[Damper] Fox DHX 4.0 - IFP
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
DHXa dzisiaj złożyłem do kupy, ale mam jeszcze trzy pytania :
1. Głębokość osadzenia IFP mierzy się od samej krawędzi czy od środka który jest lekko wgłębiony ?
2. Po złożeniu dampera i napompowaniu 125psi czy nawet 100psi nie mogę go praktycznie ugiąć w łapach bez sprężyny. To normalne ?
3. Rozumiem, że jak byłby zapowietrzony to byłoby słychać jakieś dźwięki podczas uginania ?
1. Głębokość osadzenia IFP mierzy się od samej krawędzi czy od środka który jest lekko wgłębiony ?
2. Po złożeniu dampera i napompowaniu 125psi czy nawet 100psi nie mogę go praktycznie ugiąć w łapach bez sprężyny. To normalne ?
3. Rozumiem, że jak byłby zapowietrzony to byłoby słychać jakieś dźwięki podczas uginania ?
osobiście mierzyłem od krawędzi, ale nie wiem, w sumie nawet nie pamiętam...Rajder pisze:1. Głębokość osadzenia IFP mierzy się od samej krawędzi czy od środka który jest lekko wgłębiony ?

normalne, spokojnieRajder pisze:2. Po złożeniu dampera i napompowaniu 125psi czy nawet 100psi nie mogę go praktycznie ugiąć w łapach bez sprężyny. To normalne ?

bez przesady, damper da sie wcisnąć. A to pomoże przy ocenie czy jest zapowietrzony. Ustawiasz tłumienie powrotu na mocne tłumienie, wciskasz damper i czekasz jak reaguje. Jak wraca płynnie, bez przyspieszeń, siorpania, stuknięcia na koniec skoku, to jest wszystko w porządkuRajder pisze:3. Rozumiem, że jak byłby zapowietrzony to byłoby słychać jakieś dźwięki podczas uginania ?
O tą głębokość pytam bo wcisnąłem chyba już do samego końca i jak mierzyłem od brzegu to było 31-32mm. Na siłę nie próbowałem wciskać dalej bo nie szło.
Apropo wciskania do samego końca znalazłem na zagranicznym forum żeby jednak nie wciskać do końca :
"But be warned, you have to make sure you dont push it to deep (causing it to hit the top of the resi, or to shallow (will knock on the boost valve cap)"
Przypomniała mi się jeszcze jedna rzecz...mianowicie mam problem z regulacją propedala. Już przed serwisem chodziła ciężko, a teraz zrobię parę obrotów w stronę minusa, a potem ledwo ledwo da się kręcić. Propedala nie rozbierałem bo nie wiem jak potem to do kupy złożyć z tą sprężynką.Czego to może być wina ?
Apropo wciskania do samego końca znalazłem na zagranicznym forum żeby jednak nie wciskać do końca :
"But be warned, you have to make sure you dont push it to deep (causing it to hit the top of the resi, or to shallow (will knock on the boost valve cap)"
Przypomniała mi się jeszcze jedna rzecz...mianowicie mam problem z regulacją propedala. Już przed serwisem chodziła ciężko, a teraz zrobię parę obrotów w stronę minusa, a potem ledwo ledwo da się kręcić. Propedala nie rozbierałem bo nie wiem jak potem to do kupy złożyć z tą sprężynką.Czego to może być wina ?
-
- Kontakt:
Propedala całkowicie nie rozbierzesz... niestety cza mieć specjalny klucz ;| i tam własnie u Ciebie jest problem oring jest albo zużyty albo tam taki syf jest ze masz ciężko obrócić... poza tym żeby dokopać sie do propedal, trzeba zbiornik wyrównawczy odkręcićRajder pisze:Przypomniała mi się jeszcze jedna rzecz...mianowicie mam problem z regulacją propedala. Już przed serwisem chodziła ciężko, a teraz zrobię parę obrotów w stronę minusa, a potem ledwo ledwo da się kręcić. Propedala nie rozbierałem bo nie wiem jak potem to do kupy złożyć z tą sprężynką.Czego to może być wina

rowerek PB Spider Suspensions boss!
-
- Kontakt:
Re: [Damper] Fox DHX 4.0 - IFP
pare obrazków, patrzeć od końca, tak mi sie wstawiło
- Załączniki
-
- P10100.jpg (20.04 KiB) Przejrzano 1618 razy
-
- P10099.jpg (20.43 KiB) Przejrzano 1618 razy
-
- P10098.jpg (21.1 KiB) Przejrzano 1618 razy
-
- P10097.jpg (18.8 KiB) Przejrzano 1618 razy
-
- P10096.jpg (18.91 KiB) Przejrzano 1618 razy
-
- P10095.jpg (20.18 KiB) Przejrzano 1618 razy
Re: [Damper] Fox DHX 4.0 - IFP
pare następnych, można max 6 załączników do postu. Patrzeć po kolei numerami zdjęć 

- Załączniki
-
- P10108.jpg (20.33 KiB) Przejrzano 1617 razy
-
- P10106.jpg (17.56 KiB) Przejrzano 1617 razy
-
- P10104.jpg (22.01 KiB) Przejrzano 1617 razy
-
- P10103.jpg (20 KiB) Przejrzano 1617 razy
-
- P10102.jpg (22.33 KiB) Przejrzano 1617 razy
Hm ja tu nie widzę żadnych specjalnych narzędzi...no może poza tym chwytakiem do zbiorniczka, ale to przecież włożę między dwa klocki drewna + imadło i powinno chyba pójść ? Rozumiem, że zbiornik główny w ten sam sposób co wyrównawczy się odkręca ?
Czy na gwint od zbiornika wyrównawczego potem dać potem Loctite (średni demontaż) czy coś mocniejszego musi być ?
Wielkie dzięki za te fotki MUSZEL sporo mi to pomoże
Czy na gwint od zbiornika wyrównawczego potem dać potem Loctite (średni demontaż) czy coś mocniejszego musi być ?
Wielkie dzięki za te fotki MUSZEL sporo mi to pomoże

tylko troche "wyfrezuj" te klocki na półokrągły kształt każdyRajder pisze:dwa klocki drewna + imadło

takRajder pisze: Rozumiem, że zbiornik główny w ten sam sposób co wyrównawczy się odkręca ?

locklite starczyRajder pisze:Czy na gwint od zbiornika wyrównawczego potem dać potem Loctite (średni demontaż) czy coś mocniejszego musi być ?