hardtail do DH ?
-
- Kontakt:
Nie kumam tych określeń - lekkie DH, FR, niedługo usłyszę lekki dirt lub 4X ( nie wiem kto takie kosmosy wymyśla,ale moje ulubione rodzyny to hardcore XC lub hardcore FR w odniesieniu do skakania dużych rzeczy - ciekawe czemu Zink robiąc 360 na wielkim dropie potrafi nazwać normalnie
) . Czy to wstyd się przyznać,że jest się początkującym lub jeździ się często na nudnych traskach ? Choć taką skromność uznaje niż naszą polską domenę - jestem hardcorem
Ani tego nie widać,ani nie słychać ,a Ci co robią kosmosy są często bardzo skromni w swojej ocenie
Po co ten wywód ? Ramka Ci pewnie styknie , nie pakuj się w nasz drugi narodowy "kompleks 8cali" (wyjaśnienie - nie ważne co robisz, nie ważne jaką masz ramę ,ale z przodu to musisz mieć 8 cali
), załóż coś do 6 cali . Znając życie masz tam kilka korzeni, kamieni , jakieś progi i Ci to zabawy i nauki styknie. Też mamy traski DH, mini DH choć gość na rowerze do AM by to przejechał pewnie tak samo płynnie,ale powiedź komuś,że jeździ na po trasie enduro/am to już jest siara 

Po co ten wywód ? Ramka Ci pewnie styknie , nie pakuj się w nasz drugi narodowy "kompleks 8cali" (wyjaśnienie - nie ważne co robisz, nie ważne jaką masz ramę ,ale z przodu to musisz mieć 8 cali

https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów 

A niektórzy zaczynają od bmx-ów czy mx.piotrex pisze:dosc jasno wynika-wszyscy tutaj mowia zeby zaczynac na ht,za granica wiekszosc zaczyna od fulli i to ich reprezentanci staja na podium,a nie nasi.
Myślę, że nie sprzęt jest tu największym problemem a odpowiednie miejscówki (a raczej ich brak) oraz to, w jakim wieku ktoś zaczyna trenować.
Osobiście nie znam nikogo w Polsce kto zaczynał trening już w wieku kilku lat (np. wspomniane wyżej ściganie się na bmx-ach czy mx) jak to ma miejsce w przypadku wielu zagranicznych prosów.
(Zaraz się niezły offtop robi tradycyjnie

http://miki-ck.pinkbike.com/ Freeride!
-
- Kontakt:
@off_road, umarłem jak zobaczyłem te Twoje infografiki
. Swoją drogą ja tak jak Marvel mam jeden sezon na HT za sobą i co do stawów, które faktycznie mam nie najlepszej jakości, to i tak śmiało mogę stwierdzić, że wolę śmigać na HT cały dzień niż godzinkę biegać, nawet po trawie. Trzeba chyba lądować na sztywno, żeby nogi dawały się we znaki, pod kątem "przegubowo-łożyskowym"
. Osobiście też polecam HT na początek, zwłaszcza z platformami, można złapać wyczucie i poprawić refleks nawet. Nie zmienia to jednak faktu, że przesiadam się na fulla tak szybko jak się da, bo tak naprawdę daje więcej możliwości :P