[Damper] Kind Shock 508 KS Serwis

DisC
Kontakt:

[Damper] Kind Shock 508 KS Serwis

Post autor: DisC »

Witam. własnie stałem się właścicielem wyżej wymienionego dampera. (prosze nie pisać mi w tym temacie że to gówno itp bo to chyba akurat każdy wie.) Zależy mi na wymianie oleju w tym damperze ale nigdzie nie moge znaleść żadnego manuala lub poradnika jak to zrobić? . Ma ktoś z was ten damper lub jest mi w stanie pomóc ?. Z góry dziekuje.
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=67285

Szukanie nie boli. 3 sekundy. serwisujesz jak każdy inny damper ale że to ks POWTARZAM:
W CELU SERWISU UMIESZCZAMY KINDSZAJSSZOKA W IMADLE. POTEM Z CAŁYCH SIŁ UŻYWAMY IMPULSATORA KINETYCZNEGO I PATRZYMY JAK DAMPER SAM SIĘ ROZKŁADA, ZMIENIA OLEJ, USZCZELKI, POMPUJE I ODPOWIETRZA.

A odszukanie tematów odnosnie damperów jest multum na forum. dla przypomnienia:

http://www.toya.net.pl/~qqraczy/lekcja2.swf

Tak btw. taniej wychodzi sprzedać damper jako uszkodzony i dołożyć te 50 zł do jakiegokolwiek innego bo wszystko jest lepsze od tego.
Back in black
DisC
Kontakt:

Szkoda tylko że w tym temacie nie ma nic na temat ' jak go przeserwisować" tylko jest napisane " czyli należy jeszcze raz rozebrać damper i poprawnie go zalać, a będzie dobrze " sęk w tym że ja nie mam pojęcia jak go rozebrać...
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

Rozbierasz żabką w imadle i nie ma lipy wiem że po serwisie KS zyje 5 ugięć i koniec.
Back in black
DisC
Kontakt:

Ciekawe kto mi to niby kupi heh, ja go dostałem za darmo i miałem nadzieje że da rade go zrobić.
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

LestatBiker pisze:Rozbierasz żabką w imadle i nie ma lipy wiem że po serwisie KS zyje 5 ugięć i koniec.

Niestety to prawda ;)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
krossdh
Kontakt:

Post autor: krossdh »

Nie ma sensu serwisowania tego.. Po 1 - 3 dniach góra tydzień zaczyna ciec na nowo i tłumienie się psuje... a miałem kiedyś to może to nawet ja Ci go dałem bo komuś wysyłałem za fryte bo mi to zbędne było xD

Ale jak juz to poprostu wkrecasz damper w imadlo(najlepiej przez jakieś gumy łap zeby nie uszkodzić go z zewnątrz. bierzesz odpowiedni klucz i odkrecasz "nakretkę" która blokuje tłok wyciągasz tłok wykręcasz zaworek do pompowania z komory wyrównawczej. Pozniej bierzesz ten zaworek dajesz na niego troche taśmy teflonowej lub izolacyjnej zakladasz pompke na niego przykladasz do glownej komory i pompujesz zeby coś w rodzaju "kapsla" wylecialo z komory wyrównawczej (uwaga na okna, najlepiej łap to przez szmate) pozniej zalewasz go do 1 komory lejesz olej tak zeby przeszedł do drugiej
wsadzasz ten kapsel na okolo 2/3 dłg zbiorniczka wyr. i wkladasz tlok pomalu zeby babelki wylatywaly skrecasz i tyle.
ODPOWIEDZ