do sklejania filmów - pomoc w wyborze

freerideilike
Kontakt:

do sklejania filmów - pomoc w wyborze

Post autor: freerideilike »

Potrzebuje pomocy, wiem że temat o programach do sklejania filmów gdzieś był ale chcę uzyskać bardziej konkretną odpowiedź.
Pytanie kieruje do ludzi zajmujących się tą tematyką.

Mianowicie: chcę kupić oprogramowanie do tworzenia filmów (prezent dla 11-letniego siostrzeńca) znajomi polecali sony vegas studio.. ale pojawia się problem sprzętowy. Potrzebuje czegoś prostego w użyciu, co będzie dobrze śmigać na laptopie z procesorem 1.7 GHz 1 GB RAM winXP i koniecznie w języku polskim. Jeszcze jakby uciągnęło HD to już była by bajka.

Z góry dzięki za odpowiedzi!
TrzecieKolo
Kontakt:

Post autor: TrzecieKolo »

Przy takim sprzęcie obróbka HD to będzie męka i 11-latek się zniechęci. Z opisu programu wynika, że zalecają minimum 2,8 GHz.

Ja obrabiam materiał na 2gb ram, 256ram w grafice i procek dwurdzeniowy 1,6ghz. To absolutne minimum do bezstresowej pracy w 720p. 1080p nie da rady, można nerwicy dostać jak się coś doczytuje, czy suwaki nie reagują jak powinny.

Może niech na razie ćwiczy na wbudowanym Windows Movie Maker? Po wgraniu paru plików można i HD na tym montować w XP. I mam wrażenie, że działa akurat dużo wydajniej niż Adobe Premiere i inne profesjonalne programy. W nowszych Windows w standardzie jest HD.

A programy mają miesięczne dema, lepiej przez zakupem potestować, który najbardziej przypadnie do gustu.
- adobe premiere (imho najlepszy do montażu, ale cena wysoka, kompatybilny mocno z photoshopem i wszystkim z adobe, co czasem mocno uprzyjemnia pracę)
- adobe aftereffects (jak wyżej, tyle że do efektów, warto mieć oba, ale ceny niestety są wysokie)
- pinnacle studio (nie używałem)
- sony vegas (całkiem spoko, dobra cena)
For Fun - ja rowerowo, czyli blog rowerowy :)
Kalais Studios - ja zawodowo, czyli grafik z Warszawy :)
AveFreeride
Kontakt:

Post autor: AveFreeride »

TrzecieKolo pisze:- pinnacle studio (nie używałem)
Ja używałem. Nie taki zły ;)
PB: http://tnij.org/s49y
Rwr: http://tnij.org/p6pm
TO JEST KROSS NA TYM JEŹDZI KAŻDY PROS
F4rr3ll
Kontakt:

Post autor: F4rr3ll »

ja mam na lapku Sony Vegas najnowszą wersje Platinum 10 czy coś tam ...
i przy przy procku 2-rdzenie 3,2 , 4 GB RAMu DDR3 i karcie graficznej 1 GB podglad przy montazu sie tnie i ładowanie też do mega szybkich nie należy , wiec na lapku twojego kuzyna jakiekolwiek HD nie pójdzie ni wafla , no chyba że bedzie sklejał jeden film na kwartał ;)
MiP
Kontakt:

Re: do sklejania filmów - pomoc w wyborze

Post autor: MiP »

Sony Vegas 7 - bardzo przyjemny, nie jest trudny i ma niskie wymagania sprzętowe. Na komputerze z prockiem jedno rdzeniowym 1,2 ghz, 1gb ramu daje rady obrabiać 720p. Tak samo na netbooku (intel atom 1,66ghz 1gb ramu). Ale niestety chyba nigdzie oryginalnego nie dorwiesz - pozostaje pirat, jeśli Cię to satysfakcjonuje.
freerideilike
Kontakt:

Post autor: freerideilike »

Dzięki za odpowiedzi, postaram się jeszcze czegoś poszukać, ten sony vegas 7 zapowiada się dobrze ale tak jak mówisz na razie na niego nie trafiłem.
MiP
Kontakt:

Post autor: MiP »

Jakbyś zdecydował się na vegasa 7 i jak nie będziesz czegoś wiedział, to śmiało pisz, pomogę Ci.
rafal.zwdh
Kontakt:

Post autor: rafal.zwdh »

Odgrzewam kotleta, ale chciał bym abyście polecili mi jakiś program do obróbki filmów
2 lata minęły od założenia tematu więc może jest coś świeżego.

Film jest kręcony gopro3 na jakości 720p 60fps chodzi mi ogólnie o sklejenie kilku filmów do kupy jakieś przycinki. muzyka w tle może jakieś napisy.
W miarę prosty w obsłudze.

Kiedyś użyłem Windows Movie Maker, ale po zapisaniu jakość wyglądała jak by było edytowane paintem.

Ogólnie jak odtwarzam te filmy na kompie to 50s filmu trwa 1m więc komp nie daje rady. pytanie czy program do edycji filmu w tej jakości pójdzie na mym kompie.

Ps. święta święta więc wesołego jajka
tomeh
Kontakt:

Post autor: tomeh »

Pinacle stiduo lub avid będzie bardzo dobre. One mają wszystko co potrzeba.
ODPOWIEDZ