Podwyzki cen na 2012 ?!

pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Benderoni wypowiadał się na temat sponsoringu. Ostatecznie zrezygnował a w sumie wg mnie gościa mogli by spokojnie na Rampage zaprosić i mógłby konkurować z najlepszymi na ich poziomie a nie jako egzotyczny dodatek.
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Co do postów z początku tematu na temat wysokiego kursu. Polecam sprawdzić sobie kursy z przed kilku miesięcy (funt) a potem zobaczyć jak te ogromne wahania rzędu kilkudziesięciu gr odbijają się na Waszych zakupach. Kupuję większość częsci z Anglii już od ponad roku i kurs sprawdzam, żeby wiedzieć ile mam przelać kasy na pay pala, a nie czy się opłaca (tzn gadanie typu "jakby był po 4.80 a nie 4.70 to bym kupił").
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Przy przebitkach rzędu 1000% między fabryką a sklepem niewielkie wahania kursu mogą windować ceny do niewyobrażalnych rozmiarów.
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

hemi427 pisze:Co do podwyżek cen to niestety zachciało mi się kupować pierwszy rower w PL. Zamówiłem 2 spece z rabatem 63% każdy (powiedzcie mi że słaby deal :) ), po pierwsze podniesiono ceny ale to nie jest problem wielki bo i tak wciąż rabat mam spory...Powiem szczerze że jestem pełen szacunku dla Was, kupujących w PL, stan specialized obecnie wygląda tak ze jest JEDNO demo w rozmiarze L i tylko czarne (ten niższy osprzęt) na 3 KRAJE (pl,sk,cz). Wiadomości prosto ze źródła. Jest to dla mnie absolutnie niedopuszczalne i jestem pełen podziwu że czekacie z taką cierpliwością te miesiace na upragnione ramy/rowery, pomyślałem że może też już mnie stać, lubię dawać zarabiać rodakom - czas na 100% nowy sprzęt. Czekam już 4 miesiące i końca nie widać, prawdopodobnie o drugim zamówionym rowerze - stumpjumper evo moge zapomnieć, może gdzieś jest- może nie. Absolutnie źle negocjowane są warunki przez dystrybutorów bo miałem wgląd w umowy. I tak niestety marzenia poszły w las, wchodze na ebay, klik i za 3 tyg rower pod drzwiami, jeden już jest i szukam 2-giego. Szkoda... Nawet nie chodzi o to że taka mała partia rowerów jest przeznaczona na nasz rejon- ale żeby $#$@% czekać miesiącami i dostac sprzęt w połowie sezonu to paranoja. Niestety, miałem pomysł i zostaje tak jak było od lat, ściągam sprzęty- wybór wielki i ceny, mimo wszystko lepsze. Chciałem dać zarobić Naszym a takto kasa idzie w świat.....Powodzenia dla innych którzy też czekają, może będą mieć więcej farta - ja już nie czekam
Za poziom Twoich postów powinno się zdymisjonować całe Ministerstwo Edukacji Narodowej - porażka na całej linii.
Masz problem ze Specem , kup coś innego, mało to marek na rynku?
Znam marże dystrybutorskie , nie wiem skad wyszło Ci 63 % rabatu.
hemi427
Kontakt:

Post autor: hemi427 »

ravfr, raczej jestem wrażliwy na punkcie poprawności i szacunku do języka-co, nie ukrywajmy przydałoby się 95% młodym tutaj, widzę że rzeczywiście jest może nieskładnie, byłem trochę wku... bo właśnie byłem po ostatniej rozmowie ze specem przez tel.jak to pisałem. W każdym bądź razie raczej zdymisjonowanie MEN-u to trochę przesada.
Rowery jako teamowe- inny układ niż dla sklepów, nie za bardzo chce podać więcej informacji.zawsze są pewne partie dla teamów i mają inne ceny, do tego pewnie bym wywalczył zwrot vat-u z us - stąd ten rabat. Sam jestem obecnie producentem, bije bardzo wysokie marże i nie wyobrażam sobie inaczej w PL przy takich kosztach życia.
Zgodzisz się jednak że akcja z czekaniem miesiącami na rowery/sprzęty w Polsce to masakra....
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel »

hemi427 pisze:Sam jestem obecnie producentem, bije bardzo wysokie marże i nie wyobrażam sobie inaczej w PL przy takich kosztach życia.
Zgodzisz się jednak że akcja z czekaniem miesiącami na rowery/sprzęty w Polsce to masakra....

Napisz czego jesteś producentem.
Kwestia czekania na towar miesiącami .... widać, że albo jesteś niedoinformowany lub ktoś nie mówi Ci prawdy. Na Speca składa się proeorder do końca sierpnia, a każdy z zamówionych rowerów otrzymuje się zazwyczaj do końca marca. My zamawiamy 90% towaru 3-5 miesięcy przed dostawą jest to oczywiste, czas produkcji + czas dostawy. Jedyną marka, która notorycznie ma opóźnienia to Mondraker z innymi markami nie ma najmniejszych problemów. Nie zmienia to faktu, że przeniesienie 90% produkcji rowerowych części na daleki wschód powoduje, że nie producenci nie mogą elastycznie reagować na potrzeby rynku. Zgadzam się z Tobą w jednej kwestii, koszty życia / zarobów są w naszym kraju bardzo wysokie. Średni dochód mieszkańca Grecji, Hiszpanii jest o około 3-4x wyższy od tego w PL, tylko że u nich jest niby kryzys, a u nas rzekomy sukces gospodarczy.

