przerzutka dla początkującego !

szynszyla1961
Kontakt:

przerzutka dla początkującego !

Post autor: szynszyla1961 »

Witam,
Jest to pierwszy mój post na tym forum , dlatego chciałbym się najpierw przywitać.
Witam Wszystkich.
Sprowadza mnie tutaj zapytanie związane z przerzutką , iż chciałbym takową wymienić.
Teraz moje pytanie:
Jakie przerzutki polecacie ( przednie ) , na co zwrócić uwagę przy zakupie oraz czy ma znaczenie ile zębów mam z tyłu oraz rozmiar przednich blatów ?
Proszę o podania propozycji przerzutek z górnych półek jak i tych niższych.
Zastanawiałem się nad slx. Co o niej powiecie ?

Pozdrawiam serdecznie !
BlackHornet
Kontakt:

Post autor: BlackHornet »

Może napisz do czego chciałbyś używać tej przerzutki oraz jakiś budżet?
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

przy kupnie zwracaj uwage na ciąg - górny, dolny albo oba (chodzi o to, skąd wychodzi linka ciągnąca za ramię przerzutki) oraz na szerokość obejmy, np 31.6mm, 34.9mm. Potem dochodzi jeszcze top swing i down swing - obejma jest nad klatką przerzutki albo pod nią.
sznib
Kontakt:

Post autor: sznib »

Dodać należy ze Dowswingi są bardziej żywotne, topswingi szybciej łąpią luzy. Jednak nie zawsze w ramie da się zamontować downswinga. Ja polecam LXa FD-M571, lżejszy niż SLX. Jednak tu musisz trafić na obwód i ciąg jaki potrzebujesz do swojej ramy.
queer0s
Kontakt:

Re: przerzutka dla początkującego !

Post autor: queer0s »

Ja tam jezdze bez przerzutki przedniej z dwoma zębatkami i jest dobrze ;P
BlackHornet pisze:Może napisz do czego chciałbyś używać tej przerzutki oraz jakiś budżet?
Własnie, bo bez tego będzie nam trudno Ci doradzić :D
Suuubuś <3
mavashi
Kontakt:

Post autor: mavashi »

queer0s a przełożenia zmieniasz nogą albo stajesz, przekładasz łańcuch i jedziesz dalej? Genialne, najlepiej nie kupować w ogóle przerzutki. :roll:
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

mavashi pisze:queer0s a przełożenia zmieniasz nogą albo stajesz, przekładasz łańcuch i jedziesz dalej
Jak nie ma kasy na przerzutkę albo mu jej szkoda to bardzo dobra opcja.
Ja na asfalcie prawie wcale nie zmieniam blatu z 44(rower XC) chyba że na szybszy start na światłach. W terenie różnie. Uniwersalne 36 jest bardzo, choć 44 jak chcesz pokręcić na pochyłości też się przydać może. 22 to na bardzo strome podjazdy albo jak już jestem styrany i mi się nie chce cisnąć siłowo to tylko powoli kręcę na lekkim biegu i się toczę.
ODPOWIEDZ