Lapierre DH 720 2012 czy Mondraker Summum 2012 na Boxie??
Lapierre DH 720 2012 czy Mondraker Summum 2012 na Boxie??
Witam. Mam pytanie co wybrać?? Nie jeździłem na żadnych z tych rowerów.
oby dwa mam w podobnej cenie do wzięcia NOWE. Nie wiem na który się zdecydować. Proszę o uzasadnienie dlaczego ten a nie inny.
Jeśli macie jakieś inne propozycje Nowego roweru gdzieś do 13 tys. zł to też piszcie.
Linki o jakie rowery mi chodzi:
http://mondraker.pl/oferta/rowery/downhill/summum.html
http://www.welovelapierre.com/lapierre- ... 783069.jpg
oby dwa mam w podobnej cenie do wzięcia NOWE. Nie wiem na który się zdecydować. Proszę o uzasadnienie dlaczego ten a nie inny.
Jeśli macie jakieś inne propozycje Nowego roweru gdzieś do 13 tys. zł to też piszcie.
Linki o jakie rowery mi chodzi:
http://mondraker.pl/oferta/rowery/downhill/summum.html
http://www.welovelapierre.com/lapierre- ... 783069.jpg
-
- Kontakt:
Bo na sell masz ?BikerJG pisze:Oczywista oczywistosc - Lapierre.Nie ma tego jak Passatow a jezdzi sie na prawde super - no i wizualnie rama wymiata konkurencje wg mnie, dodatkowo sporo fajnych rozwiazan, press fit, odbojniki w ramie, kable wew ramy etc

Szczerze z tych 2 wolalbym mondrakera bo Lapierre zawieszenie mnie nie przekonuje. Patrze na animacje i jesli nie ma w niej błedów to coś komuś się pomieszało.
-
- Kontakt:
Ja bym bral lapiere , duzo ładniejszy , a sumow to juz w pl jest duzo . Jazda bedzie zapewne dobra na tym i na tym . Spaced Tak czytam posty na tym forum i praktycznie zawsze jak BikerJG cos napisze to Ty zawsze masz jakies ale do tego , dla mnie to juz czysta złosliwosc ...
http://pisior177.pinkbike.com/album/intense-M6/
-
- Kontakt:
Miałem identyczny dylemat Lapierre czy Mondraker i wybrałem DH 720
Jeździłem na obu ramach więc myśle że moge coś powiedzieć...
Summum w zakrętach prowadził sie lepiej, za to na lapierre dokręcasz jak na sztywniaku ten system dla mnie jest mistrzowski! lapierre dla mnie lepiej wybiera przez dosyć wysoki punkt obrotu, minus dla lapierra to kopanie po korbach, na sucho to widać na trasie tego nie odczuwam w ogóle, obie ramy testowałem z RC2
Podsumowujac jeżeli nie masz swoich konkretnych preferencji to co nie wybierzesz będziesz zadowolony obie ramy to świetny wybór do DH i napewno sie nie zawiedziesz.
Jeździłem na obu ramach więc myśle że moge coś powiedzieć...
Summum w zakrętach prowadził sie lepiej, za to na lapierre dokręcasz jak na sztywniaku ten system dla mnie jest mistrzowski! lapierre dla mnie lepiej wybiera przez dosyć wysoki punkt obrotu, minus dla lapierra to kopanie po korbach, na sucho to widać na trasie tego nie odczuwam w ogóle, obie ramy testowałem z RC2
Podsumowujac jeżeli nie masz swoich konkretnych preferencji to co nie wybierzesz będziesz zadowolony obie ramy to świetny wybór do DH i napewno sie nie zawiedziesz.
Sell: Rower - Intense M9
Spaced pisze: Bo na sell masz ?
Zanim napiszesz mozesz zapytac, masz moje namiary - Lp sprzedalem, wczoraj zostal wyslany do nowego wlasciciela a sam nadal mam taka rame i nie mam zamiaru jej sprzedac.
Fajnie ze ktos w koncu zwrocil uwage na wypowiedzi Spaceda pod kazdym moim postem - to jakas klatwa chyba!

Post edytowalem zeby nie sprawiam wrazenia obrazliwego!
Własnie to mnie zastanawia bo z animacji wynika, ze rama jak koń powinna kopać. W spdach jezdzisz czy flaty? Pamietam, że Blenki tez narzekal, ze na tej ramie ustać nie może wiec troche mnie zastanawia jak na bardziej wyboistych trasach daje sie to we znaki.AlanCK pisze: minus dla lapierra to kopanie po korbach, na sucho to widać na trasie tego nie odczuwam w ogóle
Bez przesady, jeszcze miesiac temu sie z nim zgadzałem tylko Konrad sie troche emocjonuje wiec sie z tego dramat zrobił. Zgadzam się z nim czasem w tematach, po prostu nie ostatnio ale to nie jest temat na forummaciekbike pisze:Spaced Tak czytam posty na tym forum i praktycznie zawsze jak BikerJG cos napisze to Ty zawsze masz jakies ale do tego , dla mnie to juz czysta złosliwosc ...
Nie jezdziles na wczesniejszym modelu przypadkiem? Swoją drogą doszedł Ci w końcu bike? Bo coś marudziłeś, że w Hamburgu był.Weploch pisze:Z tej pary polecam Lapierre, sam przejeździłem na nim 2 lata, a teraz będzie go używać kolega z Limanowej. Lapierre mistrzowski rower, fajna geo i zawieszenie bajka wg. mnie.
Spaced pisze:Własnie to mnie zastanawia bo z animacji wynika, ze rama jak koń powinna kopać. W spdach jezdzisz czy flaty? Pamietam, że Blenki tez narzekal, ze na tej ramie ustać nie może wiec troche mnie zastanawia jak na bardziej wyboistych trasach daje sie to we znaki.
Na flatach pociskam, z technicznego pkt widzenia to kopanie występuje, ale na trasie rower płynie, nie odczuwam tego w ogóle.
Sell: Rower - Intense M9
Teoretycznie korba powinna kopac przy uginaniu sprzetu na sucho?Spaced pisze:Bo ogólnie kopania często nie czuć tylko potem są rozkminy czemu noga po pedale lata.
Ja gdy mialem stanowczo za miekka sprezyne i bylem w stanie dobic rame z miejsca (98kg robi swoje) moglem zaobserwowac nieznaczny ruch korby - moze 1-2cm w miejscu gdzie wkrecamy pedal wiec watpie ze kopanie przeszkadzalo by przy normalnej jezdzie.
Zlookaj animacje na stronie lapierre. Napiecie łańcucha będzie dość znaczne bo w pewnym momencie support zaczyna iśc do przodu, a oś dalej idzie do tyłu. To mnie martwiło zawsze.BikerJG pisze:Ja gdy mialem stanowczo za miekka sprezyne i bylem w stanie dobic rame z miejsca (98kg robi swoje) moglem zaobserwowac nieznaczny ruch korby - moze 1-2cm w miejscu gdzie wkrecamy pedal wiec watpie ze kopanie przeszkadzalo by przy normalnej jezdzie.
Tłoczno w tym roku tam będzieAlanCK pisze:Nie narzekam na mało wyboiste trasy na lokalnych miejscówkach, jak narazie jest stabilniej niż na poprzedniej ramie z fsr, jakby sie coś zmieniło po kwietniowym tripie do Mariboru dam znać