Wracając do podwyżek towaru, gdy zobaczyliśmy nowe ceny produktów kupiliśmy trochę sprzętu z poprzednich sezonów, myślę że lepiej kupić Holzfeller`a 2010/2011 za 250 zł niż za to samo 2012 w cenie 450 zł. Jakoś przetrwamy ten drogi sezon, teraz czekamy na pogodę aby móc zacząć jeździć.
Zadowoleni klienci i dobre ceny ...
www.rowerowy.com

... na maile odpowiadamy zawsze
AdiFreerider
Kontakt:

Post autor: AdiFreerider »

a SLX znowu w górę! (chodzi mi o korbę)
Pamiętam stare, dobre czasy gdy u mnie w rowerowym kupowaliśmy go z kumplami po 270zł (bez blatów) a teraz? 569zł na rowerowym :/ taniej niż 400zł już się chyba nie kupi... chyba, że się gdzieś znajdzie z ubiegłego roku
ravfr
Kontakt:

hemi427 pisze:W każdym bądź razie raczej zdymisjonowanie MEN-u to trochę przesada.
:mrgreen:
hemi427 pisze:Zgodzisz się jednak że akcja z czekaniem miesiącami na rowery/sprzęty w Polsce to masakra....
Droższe modele są dostępne w okolicach marca , czyli wtedy kiedy jest szansa je sprzedać, a nawet gdyby były dostępne na jesień nikt przed zimą nie będzie pakował kasy w "wypasy".
Jesteśmy małym i ubogim rynkiem rowerowym w porównaniu do naszych sąsiadów. Proponuje zerknąć na południe , Pepików mało a sprzedaż większa niż u nas, że o "biednej", zachodniej, umęczonej kryzysem Europie nie wspomnę. Dlatego też nieco inaczej traktowani jesteśmy przez producentów.
Słuchając wszechobecnego ostatnio tekstu na spotkaniach dystrybutorskich , "Tanio już było" i patrzac na średnią krajową pensję zastanawiam się , co ja robię tu ??? :evil:
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

ravfr pisze:Pepików mało a sprzedaż większa niż u nas,
Tak w ramach ciekawostek to widziałem gdzies statystyke, ze Czesi maja najwyższy stosunek wydatków na sport wzgledem PKB na swiecie wiec to jest bardzo specyficzny przypadek ;) Chociaz dobrze by było sie na nich wzorowac.
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

ravfr pisze:Za poziom Twoich postów powinno się zdymisjonować całe Ministerstwo Edukacji Narodowej - porażka na całej linii.
Ten tekst zapiszę sobie na ścianie :D
chicken_tomek
Kontakt:

Post autor: chicken_tomek »

Ja bym popatrzył też na inne sklepy rowerowe bo coś mi sie wydaje że rowerowy chce za dużo zarobić dla przykładu porównanie boxxerów :
RC2C2 2012 na rowerowym http://rowerowy.com/czesci/amortyzatory ... _r2c2_2012 4920 a w goodbiku - http://goodbike.com.pl/p/3/82/rock-shox ... atory.html 3200 to ponad 1500 zł różnicy :shock:
Drugie porównanie boxxer rc 2011
Rowerowy 2550
http://rowerowy.com/czesci/amortyzatory/boxxer_rc_cl
Goodbike 2200
http://goodbike.com.pl/p/3/83/rock-shox ... atory.html

Wydaje mi sie że rowerowy przesadził z cenami i leci już na renomie
mike007
Kontakt:

Post autor: mike007 »

chicken_tomek pisze:Ja bym popatrzył też na inne sklepy rowerowe bo coś mi sie wydaje że rowerowy chce za dużo zarobić dla przykładu porównanie boxxerów :
RC2C2 2012 na rowerowym http://rowerowy.com/czesci/amortyzatory ... _r2c2_2012 4920 a w goodbiku - http://goodbike.com.pl/p/3/82/rock-shox ... atory.html 3200 to ponad 1500 zł różnicy
Rowerowy 2550
Goodbike 2200

wez pod uwagę, że nie wszyscy mają tych samych dostawców, rowerowy może miec nawet mniejszy zarobek na swoich boxxerach niz ten drugi sklep na swoich.

