Alternatywa dla GoPro HD

off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Panowie użytkuje ktoś POV.HD? Dumam czy ją brać czy goPRO 2
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
nopainnogame
Kontakt:

Post autor: nopainnogame »

Pewnie będziesz miał ten sam problem co ja z Contourem :lol: Na moje ta kamerka jest strasznie droga, mocowanie na klatę jest bardzo drogie, kąt widzenia mniejszy niż w GoPro, . W sumie w tej cenie to masz Contoura + który przebija to na moje pod każdym względem. Ja sam chciałem brać Contoura ,ale problemy z pracą zadecydowały za mnie i zostawiłem sobie mocowanka z GoPro i zbieram na dwójeczkę,bo to najsensowniejsza moim zdaniem kamerka na rynku wraz z Contourem (choć z chęcią bym porównał z Roam'em). Na moje nie kombinuj :lol:
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów ;)
czarny_amstaff
Kontakt:

Post autor: czarny_amstaff »

Nie wiem czy ktoś już widział najnowszy model kamery CamONE

http://www.powersurf.eu/camone-infinity ... l?cPath=25

Kręci jak Hero2, mocowania te same co w gopro, ekran 1,5" obudowa metalowa, mini hdmi, wymienne obiektywy, lampa blyskowa ( prawdopodobnie ksenon)

Sprzedaj GoPro 1080 i kupuje to, poniewaz biorac pod uwage mozliwosci tego,

GoPro Hero 2 + ekran lcd = ok 1800 zl, do tego nie mozna zmienic obiektywu, brak lampy.

Piszcze i komentujcie
tsuful_zoo
Kontakt:

Post autor: tsuful_zoo »

No! W koncu cos sie ruszylo w tym segmencie. Jakies filmiki juz sa na necie ?

frango
Kontakt:

Post autor: frango »

Jest jedna, "drobna" różnica między Hero2 a CamONE... wielkość i rozdzielczość matrycy. 11mpx vs 5mpx. Właśnie dzięki zmianie matrycy, jakość obrazu w Hero2 tak bardzo się polepszyła.
Popatrzyłem trochę na YT na materiały z CamONE i nie powalają one raczej. Jak dla mnie, poziom co najwyżej Hero HD.
pozdro

frango
nopainnogame
Kontakt:

Chwilowo z plusów widzę tylko wyświetlacz ( i tak samo jak w GoPro nie ma podanych nawet parametrów) ,wbudowane mocowanie pod statyw i w opcji pilocik. Minusy poza jakością - chwilowo w sumie brak mocowań! To do kasków jest kijowe,bo do sporej ilości fullfaców nie pasuje przez siatkę i brak otworów u góry, płaskie mocowanie tak samo średnio pasuje do kasków ( zaokrąglone mocowania GoPro są dużo lepsze) i zostaje mocowanie na rurki (jeśli się nie mylę to jest co najwyżej pod sztyce i na kierę). Po drugie po co mi wymienny obiektyw w takiej kamerce i tak wszyscy używają możliwie najszerszego? GoPro 2 można kupić za 1200-1300zł na Allegro ,więc jakoś nie widzę sensu kupowanie tej kamerki,bo głównym plusem jest to,że,ma wbudowany wyświetlacz :lol:
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

frango pisze:Właśnie dzięki zmianie matrycy, jakość obrazu w Hero2 tak bardzo się polepszyła.
Myśle, że nowy procesor obrazu i obiektyw też pomagają ;)
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Kosmiczny a jak to co kupiłeś?
Wujek_cieta_riposta
Kontakt:

Post autor: Wujek_cieta_riposta »

Polecam wszystkim- poczytajcie to sobie, to wam sporo rozjaśni...
http://www.fotografuj.pl/Article/Typy_m ... wych/id/33

Bo jak czytam niektóre posty w tym temacie..., to robi mi się naprawdę wesoło. ;) :D

Pozdrawiam
czarny_amstaff
Kontakt:

Re: Alternatywa dla GoPro HD

nopainnogame najtansza hero 2 - 1 250 zl

http://allegro.pl/gopro-hd-hero-2-nowa- ... 98117.html

+

wyświetlacz - 400 zl

http://allegro.pl/gopro-lcd-bacpac-ekra ... 87885.html

~1700 zl

Jesli wykorzystujesz kamere tylko do jedej czynnosci , jazde na rowerzy naprzyklad i wiesz juz na pamiec jak zalozyc dobrze kamere to sie zgodze , ale ja uzywam gopro do wszystkiego i musze ustawiac kamere na wyczucie, czy na statywie czy samochodzie

frango

http://www.youtube.com/watch?v=wfT_tzGO ... re=related
wedlug mnie od hero 2 roznicy nie ma jesli sie kreci przy dobrej pogodzie dobrym naslonecznieniu dobrym swiatle jeszcze duzo zalezy od ustwien kamery ktory robia bardzo duzo

tak jak podal linka Wujek_cieta_riposta . Z linka : "Jak widać zatem, więcej nie zawsze znaczy lepiej. " z czym sie zgodze w 100%

