jaki amortyzator dla 7-latka??
jaki amortyzator dla 7-latka??
mam problem a konkretnie nie wiem jaki amortyzator wybrac dla 7-latka smigajacego w dh. Zastanawialem sie nad rock shox tora 318 solo air, rock shox dart 2 coil, suntour raidon, albo suntour xcr. Co sądzicie o ich pracy?? i czy sie spisza?? z góry dzieki za pomoc
Re: jaki amortyzator dla 7-latka??
Ja bym celował w Argyle 409.
Też zależy od ramy , jak to 7 latek to obstawiam jakąś ramkę 24":)
Mój brat jeździ na RST First i dla takiego dzieciaka jest idealny. Dosyć czuły , fajnie można go ustawić a przede wszystkim jest bardzo lekki co u dziecka jest bardzo ważne. Załóżmy że dziecko waży 30 kg a rower waży 12 kg- Jest to 40 % masy dziecka więc bardzo dużo, przypuszczalnie ktoś kto waży 100kg miałby jeździć na rowerze warzącym 40 kg to nie było by to przyjemne . Tak więc bardzo trzeba zwracać uwagę na wagę komponentów i nie myśleć przyszłościowo kupując ciężki sprzęt:)
Mój brat jeździ na RST First i dla takiego dzieciaka jest idealny. Dosyć czuły , fajnie można go ustawić a przede wszystkim jest bardzo lekki co u dziecka jest bardzo ważne. Załóżmy że dziecko waży 30 kg a rower waży 12 kg- Jest to 40 % masy dziecka więc bardzo dużo, przypuszczalnie ktoś kto waży 100kg miałby jeździć na rowerze warzącym 40 kg to nie było by to przyjemne . Tak więc bardzo trzeba zwracać uwagę na wagę komponentów i nie myśleć przyszłościowo kupując ciężki sprzęt:)
Może RS revalation AIR. Kolega miał i naprawde waga miodna ok 1,7kg. A dzieki powietrzu naprawde idzie go fajnie ustawic pod rózne wagi. Co prawda poamał booster ale to przez jego footjamy
Więc szukałbym czegoś tego typu. A jeszce fajną opcja jest to że ma u-turna do 140mm więc i troche przyszlościowo można pomysleć, bo wiadomo potem bd szukac czegoś wieskzego.

http://cezar-mtb.pinkbike.com/
Revalation fajny amortyzator tylko nie kupuj nigdy tłumika air u-turn który kompletnie im nie wyszedl i sypie się jak grzyby po deszczu. Jak powietrze od RS to tylko dual-air ale najlepiej solo-airCEZAR pisze:Może RS revalation AIR. Kolega miał i naprawde waga miodna ok 1,7kg. A dzieki powietrzu naprawde idzie go fajnie ustawic pod rózne wagi. Co prawda poamał booster ale to przez jego footjamyWięc szukałbym czegoś tego typu. A jeszce fajną opcja jest to że ma u-turna do 140mm wię ci troche przyszlościowo można pomysleć, bo wiadomo potem bd szukac czegoś wieskzego.
Też miałem podobny problem, kupiłem córce speca z Torą U-Turn i okazał się zdecydowanie zbyt twardy. Założyłem Pike'a Dual Air i jest super. Można go ustawić jak się tylko chce.
Koniecznie powietrzny, a czy będzie miał oś 9 czy 20mm przy wadze 30 kg nie będzie miało kompletnie znaczenia.
Koniecznie powietrzny, a czy będzie miał oś 9 czy 20mm przy wadze 30 kg nie będzie miało kompletnie znaczenia.
http://dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=67764 [i]oraz[/i] 68549
w poprzednim rowerze też był ten RST Capo 20 ale on to mięciutki jest. ale takie widelce pod 26 (24) cali maja sprężyny twarde pod dorosłego, dlatego uważam że powietrze daje lepsze możliwości dostrojenia widła pod juniora. A może jakiś suntur?? to już teraz prawie marzo a cena znacznie przystępniejsza
http://dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=67764 [i]oraz[/i] 68549
Przecież ten rst jest powietrzny ma 100mm lub 80 zależnie od wersji, i waży niecałe 1,5kg dla dzieciaka idealny