Tor kolarski za 100mln zł w Pruszkowie pod młotek komornika?

Lord_92
Kontakt:

Post autor: Lord_92 »

Spaced

Budowa takich bikeparków wiążę się z prawdziwym projektem, który przypomina normalną budowlę, wyobraź sobie, że masz do zaprojektowania hopę i dobierz w tym przypadku kwantyl95(cechę, która odpowiadałaby 95% riderów) dla: kąta wybicia, długości najazdu, oddalenia lądowania, wysokości wybicia, do tego dobrać kąty nasypów itp. to jest bardzo trudne możesz mi wierzyć. Tego typu inwestycja podlega w pełni prawu budowlanemu więc masz całą gromadę założeń, które musisz dodatkowo spełniać przy budowie, tutaj niestety nie możesz wejść w las z łopatą i posiadając jakiekolwiek prawa do gruntu (dzierżawa lasów od nadleśnictwa lub teren prywatny) kopać sobie co chcesz(i tworzyć wszystko według uznania ale już działając bardziej praktycznie), takie obiekty buduje się w kompletnie inny sposób i wiele ludzi nie zdaje sobie nawet sprawy. Co do cen, warto wspomnieć, że takie inwestycje za granicą tworzy się jeszcze drożej. W Polsce o takim profilu istnieją tylko 2-3 firmy(z racji bardzo małego rynku zbytu) więc konkurencja jest dość mała więc ceny są wyższe, a skoro są niższe niż za granicą to nie ma co tu roztrząsać.

Edit:
Skoro Granda dała dupy w Lublinie, to w niedługim czasie pewne informacje mogą was zasmucić.

Edit2:
Pragnę zauważyć, że temat tyczy się obiektu w Pruszkowie, więc już nie będę się rozpisywał(większość ludzi, którzy mogą mówić o tej inwestycji może jedynie bazować na opiniach innych i domysłach), na temat bikeparku w Lublinie. Odnośnie toru w Pruszkowie(!), PZKOL jest czymś w stylu YETI, ktoś mówi że jest, ale tak na prawdę go nie ma, ilość pieniedzy, które idą na sport i trafiają do PZKOL'u jest śmiechem na sali, w porównaniu do takiej np. piłki nożnej, tam są pompowane grube sumy, a i tak jesteśmy pośmiewiskiem. Co tu dużo mówić trudno. Stanowiska obsadzone odgórnie, bez wprowadzania świeżości powodują tworzenie się hermetycznie opakowanej instytucji. Tyle można powiedzieć na ten temat.

Pozdrawiam.
facebook.com/AntidoteBikepark
kontakt@antidotebikepark.pl
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Na prawde? Trzeba projektować? Stary nie no oświeciłes mnie. Nie pamietam dokładnej kwoty ale wiem ile czasu takie projekty zajmują i jeśli nie potrzebowali miliona rzeczoznawców to to ta część kosztów jest znikoma.
Wiec nie traktuj mnie jak dzieciaka, który sugeruje, że trzeba wejść z łopatą i bedzie wybudowane. Wiem jak to wygląda od strony technicznej.

A ceny za granicą skąd masz? Bo ja znam ceny toru 4x na PŚ i pamiętam jak sie ludzie oburzali i wychodziło podobnie. To gdzie jest tanie? Czy liczysz koszty certyfikowanych torów bmx racingowych UCI? Bo te wychodzą też taniej, w krajach gdzie wszystkie koszty są duzo droższe, co zapomniałes wziąc pod uwage w swoim założeniu , ze powinno być taniej.
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Spaced pisze: Wczesnie po budowie ekipa dirtowa pojechała tam z Warszawy, na prawde dobrze jeżdzący ludzie i opinie były bardzo słabe.

A czego spodziewać się po profilach robionych od koparki, nawet nie oblatanych w fazie budowy :)
Spaced
moderator
Kontakt:

W zakretach czy hopach? Bo jezdziłem po zakretach tylko z koparki i były idealne. 2 ruchy łyzka. Da sie jak operator wprawny ;)
mysticar
Kontakt:

Post autor: mysticar »

Wybicia hop na dirtach były mocno niedorobione, poza tym sporo kamieni na lądowaniach i wybiciach.
ciesz się z tego co masz, lub przynajmniej śmiej...
Sert93
Kontakt:

Post autor: Sert93 »

