Podwyzki cen na 2012 ?!
-
- Kontakt:
TWR to masakra, gorszego sklepu i dystrybutora chyba nie ma ;p Obsluga mega nie sympatyczna, bajki wciskaja byle by swoje sprzedac. Jeszcze jak zwiekszyli cene to powodzenia im zycze ;p
http://www.goride.pl 661, Royal, Dartmoor, Funn najtaniej w PL - POLECAM
Jest ich mniej bo mniejszy rynek i mniej sklepów ale jak poszukasz to znajdziesz. Przesadzasz jak zwykle. No i większość ludzi jednak kupuje po katalogowych wiec dla nich twoje porównania beda nie miarodajne.BikerJG pisze:A jakie to ma znaczenie? Za granica jest taniej - czy nazywa sie to "promocja" czy nie, jest nieistotne Poza tym w Polsce prawie nie ma promocji - a jak sa to na produkty malo pozadane.
Nie rozumiem. To tak jak bym powiedzial " chcesz mercedesa za 1000zl? to sobie poszukaj ", zdanie bez sensu. Najpierw piszesz o cenach katalogowych a teraz "jak sobie poszukasz to znajdziesz.."Spaced pisze:Jest ich mniej bo mniejszy rynek i mniej sklepów ale jak poszukasz to znajdziesz.
Dla mnie jako konsumenta nie ma znaczenia rynek, kurs walut - ja bezwzglednie szukam najnizszej ceny, a cena katalogowa jest punktem odniesienia a nie cena rzeczywista zakupu.
-
- Kontakt:
Szybko zauważyliście te zmiany
Na CRC od dawna jest bardzo drogo przez kurs walut - 5.10 kupowałem w Rowerowym o prawie 100zł taniej niż na CRC z niby promocją ( po drugie CRC się coraz bardziej psuje,bo ochraniacze TLD nie były dostępne prawie przez rok! U sąsiadów kupiłem taniej i przy pojedyńczych rzeczach jest wysyłka za free). Jak mogę opisać jak szukałem taniej D3 - na CRC wychodziła za 1600zł Na PB były za 200 funtów i to typowa M i L ! W USA wyczaiłem sklep,który sprzedawał je za 200$ (z PayPalem i wysyłką wychodziło 800zł + ryzyko na granicy
).
Jak patrzę co się dzieje teraz to się cieszę,że 2 lata temu kupiłem Giro Remedy CF - wtedy kupowałem na CRC z 2010 za 700zł, teraz model 2012 kosztuje 1300zł !
Niestety to tylko powoduje,że ten sport będzie coraz mniej dostępny,bo wypłaty nie rosną nikomu w takim tempie jak podwyżki wszystkiego innego. W sumie to w byłej pracy wszystkim obniżono wypłaty o 20% tłumacząc się kryzysem i z tego co mi mówią kumple to w większości firmy "zamrażają" podwyżki tłumacząc się w ten sam sposób - co najczęściej jest strasznym kitem. Najlepsze jest,że rząd ciągle nie rozumie czemu tylu młodych ucieka zagranicę
PS:Cena Banshee zabija jak cena Speca

Jak patrzę co się dzieje teraz to się cieszę,że 2 lata temu kupiłem Giro Remedy CF - wtedy kupowałem na CRC z 2010 za 700zł, teraz model 2012 kosztuje 1300zł !
Niestety to tylko powoduje,że ten sport będzie coraz mniej dostępny,bo wypłaty nie rosną nikomu w takim tempie jak podwyżki wszystkiego innego. W sumie to w byłej pracy wszystkim obniżono wypłaty o 20% tłumacząc się kryzysem i z tego co mi mówią kumple to w większości firmy "zamrażają" podwyżki tłumacząc się w ten sam sposób - co najczęściej jest strasznym kitem. Najlepsze jest,że rząd ciągle nie rozumie czemu tylu młodych ucieka zagranicę

PS:Cena Banshee zabija jak cena Speca

https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów 

Sam chciałes gadac o promocjach, a teraz masz problem ze na ten temat zszedłem. Zdecyduj się. Mam wrażenie, ze marudzisz dla marudzenia.BikerJG pisze:Nie rozumiem. To tak jak bym powiedzial " chcesz mercedesa za 1000zl? to sobie poszukaj ", zdanie bez sensu. Najpierw piszesz o cenach katalogowych a teraz "jak sobie poszukasz to znajdziesz.."
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Wtedy nalejesz to albo LHM http://www.rowerowy.com/narzedzia_serwi ... xhydraulic
Jak sie cieszę ze nie muszę nic dokładać do roweru bo wszystko w zesżłym roku kupiłem....
Jak sie cieszę ze nie muszę nic dokładać do roweru bo wszystko w zesżłym roku kupiłem....
Back in black
-
- Kontakt:
Dokładnie. LHM albo inny odpowiednik z samochodowego.LestatBiker pisze:Wtedy nalejesz to albo LHM http://www.rowerowy.com/narzedzia_serwi ... xhydraulicJak sie cieszę ze nie muszę nic dokładać do roweru bo wszystko w zesżłym roku kupiłem....
I tez sie ciesze. Przed tym sezonem poza używkami do roweru xc wydatków wielu nie planuje przy tych cenach. Oby tylko złoty w góre przed wakacjami poszedł