Porownanie w ktorym znajduje sie CamONE i HEro2 i Rollei Bullet HD
http://www.youtube.com/watch?v=XVSErbMb4tU
nopainnogame
Kontakt:

Tego wyświetlacza to bym nie kupił za taką kasę - wolę czekać ma moduł do wifi to raz, dwa byle jaki gps z wejściem na kamerę i masz dużo taniej,wygodniej (minus,że trzeba dokupić kolejną obudowę jeśli często z tego korzystasz wraz z mocowaniami , no i działa pod wodą :cry: ). Rozumiem ja ktoś próbuje ustawić idealnie wyśniony kadr lub robi coś z bliska,ale ta kamerka tak naprawdę jest dla amatorów,którym jest wszystko jedno :lol: Pierwszego dnia jak dostałem kamerkę robiłem wszystko bez wyświetlacza do poglądu i wyszły wszystkie ujęcia,bo ustawienie tego jest dziecinnie proste i małe ruchy nie mają większego znaczenia w ogólnym odbiorze. Na ogół wszystko ogranicza się do podniety - masz GoPro,ale to zajebiście nagrywa :lol: Co tak naprawdę nie jest prawdą,bo w moim ostatnim filmie to naprawdę widać - http://www.youtube.com/watch?v=dU-kzaBi28Y. Moje rade:
- nie podniecać się firmami bezpośrednio od GoPro,bo większość jest nagrywana na otwartej przestrzeni w zajebisty dzień
- nie narzekać na jakoś filmów,gdy nie ma się oryginalnego pliku,bo amatorska obróbka = straty
- zwracać uwagę na materiał kręcony pod wieczór ,przy słabym świetle,bo tutaj widać największe różnice
- zwracać uwagę na mocowania,bo w nich się kryją fajne ujęcia - na ironie te najlepsze trzeba dokupić,bo te co są w zestawie to jest dno ( masa osób grzeje się na chesty z GoPro,a w moim mniemaniu Contour bije na głowę swoimi mocowaniami - raz,że często są obracalne, to przy mocowaniu do kasku wgniatają GoPro,które mega odstaje i patent z przedłużkami jest kiepski,bo dostaje się jeszcze więcej miejsc w których coś może się ruszać, z chęcią bym sprawdził takie mocowanie na pasku Contoura,bo te na rurki są strasznie ograniczające i do tego w 2 rozmiarach )
- dużo osób zapomina o jakości wykonania - trzeba pamiętać,że podstawą,aby obraz dobrze wygląd to nie latająca kamera w mocowaniu ( w swoim mocowaniu na klatę już widzę lekki luz,bo na moje plastik w GoPro jest zdeczka tandetny)
- najważniejsze pomyśleć do czego się to potrzebuje,bo takie GoPro 2 kupione u dystrybutora z ekranikiem,kartą + 1 mocowanie to są ponad 2tyś. zł! W tej cenie to już można myśleć o lustrzance,która do rodzinnych wypadów i kręcenia nadaje się dużo lepiej.

Większość osób uważa,że takie kamerki są fajne,ale sam mogę powiedzieć,że tu dobrze działa tylko marketing. Jeśli ktoś śmiga na lokalnych trasach to ile tych helmetów nagra itp. ? Po dwóch różnych przejazdach to dalsze kręcenie nie ma sensu,bo nikt normalny tego nie obejrzy. Teraz na PB jest wysyp takich filmów w kategorii długometrażowych - tylko kto normalny to ogląda :lol: W tych ujęciach nie widać tak naprawdę terenu,wszystko jest spłaszczone,hopy są śmiesznie małe,a jak ktoś trafia na kamienie,czy korzenie to nagminnie jest "taniec pikseli" - tak fajnie wygląda barspin z takiego ujęcia,ale 4m drop wygląda blado. Polecam np. obczaić filmiki z ostatnim zawodów gdzieś tam w mieście http://www.youtube.com/watch?v=-Ha0E84m ... ture=share i obadać to samo z boku.