Ciekawe jakie premie przy budowie tego obiektu poprzyznawali sobie, może podobne jak przy budowie narodowego i dlatego kasy na dokończenie inwestycji brakuje.
Takie wydatki powinno się nagłaśniać w fazie projektowania i ustalania budżetu, czy rzeczywiście jest to potrzebne, ja osobiście dowiedziałem się dopiero teraz, że takie coś w ogóle ma powstać.
Ktoś powinien teraz wziąć pod mocną lupę tę całą inwestycję, i jeżeli są nieprawidłowości, w normalnym państwie powinni nie tyle co polecieć ze stołków, co beknąć za to z własnej kieszeni lub wolności.
Blonek
Kontakt:

Post autor: Blonek »

Tanie państwo Donalda , trzeba sprzedać tor żeby było za co do konca kadencji dociagnąć.
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Z tym torem problemy były już 5+ lat temu, jeszcze przed otwarciem brakowało kasy, kosztował 2x więcej niż miał itd.
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

Blonek pisze:Tanie państwo Donalda , trzeba sprzedać tor żeby było za co do konca kadencji dociagnąć.
nie wiem czy wiesz,ale budowe rozpoczeto chwile przed tym jak po doszlo do wladzy.i z wszystkimi moimi zastrzezeniami do rzadu to akurat ten obiekt "odziedziczyli".sprzedac to w cholere i zamknac temat.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Stadion narodowy raptem 5x więcej niż miał.
Lord_92 pisze: tutaj niestety nie możesz wejść w las z łopatą i posiadając jakiekolwiek prawa do gruntu (dzierżawa lasów od nadleśnictwa lub teren prywatny) kopać sobie co chcesz(i tworzyć wszystko według uznania ale już działając bardziej praktycznie)
I to jest pomylone. Jakbym miał kawał ogrodzonego lasu(nie w jakimś rezerwacie czy parku narodowym) to o ile nie chcę ciąć bez pomyślunku drzew to wg mnie nikt nie ma prawa nic mi mówić że sobie buduję cokolwiek i pozwalam jeździć po tym ludziom za opłatą za wejście na mój teren.

Jeździsz na własne ryzyko... ale oczywiście w tym chorym kraju człowiek nie może sam zdecydować za siebie. Banda urzędasów się o ciebie zatroszczy i mimo że niby zgadzałeś się na ponoszenie konsekwencji własnych czynów to mnie jako takiego właściciela terenu ktoś by ciągnął do odpowiedzialności...

http://i1.kwejk.pl/site_media/obrazki/2 ... 1330423758

Pomylony kraj...
mysticar
Kontakt:

Ja się złodziejom nie dziwię, bo złodziej zawsze będzie kradł.
Dziwię się tylko ludziom, pustym BARANOM do strzyżenia o skłonnościach masochistycznych którzy i tak pójdą na wybory :twisted:
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

A jak nie pójdą to będzie inaczej?
http://brooce.pinkbike.com
mysticar
Kontakt:

Oczywiście, ale w Polsce ludziom (oczywiście większości, mnie pewnie też w jakimś stopniu) jest za dobrze żeby chcieć ten stan zmienić.
Szczerze, chciałbym obudzić się jutro rano i usłyszeć, że benzyna z dnia na dzień podrożała do 10 zł, naprawdę.
Ale nie offtopujmy może bo nie o tym temat.
marcin.g
Kontakt:

Post autor: marcin.g »

mysticar gdyby każdy podchodził do sprawy "wyborów" jak ty to nie chciałbym żyć w takim kraju.
Prawda jest taka, że gdybyś się obudził i paliwo by było po 10zł to nasze państwo popadło by w totalne zadłużenie
i prawdopodobnie sytuacja wyglądałaby jak w Grecji a tego raczej nikt
z nas nie chce, wystarczy, że musimy już spłacać długi jednego ustroju....

Nie wiem dokładnie jak wygląda ta sprawa z tym torem, ale z tego
co piszecie to faktycznie gruby wał musiał pójść. Szkoda tylko, że
u nas nikt za to nie beknie z własnej kieszeni->wolności. No ale cóż
chyba do tego nasze Państwo jeszcze nie dorosło..... Przykre ale
prawdziwe.
http://www.pinkbike.com/u/gajosae/
Spaced
moderator
Kontakt:

marcin.g pisze:prawdopodobnie sytuacja wyglądałaby jak w Grecji
Grecja to przy tym byłby pikuś. Miałbyś firmy bankrutujace z dnia na dzień, pusto w sklepach i pewnie byś był bez pracy.
Sert93
Kontakt:

Post autor: Sert93 »

Ja nie chce nic mówić, ale poziom życia w Polsce w porównaniu do poziomu życia w Grecji jest dużo niższy, nawet teraz.
Spaced
moderator
Kontakt:

No, w Atenach prawie każdy ma 2 auta ale troche z innego poziomu niż większej zasobności ;)
ODPOWIEDZ