ostry FR do 10 tysięcy zł
ostry FR do 10 tysięcy zł
Siema, co Waszym zdaniem jest godne uwagi ze stajni Mondraker'a do ostrego fr/lekkiego dh? (cały rower do 10 tysięcy)
mój wzrost 175 cm, waga 70+ kg
czy ktoś z forum jeździł na mondrakerze w całości zmontowanym przez wyżej wymienioną firmę?
czy może polecacie inne firmy jeśli rower mam zamiar kupić cały?
Nie musi być tylko mondraker, spec leży mi jak najbardziej, tak samo jak cannondale, canyon czy santa cruz.
Możliwa opcja: nówka rama którejś z wymienionych firm i reszta dobrana indywidualnie.
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Robert
mój wzrost 175 cm, waga 70+ kg
czy ktoś z forum jeździł na mondrakerze w całości zmontowanym przez wyżej wymienioną firmę?
czy może polecacie inne firmy jeśli rower mam zamiar kupić cały?
Nie musi być tylko mondraker, spec leży mi jak najbardziej, tak samo jak cannondale, canyon czy santa cruz.
Możliwa opcja: nówka rama którejś z wymienionych firm i reszta dobrana indywidualnie.
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Robert
Ehh. Jeśli w ogóle można sformułować pojęcie lekkie DH to zdecydowanie jeśli chodzi wytrzymałość rowerów.
Rower do ostrego FR na miękko pociśnie w "lekkim DH".
Rower do "lekkiego DH" nie da rady w ostrym FR. Przynajmniej na dłuższą metę.
Weź jeszcze zdefiniuj rower do lekkiego DH w takim razie... Bo patrząc na puchar i mistrzostwa w XC to uważam że rower do lekkiego DH jest mniej więcej taki:
http://www.earlydays.pl/_var/gfx/f3a661 ... 69a425.jpg
Tylko bez tych kółek.
Za taką kasę ja bym jednak jeszcze składał z używek z zagranicy. I raczej szukałbym czegoś ze stajni Norco, ewentualnie Specialized. Norco może mniej elo ale wg mnie ma 10x pewniejsze ramy niż spec.
Rower do ostrego FR na miękko pociśnie w "lekkim DH".
Rower do "lekkiego DH" nie da rady w ostrym FR. Przynajmniej na dłuższą metę.
Weź jeszcze zdefiniuj rower do lekkiego DH w takim razie... Bo patrząc na puchar i mistrzostwa w XC to uważam że rower do lekkiego DH jest mniej więcej taki:
http://www.earlydays.pl/_var/gfx/f3a661 ... 69a425.jpg
Tylko bez tych kółek.
Za taką kasę ja bym jednak jeszcze składał z używek z zagranicy. I raczej szukałbym czegoś ze stajni Norco, ewentualnie Specialized. Norco może mniej elo ale wg mnie ma 10x pewniejsze ramy niż spec.
-
- Kontakt:
http://allegro.pl/nowy-rower-dh-fr-kona ... 41843.html - ja od siebie moge polecic tę kone, naprawde dobry rower na dobrych czesciach i w dodatku w dobrej cenie. o ile mnie pamiec nie myli, typek w nwd jezdzil na tejże maszynie
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
gość chce wiedzieć jaki mondraker do 10koła nada się do fr/dh ,więc z nowych rowerów jest do wyboru Kaiser 8900pln oraz Prayer 8700 jeśli ktoś wie coś o tych rowerach to pewnie kolega będzie wdzięczny,osobiście nie jeździłem więc nie powiem ale sam wysłałbym najpierw zapytanie do 7anny czy zostało coś z poprzedniego sezonu albo po testach w dobrej cenie,
a jeśli chodzi stosunek jakość/cena wg hiszpanów to moim zdaniem ramy są świetne ale sprzęt na nich za słaby.
a jeśli chodzi stosunek jakość/cena wg hiszpanów to moim zdaniem ramy są świetne ale sprzęt na nich za słaby.
-
- Kontakt:
Rany, facet chce ciekawy roweru,a wy mu piszecie o zabytkach z Monsterem... Ze stajni Mondrakera bardzo ciekawy jest Durham,ale przekracza trochę Twój budżet i na forum chyba się jeszcze nie przewinął. Z ciekawszych rowerów to oprócz Scotta Voltage FR wymieniłbym nowość na rynku - Kona Entourage (niższy model powinien być w okolicach Twojego pułapu). Masz w zamian zwinny rower do skakania z geo nadającym się do mini DH.
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów 

