Rama i widelec do dualówki - sugestie

nev
Kontakt:

Rama i widelec do dualówki - sugestie

Post autor: nev »

Witam,

Potrzebuję rady. Jakieś 5 lat temu jeździłem na hardtailu, był to dragstar 16 cali + RS Pike 140 mm, jeździłem głównie 4X, lekki dirt i FR, niestety rower został skradziony i nigdy go nie odzyskałem.

Po latach chcę wrócić na rower i planuje złożyć sobie nowy rower na ten sezon, ale minęło 5 lat i widzę, że trochę się zmieniło jeśli chodzi o części i moja wiedza trochę się zdeaktualizowała. Dlatego prosiłbym o wszelkie sugestie dotyczące ram i amortyzatorów jakie aktualnie polecalibyście.

Cena nie gra dla mnie większej roli, myślę że na rower przeznaczę tak do 5 tysięcy. Jeśli chodzi o geometrię ramy to wtedy dragstar 16 był dla mnie świetny - mam 195 cm wzrostu więc potrzebuje nieco dłuższej ramy.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam,
Nev
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

Ja bym foxa 36 z reg, skoku i horneta od dartmoora. Na bank chcesz sztywniaczka? Bo jakbyś w stronę fr bardziej szedł to jakiegoś fulla bym widział ;)
nev
Kontakt:

Nigdy nie jeździłem na fullu i nie wiem czy by mi to podpasowało. Wolę wrócić do tego co robiłem wcześniej, a najwyżej później za rok kombinować z czymś innym ;)
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

Czyli chcesz takiego funbike'a. Przy Twoim budżecie wszystko oprócz amora może być nóweczka. Co do ramy, to siedziałem na hornecie i to baardzo fajna rama.
Co do amora, jak nie chcesz foxa o którego trzeba dbać to może 55 jakieś? Albo coś ze stajni RS, revelation, sector?
nopainnogame
Kontakt:

Post autor: nopainnogame »

Tylko do czego ma być ten rower,bo za taką kasę to masz np. http://allegro.pl/kona-bass-dirt-jeszcz ... 93940.html Masz ten sam problem ze wzrostem co ja ;) Chyba wszystkie hardtaile przy tym wzroście wyglądają na tycie. Osobiście bym celował w taki set - rama Dartmoor Phantom (tania i ma dobrą opinię) + Fox 831 (musisz poszukać zagranicą,a za trochę powyżej 2 tyś. możesz go wyrwać) + parę bzdetów typu kierownica,mostek itp. także od Darta i zostają Ci do ogarnięcia głównie hample, korby (tutaj gdyby brakowało to możesz kupić np. używane hample,bo je można dostać za grosze niekiedy).
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów ;)
nev
Kontakt:

Pytanie: Tylko do czego ma być ten rower?

Odpowiedź: Kiedyś miałem parcie na 4X, głównie na to żeby się ścigać. Ale teraz mam już trochę więcej lat i wiem, że zbyt wiele w 4X nie osiągnę - ale z pewnością się trochę pobawię. Więc to będzie jedno z przeznaczeń tego roweru.

Dodatkowo mam ochotę poskakać trochę na dircie i spróbować pouczyć się tricków. A pewnie z dwa razy w roku wyszedłbym pośmigać po lesie.

Ogólnie to nie napalam się na rower, który miałby być mega lekki (bo 4X), wolę coś cięższego, ale bardziej wytrzymałego.

Pytanie: Albo coś ze stajni RS, revelation, sector?

Odpowiedź: Przeglądałem aktualną ofertę RS - miło wspominam pracę Pike'a i mam jakiś sentyment do tej marki. A zastanawiałem się nad Argyle i Sektor. O Revelation poczytam - dzięki.
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Ja bym składał coś w stylu Void 2.0 + Pike Air z U-Turnem.

Rama trochę ciężka, ale od dirtu przez 4X po FR da radę, Pike tak samo, a powietrzny waży ok. 1900g.
karii111
Kontakt:

Re: Rama i widelec do dualówki - sugestie

Post autor: karii111 »

Las3k_91 Ldz pisze:Ja bym składał coś w stylu Void 2.0 + Pike Air z U-Turnem.

Rama trochę ciężka, ale od dirtu przez 4X po FR da radę, Pike tak samo, a powietrzny waży ok. 1900g.
Ja raczej bym szedł bardziej w alu tj Two6player z Pikiem air ale nie daj boże Air U-Turn , ta komora im kompletnie nie wyszla , sypie się strasznie, miałem 2 ,obie wytrzymywały 2 tygodnie i harfa nie miala pojecia co sie dzieje. Znajomi też mieli i narzekali strasznie. Dual air ok, fajny jest, ale nie Air U turn:)
nev
Kontakt:

Two6Player przy 195 cm wzrostu - jakoś tego nie widzę, ta ramka ma 12,2" - obawiam się że byłaby zbyt krótka. Ale dzięki za propozycję ;)

A co myślicie o ramie NS Surge do zastosowania jak powyżej? I do tego np. Argyle RCT (wersja 140mm).
karii111
Kontakt:

Post autor: karii111 »

nev pisze:Two6Player przy 195 cm wzrostu - jakoś tego nie widzę, ta ramka ma 12,2" - obawiam się że byłaby zbyt krótka. Ale dzięki za propozycję ;)

A co myślicie o ramie NS Surge do zastosowania jak powyżej? I do tego np. Argyle RCT (wersja 140mm).

Ja mam 192cm i nie czuje się na 26playerze jakos źle, to kwestia przyzwyczajenia. Po za tym 12,2 cala to nie długość ramy a wysokość:) I nie przekłada się to na długość w większym stopniu. Określ się w czym będziesz głównie jeździł. Jeżeli dirt to im krótsza rama tym lepiej, W 4x wysoka rama to masakra:) . A w fr rama dłuższa jest stabilniejsza ale mniej zwrotna. Wybieraj pod konkretne upodobania a nie idź w pół środki bo ani tu nie będzie dobrze ani tu:)
Krzyś
Kontakt:

Post autor: Krzyś »

Specialized p2/p3 Long? Długie, a niskie :)
XxUzixX
Kontakt:

Post autor: XxUzixX »

Zgodze się z Krzyśkiem :)
ODPOWIEDZ