Dlaczego zdjęcia wrzucają się odwrócone na PB?
Dlaczego zdjęcia wrzucają się odwrócone na PB?
Mam taki problem, którego nie potrafię rozwiązać. Jak zrobię zdjęcie w innej płaszczyźnie, czyli takie:
potem na komputerze je odwracam i jest ok, następnie jak wybiorę to zdjęcie, żeby wrzucić np. na PB, wrzuca się odwrócone...tzn tak jak pierwotnie zostało zrobione... jak temu zaradzić?

Też mam ten problem. Ja bym spróbował(nie testowałem jeszcze) w programie "Podgląd obrazów i faksów systemu Windows" obrócić fotkę parę razy.
Bo generalnie jest to problem odczytu danych z akcelerometru w aparacie. U mnie problem pojawił się jak robiłem zdjęcie z obiektywem skierowanym pionowo w dół.
Bo generalnie jest to problem odczytu danych z akcelerometru w aparacie. U mnie problem pojawił się jak robiłem zdjęcie z obiektywem skierowanym pionowo w dół.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Czyli PB powinien sam obrócić fotę?wideleczmakaronem pisze:wiec jeszcze raz jest obracane przez pb :d
Dzięki, formalnie nie jest moja, ale rodzinny interesjasiek_krk pisze:swoją drogą masz bardzo przyjemną piwniczkę!

Edit:
Edytowałem zdjęcie, zmniejszyłem lekko i zapisałem jako nowy plik, mimo wszystko wrzuciło się jak wrzuciło...
Tylko że mi na kompie otwierają się normalnie tak jak powinny(akurat ja robiłem w poziomie) a po wrzuceniu na PB odwracają się.wideleczmakaronem pisze:pb czyta exif, czy zdjecie bylo pionowo zrobione, jak tak to je obraca. obracajac np w ekspolatorze czy innym wynalazku windowsowym nie zmieniasz exif, a zdjecie jest obrocone. wiec jeszcze raz jest obracane przez pb :d
proponuje wyedytowac exif, badz zapisac jako nowy plik NORMALNYM programem
Re: Dlaczego zdjęcia wrzucają się odwrócone na PB?
Skopiuj teraz to zdjęcie z PB i zapisz. Zapisze się bez "danych" które narzucił aparat. Wtedy obróć i wrzuć z powrotem. U mnie to działa.
Ech, nie widzicie ze to troll z kompleksami chcący co najwyżej "pochwalić się" tym, że ma dużo butelek?
Akurat w tym przypadku to tylko ty jesteś trolem.
Używam XP'ka, więc problem jest.wojtasu pisze:W win XP nie ma takiego problemu.
Butelki nie są mojemakulat0r pisze:Ech, nie widzicie ze to troll z kompleksami chcący co najwyżej "pochwalić się" tym, że ma dużo butelek?