Sorry chłopaki, powinienem był jednak bardziej sprecyzować.
Popełniłem błąd mówiąc o tym "lekkim DH", ale tak to jest
że dopiero zdanie innych uświadamia człowiekowi co zrobił źle...
Wniosek taki: potrzebuję mocny rower do lataniania wysoko i daleko
(Szymon102, coś jak szczeki, ale bez tego pierwszego dropa w filmiku-to jest szklarska?)
ale z drugiej strony nie chciałbym przedobrzyć bo tej pierwszej sceny
ze Szczeki freeride video nie będę próbował. Jak bym przedobrzył to by się to
odbiło na wadze, prawda?
Pisząc lekki dh miałem na myśli że czasem będę się w to bawił,
ale priorytetem będzie latanie, jak najwyżej i jak najdalej.
Nie zwracajcie uwagi na ten napis "lekkie DH"
Jeszcze raz przepraszam za wprowadzenie Was w błąd
jak Wy byście określili ostre FR?
do czego w zasadzie nadają się te rowery patrząc na geo i wytrzymałość:
Durham, Kaiser, Prayer, Kona Entourage, stinkacz
Popełniłem błąd mówiąc o tym "lekkim DH", ale tak to jest
że dopiero zdanie innych uświadamia człowiekowi co zrobił źle...
Wniosek taki: potrzebuję mocny rower do lataniania wysoko i daleko
(Szymon102, coś jak szczeki, ale bez tego pierwszego dropa w filmiku-to jest szklarska?)
ale z drugiej strony nie chciałbym przedobrzyć bo tej pierwszej sceny
ze Szczeki freeride video nie będę próbował. Jak bym przedobrzył to by się to
odbiło na wadze, prawda?
Pisząc lekki dh miałem na myśli że czasem będę się w to bawił,
ale priorytetem będzie latanie, jak najwyżej i jak najdalej.
Nie zwracajcie uwagi na ten napis "lekkie DH"

Jeszcze raz przepraszam za wprowadzenie Was w błąd
jak Wy byście określili ostre FR?
do czego w zasadzie nadają się te rowery patrząc na geo i wytrzymałość:
Durham, Kaiser, Prayer, Kona Entourage, stinkacz
-
- Kontakt:
http://www.youtube.com/watch?v=bliMlsyZOf8Merituso pisze:jak Wy byście określili ostre FR?
Enjoy! Może nie ma cliff dropów, ale bardzo lubię ten film. Ellsworth Dare, Bullit i V10 tam jeżdżą, jeśli by Cię to interesowało, wszystkie 2003.
-
- Kontakt:
http://rowerowy.com/rowery/dh_fr/mondraker_durham_2012 ogarnij sobie rabat i bedzie 10 tys. z czasem mozesz oczywiscie cos pozmieniac w rowerze:)
Van R i Ruktiony też średnio mi się widzą w rowerze za taką kasę, hamulce też raczej średnie opinie zbierająpietryna pisze:RCV w rowerze za 12000zł. Wybornie.

Do autora tematu:
dobrze wnioskuję po Twoich postach, że dopiero zaczynasz przygodę z FR? Pomijam już fakt, że rzucanie się od razu na wielkie hopy i dropy nie jest najlepszym pomysłem.
Ale odnoszę wrażenie, że nie bardzo wiesz czego oczekujesz od roweru - czy na pewno chcesz wydać tyle kasy na nówkę? Jeśli okaże się, że coś Ci nie pasuje i będziesz chciał go sprzedać to stracisz dużo kasy.
Za 6-7tys mógłbyś znaleźć naprawdę konkretną używkę w dobrym stanie na lepszym osprzęcie. Np. Spec Demo 7/8 poprzedniej generacji lub Glory do '09 + 66/Totem/888/fox40 są wg. mnie świetnym wyborem do ostrego FR (przynajmniej w mojej interpretacji takiej jazdy). Na prawdę ciężko zakatować taki zestaw. A sądzę, że te ramy spokojnie przeżyją najnowsze, mocno poodchudzane freeride'ówki.
No i jeśli rower Ci nie podpasuje, to odsprzedając używkę stracisz o wiele mniej niż w przypadku nowego roweru.
Aha, chyba że zależy Ci na gwarancji to jest trzecia opcja, złożenie roweru na nowej ramie, np. :
http://www.rowerowysklep.pl/czesci-ramy ... _6620.html
+ nowe 66 z gregorio za około 2tys.
A resztę części (może poza kierownicą) kupić nieco używane, ale za to klasę-dwie lepsze niż w gotowym rowerze w podobnej kasie.
Bo gwarancja na takie części jak obręcze, korby itp to i tak fikcja - jak coś rozwalisz to musisz kupić nowe.
http://miki-ck.pinkbike.com/ Freeride!
czy zaczynam? sam nie wiem bo ciężko mi określić granicę,
od pięciu lat latam na hopkach i po lesie (zjazdowo, ale trafiają się miejsca do
przelecenia parę metrów). Oczywiście chce iść w kierunku tego co w Kranked 5, ale tak jak mówisz miki_ck nie od razu.
miki_ck: nie jestem zdecydowany, zapytałem o te nówki całe bo taki pomysł mi przyszedł
do głowy. Rozważam tylko dwie opcje, nowy cały rower, lub nowa ramka i amor
na gwar. a reszta już obojętnie czy nowe czy używki, do 10 k chyba nie będzie problemu
się zmieścić
od pięciu lat latam na hopkach i po lesie (zjazdowo, ale trafiają się miejsca do
przelecenia parę metrów). Oczywiście chce iść w kierunku tego co w Kranked 5, ale tak jak mówisz miki_ck nie od razu.
miki_ck: nie jestem zdecydowany, zapytałem o te nówki całe bo taki pomysł mi przyszedł
do głowy. Rozważam tylko dwie opcje, nowy cały rower, lub nowa ramka i amor
na gwar. a reszta już obojętnie czy nowe czy używki, do 10 k chyba nie będzie problemu
się zmieścić