Po co to całe gadanie ? Te tanie kamerki właśnie bazują na popularności samego sposobu kadrowania z naszego punktu widzenia, a cały bajer w tym polega na różnorodności,czyli o różnym czasie i z innej perspektywy. Po co mi kamerka jak ta u góry,która jest dużo tańsza,ale fizycznie oferuje mi 2 możliwości ujęcia i do tego nie wiem jak się zachowuje przy gorszych warunkach? Nie lepiej kupić Roam + to elastyczne mocowanie. Wychodzą z tego lepsze helmety + ciekawe opcje zamocowania. Rozumiem chęć podglądu,ale to można bez problemu obadać w domu. Kadrowanie ? Brak zooma,regulacji ostrości eliminuje dla mnie jakieś prawdziwe kadrowanie,bo tutaj ogranicza się do podchodzenia bliżej i wystarczy,że ostrość złapie Ci na jakimś krzaczku z przodu i takiego bzdetu nie przeskoczysz.
Jak macie zgraną ekipę to kupcie jedną kamerę na spółę - na 5 osób to wydatek śmieszny,a można kupić coś najlepszego na rynku,bo przy 3 kamerkach w mieście i tak będziecie ciągle nagrywać to samo i się dublować,a naprawdę początkowy boom szybko mija ;)
To żem się rozpisał :lol:
czarny_amstaff
Kontakt:

Re: Alternatywa dla GoPro HD

nopainnogame ja uzwam do nagrywania profesionalnego wiec musze miec podglad bo film nagrywany przez ekipe kenna blocka ujecia z samchodu wszystko musi byc dobrze ustawione a jak ktos kreci ustawiona na szybko kamera to napewno tak nie wyjdzie. krecenie ze statywu - bez wyswietlacza jest ciezko i konczy sie na tym ze polowa nagran jest albo dol albo gora. plastik w gopro niby ten abs wszystko ladnie skrecone obudowa tez ladnie a po jednej glebie kamera mi wypadla z obudowy piasek dostal sie do obiektywu. wedlug mnie gopro to gowno skoro sie tak stalo jaranie sie gopro :) - jak nie mialem gopro to rzeczywicie byla zazdrosc ze jedna osoba w miescie ma gopro i kazdy chce miec.

teraz chce sie pozbyc jak najszybciej pozbyc tej kamery i nie miec doczynienia z gopro

SORY za bledy ale psize z laptopa i wyrwalem alt i ctrl
Spaced
moderator
Kontakt:

czarny_amstaff pisze:SORY za bledy ale psize z laptopa i wyrwalem alt i ctrl
Może masz problem z psuciem? ;)

Swoja droga co ci przyszło do głowy, ze kamera typu go-pro ze statywu chciałes kręcic? To absurdalny pomysł.
tsuful_zoo
Kontakt:

Spaced - wcale nie taki absurdalny. sam korzystam z czegos takiego http://www.adorama.com/images/large/TRTPZS.JPG i idealnie nadaje sie do nagrywania jak nikogo nie ma w pobliżu by potrzymac kamerke ;)

Spaced
moderator
Kontakt:

Nie za bardzo rozumiem to przy jakości go pro, która jest dobra jak na helmeta ale jest daleko za murzynami jeśli porownasz do kamer normalnych. Rozumiem to tylko wtedy gdy nie masz kasy na 2 kamery
frango
Kontakt:

Post autor: frango »

czarny_amstaff, może to kwestia gustu, ale jak oglądam ten kite'owy materiał z OneCam, to jest on dla mnie co najwyżej tak dobry, jak amatorski film z Hero HD. Popatrz na linię horyzontu. Co chwilę widać na niej rozjechane piksele. Jak z resztą na większości ostrych krawędzi. Może to kwestia złej obróbki, ale na pewno też mniejszej matrycy i rozdzielczości niż w Hero2.
nopainnogame, z dużą częścią Twoich argumentów się zgodzę, ale wg. mnie mocowanie i jakość plastików GoPro nie jest taka zła. Są oczywiście tacy, którym różne rzeczy "palą się w rękach", ale moje GoPro po prawie dwóch sezonach, naprawdę ładnie wyglądało. A na luzy na mocowaniach są sposoby :)
pozdro

frango
Spaced
moderator
Kontakt:

frango pisze:ale na pewno też mniejszej matrycy i rozdzielczości niż w Hero2.
Procesor obrazu, nie matryca raczej.
tsuful_zoo
Kontakt:

Spaced- czyli wszystko rozumiesz :) holywoodzkich produkcji z tego napewno nie bedzie ale mi to styka. ;)

Spaced
moderator
Kontakt:

Nie no wiem. Byłem bliski na white style krecenia go pro z ręki ale nie dało sie dostatecznie blisko podejść.
ODPOWIEDZ