziwna DH
najważniejsze żeby zaznaczyć że korzystanie z trasy jest na własną odpowiedzialność dodatkowo mozna wymienić punkty najważniejsze tak jak u nas jest, można jeszcze więcej wypisać. Trzeba taki regulamin zamieścić na trasie w widocznych miejscach na początku, na końcu i w kilku miejscach na trasie tam gdzie ktoś może wjechać i zauważyć, im więcej tym lepiej ale bez przesady :]

4. Jak się tworzy tego typu trasy w Polsce -czy trzeba mieć jakieś zezwolenia itp - oczywiście nie chodzi tu o bikeparki do streetu tylko o trasy zjazdowe
- jeśli chodzi o tworzenie trasy to jeśli pod względem papierkowym to jeśli już wasz klub będzie dzierżawił teren od miasta gminy to już możecie budować jak chcecie wiadomo że z głową trzeba i najlepiej z kimś kto się tym zajmuje i wie jak temat ogarnąć

najistotniejsze tutaj jest to czy będziecie mieli podpisaną umowę o dzierżawę i wtedy na was spada odpowiedzialność za trasę i teren dzierżawiony

5.Oraz jakie są wymogi bezpieczeństwa przy tworzeniu tego typu tras
- jeśli chodzi o bezpieczeństwo to oczywiście trzeba o to zadbać ale jak to w tym sporcie, ciężko jest o wszystko zadbać bo jak ktoś nie ma odpowiednich umiejętności i zdrowego rozsądku to pomimo najlepszych zabezpieczeń może zrobić sobie krzywdę. dlatego najlepiej zadbać o to by niebezpieczne miejsca na trasie były zabezpieczone materacami, jakieś skarpy siatkami czy śliskie powierzchnie siatką czy papą antyślizgową :P

Moja dobra rada to jesli odpowiedzialność za trasę ma spoczywać na waszym klubie to wykupcie sobie odpowiednie ubezpieczenie dla klubu żeby nie było później problemów z ponoszeniem odpowiedzialności pieniężnej za czyjąś głupotę.

jeśli chodzi tutaj o legalizację istniejących już tras to może być różnie bo musicie sprawdzić do kogo nalezy ten teren czyli najlepiej udać się pierwsze do urzędu miasta czy gminy i poprosić tam o ksero planów miasta z podziałem na działki w tych rejonach gdzie macie te trasy, jeśli trasy są na terenie gminy to macie z górki bo z tego co piszesz to chce wam miasto pomóc więc wtedy piszecie umowę o dzierżawę tych działek na których znajdują się trasy i po kłopocie, nam udało się że dzierżawa jest za darmo ale myślę że wam też za darmo wydzierżawią oczywiście jeśli to tereny gminy. taką umowę powinni bez problemu ludzie z urzędu miasta wam spisać bo nam spisali, jeśli będzie trzeba to mogę wam kiedyś skan takiej umowy wysłać tylko że teraz nie mam dostępu bo w domu wszystkie papiery a ja na studiach jestem ewentualnie jakies podstawowe punkty które w niej się zawierają mogę napisać później.

teraz gorsza opcja, jesli nie znajdziecie swoich tras na działkach gminy to idziecie do nadleśnictwa i tam prosicie o jakieś plany działek i terenów lasów w tych rejonach gdzie są te trasy, następnie jeśli się okaże że trasy są na terenie lasów państwowych to musicie zrobić podobnie jak z gminą czyli umowa o dzierżawę z tym że nie wiem czy oni mogą wydzierżawić taki teren i czy za darmo by też mogli, jesli problemy to postarajcie się tak dogadać z gminą żeby was poparli w nadlesnictwie i najlepiej żeby jakiś urzędnik, prezydent czy jakiś zastępca w tej sprawie pogadał z nadleśniczym i postarał się jakoś przepchnąć temat ewentualnie może żeby gmina od nadleśnictwa te działki przejęła na takich zasadach że będziecie jakieś zawody tam robili które będą z korzyścią dla gminy bo będą ludzi przyciądały , nie wiem jak to z nadleśnictwem bo nasza trasa jest w 100% na terenie gminy i jest to teren który od wielu lat był nieużywany i nic tam nie było zaplanowane wic mogliśmy tam zrobić trasę a teraz robimy tam zawody

no i wiadomo musicie przedstawić jak najwięcej zalet takich tras czyli miejsce w którym młodzież może aktywnie spędzać wolny czas czy organizowanie zawodów i tym samym przyciąganie ludzi no jakieś takie

i przedstawcie im co to są te trasy i jak byście chcieli wykorzystywać ten teren

Jeśli czegoś istotnego nie napisałem a będę w stanie odpowiedzieć to pytajcie.
gg: 11536962
tel. 791671849

mam nadzieję że pomogłem chociaż trochę
Zawody GRAWITACJA-Przedziwna DH
[url]http://www.przedziwnadh.pl[/url]
ODPOWIEDZ