Anodowanie.

drMadej
Kontakt:

Post autor: drMadej »

KubaLaPL Nigdy nie byłem świadkiem procesu anodowania twardego , natomiast często obserwuję proces zwykłego anodowania z barwieniem chemicznym i wiem że ten proces wymaga wiele precyzji i dokładności aby efekty były zadowalające.
Kupiłem też kiedyś tulejki rzekomo anodowane twardo i okazało się że twarda anoda na nich była o wiele słabsza od tej zwykłej jaką mogłem sobie sam zrobić .Dobre anodowanie to nie tylko wiedza ale też praktyka i doświadczenie z danym stopem aluminium.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Barwienie chemiczne, czyli mówisz o tym moczeniu w roztworze kwasu octowego z barwnikiem organicznym, tak?
Z gówna bata nie ukręcisz.
misiopysio
Kontakt:

Post autor: misiopysio »

Z tego co mi wiadomo, to anoda nie jest powłoką nakładaną na powierznie. Nie zmienia sie grubość metalu. Anodowanie jest procesem chemicznym, gdzie wierzchnia warstwa metalu zmienia swoje właściwości pod wpływem reakcji. Dany kolorek jest nadal metalem, z taką różnicą, że na powierzchni przereagowanym ze składnikami. Tyle.
33% na powierzchni i 67pod powierzchnią materiału.
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Różnie to wychodzi. Może być odwrotna proporcja też.
ODPOWIEDZ