Rowerowy ma od dystrybutora na polskę, ten drugi sklep napewno nie bo ma dostępne, a zapewniam Cię, że boxxery 2012 nie doszły jeszcze do Polski (do oficjalnej dystrybucji)
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

pietryna pisze:Ostatecznie zrezygnował a w sumie wg mnie gościa mogli by spokojnie na Rampage zaprosić i mógłby konkurować z najlepszymi na ich poziomie a nie jako egzotyczny dodate
Nie mógłby. Will White ma podobny styl i lepsza technike i sie nie dostał. Tona gosci lepszych od niego sie nie dostała. Nie wystarczy japą o piasek zaryć by sie na rampage zakwalifikować. Kiril jest dobry ale trzeba mieć większy % sklejonych lądowań.
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

mike007 pisze:Rowerowy ma od dystrybutora na polskę, ten drugi sklep napewno nie bo ma dostępne, a zapewniam Cię, że boxxery 2012 nie doszły jeszcze do Polski (do oficjalnej dystrybucji)
Chciałem kiedyś z goodbike brać funn'a, było napisane, że dostępne a towar był z tej samej dostawy co na rowerowym, wiec tu może byc błąd na stronie
Daniel
Kontakt:

ravfr pisze: Jesteśmy małym i ubogim rynkiem rowerowym w porównaniu do naszych sąsiadów. Proponuje zerknąć na południe , Pepików mało a sprzedaż większa niż u nas, że o "biednej", zachodniej, umęczonej kryzysem Europie nie wspomnę. Dlatego też nieco inaczej traktowani jesteśmy przez producentów.
Słuchając wszechobecnego ostatnio tekstu na spotkaniach dystrybutorskich , "Tanio już było" i patrzac na średnią krajową pensję zastanawiam się , co ja robię tu ??? :evil:

Tak, jesteśmy małym ubogim rynkiem rowerowym. Gdybyś pojechał do Czech zobaczyłbyś, że tam większość dyscyplin sportowych ma charakter masowy tzn. sport uprawia się od wczesnej młodości do starości. U nas ta moda dopiero powoli przychodzi. Gdybyś przyjechał na jakąkolwiek trasę dh zobaczyłbyś ile osób uprawia tam ten sport i na jakich sprzętach jeżdżą. Po pierwsze mają silniejszą gospodarkę, niższe podatki i są "sportowym narodem". Co do kryzysu w Europie to jest on raczej w Polsce gdzie ludzie zarabiają po 400 Euro na m-c, a tam zarabia się minimum 4-5x więcej.
www.rowerowy.com

ravfr
Kontakt:

BikerJG pisze: Poza tym w Polsce prawie nie ma promocji - a jak sa to na produkty malo pozadane.
Zawsze wydawało mi się , że wyprzedaże czy promocje robi się na towary "niepożądane" , gdyż pożądane żenią się z natury same.
Daniel pisze:Co do kryzysu w Europie to jest on raczej w Polsce gdzie ludzie zarabiają po 400 Euro na m-c, a tam zarabia się minimum 4-5x więce
No popatrz a ja głupi myślałem , że u nas to tak dobrze....
quilong
Kontakt:

Post autor: quilong »

Daniel - generalnie wasz sklep, mimo iż bardzo dobru (obsługa) to jest chyba najdroższym, ale mamy wolny rynek, kupuję tam gdzie najtaniej, u Was również często robię zamówienia.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=20382844
Daniel
Kontakt:

chicken_tomek pisze:Ja bym popatrzył też na inne sklepy rowerowe bo coś mi sie wydaje że rowerowy chce za dużo zarobić dla przykładu porównanie boxxerów :
RC2C2 2012 na rowerowym http://rowerowy.com/czesci/amortyzatory ... _r2c2_2012 4920 a w goodbiku - http://goodbike.com.pl/p/3/82/rock-shox ... atory.html 3200 to ponad 1500 zł różnicy :shock:
Rowerowy 2550
Goodbike 2200

Nie sprowadziliśmy ani jednej sztuki R2C2 ponieważ ceny są nie do przyjęcia. Poza tym one jeszcze nie przyjechały do Polski. Sprzedajemy towar posiadający gwarancję oraz serwis w Polsce, nasi klienci wiedzą, że 99% reklamacji towaru kupionego u nas jest uznana. Wynika to z tego, że kupując dużo oczekujemy od serwisu dystrybutora pewnych postaw. Jeśli dystrybutor nie szanuje naszych klientów, a tym samym nas .... kończymy współpracę. Ponieważ jest to jednoznaczne z tym, że sami ponosimy koszty tych reklamacji.

ravfr pisze:No popatrz a ja głupi myślałem , że u nas to tak dobrze....
Przepraszam źle Cię zrozumiałem, zwracam honor :)
www.rowerowy.com

Daniel
Kontakt:

quilong pisze:Daniel - generalnie wasz sklep, mimo iż bardzo dobru (obsługa) to jest chyba najdroższym, ale mamy wolny rynek, kupuję tam gdzie najtaniej, u Was również często robię zamówienia.
Nigdy nie aspirowaliśmy do tego aby być najtańszym sklepem w sieci. Te, które były w PL najtańsze ... już nie istnieją. Staramy się mieć rozsądne ceny, ale podatki oraz wymogi dystrybutorów robią swoje.
www.rowerowy.com

ODPOWIEDZ