DYSTRYBUCJA
Znam temat dobrze od wewnątrz i prawdy są tak na prawdę dwie:
1. Im więcej pośredników, tym wyższe ceny - jeśli producent podniesie cenę, to każdy pośrednik też podnosi z dodatkową korzyścią dla siebie. U nas w kraju ogrom marek przechodzi drogę w stylu:
Producent->2,3,4 pośredników->sklep->klient
Gdyby korzystać z systemu Producent->Sklep->Klient, ceny były by diametralnie inne i podwyżek byśmy nie odczuli.
Z drugiej strony jest też specyfika sklepów niektórych - jeśli jest sytuacja gdy krajowy dystrybutor ustalił cenę danej części na 500zł pozyskując ją przez pośredników, to sklep któremu uda się dorwać ze źródła znacznie taniej sprzedaje w tej samej lub o 5% niższej cenie.
2. Ceny materiałów i koszty dostaw światowych - lecz to ma niewielki wpływ na finalną cenę produktu, chyba że dany producent zgadza się na ciągłe podnoszenie cen nabyć materiałów, a nie szuka alternatyw.
Mam przykład pod ręką, gdzie pomimo mega kryzysu ceny w branży potrafią być stabilne w okresie 3 lat do tyłu w skali europejskiej.
Znam temat dobrze od wewnątrz i prawdy są tak na prawdę dwie:
1. Im więcej pośredników, tym wyższe ceny - jeśli producent podniesie cenę, to każdy pośrednik też podnosi z dodatkową korzyścią dla siebie. U nas w kraju ogrom marek przechodzi drogę w stylu:
Producent->2,3,4 pośredników->sklep->klient
Gdyby korzystać z systemu Producent->Sklep->Klient, ceny były by diametralnie inne i podwyżek byśmy nie odczuli.
Z drugiej strony jest też specyfika sklepów niektórych - jeśli jest sytuacja gdy krajowy dystrybutor ustalił cenę danej części na 500zł pozyskując ją przez pośredników, to sklep któremu uda się dorwać ze źródła znacznie taniej sprzedaje w tej samej lub o 5% niższej cenie.
2. Ceny materiałów i koszty dostaw światowych - lecz to ma niewielki wpływ na finalną cenę produktu, chyba że dany producent zgadza się na ciągłe podnoszenie cen nabyć materiałów, a nie szuka alternatyw.
Mam przykład pod ręką, gdzie pomimo mega kryzysu ceny w branży potrafią być stabilne w okresie 3 lat do tyłu w skali europejskiej.
http://www.endura.pl
True story. Może nie znam się na tym i dlatego tego nie rozumiem, ale jeszcze całkiem nie dawno słyszałem jak premier mówił, że polska gospodarka na tle europy ma się świetnie w kryzysie, w takim wypadku polski złoty powinien być silny i wzmacniać się wobec euro, a jest zupełnie odwrotnie, to euro umacnia się względem złotego?nopainnogame pisze:wypłaty nie rosną nikomu w takim tempie jak podwyżki wszystkiego innego. W sumie to w byłej pracy wszystkim obniżono wypłaty o 20% tłumacząc się kryzysem
Bo rejon traktuje sie pakietowo. Wiec jak u wegrów, czechów i innych jest gorzej to i nas ciągnie w dół. Ogólnie kryzys powoduje wzrost awersji do ryzyka i inwestowanie w "bezpieczne waluty" czyli te większe (dolar, yen, euro, funt, frank).Sert93 pisze:w takim wypadku polski złoty powinien być silny i wzmacniać się wobec euro, a jest zupełnie odwrotnie, to euro umacnia się względem złotego?
Do tego weź pod uwage, ze Polacy dużo importują, mało exportują.
Jak rejon traktuje się pakietowo to z jakiej paki euro się umacnia? Pakiet Włochy, Grecja, Hiszpania = strefa euro, państwa teoretycznie w dużo gorszym położeniu niż Polska, Węgry czy wspomniane Czechy. Gdzie to "bezpieczeństwo walut" w takim wypadku, jak na forum publicznym, światowym mówi się o bardzo poważnie słabej kondycji wielu państw ze strefy euro...? W takim wypadku dolar powinien umacniać się w stosunku do euro i złotówki biorąc pod uwagę fakt, że wierzymy, że to Węgry i Czechy ściągają naszą super gospodarkę w dół, a raczej tak nie jest, to euro i dolar się umacniają w stosunku do złotówki, inne waluty z resztą też.Spaced pisze:Bo rejon traktuje sie pakietowo. Wiec jak u wegrów, czechów i innych jest gorzej to i nas ciągnie w dół. Ogólnie kryzys powoduje wzrost awersji do ryzyka i inwestowanie w "bezpieczne waluty" czyli te większe (dolar, yen, euro, funt, frank).
Od razu mówię, że to moje takie małe ciche przemyślenia na temat słów które wypowiadają politycy... ciekawe jaka jest prawda...