Pompowanie amortyzatora kompresorem.

ryder
Kontakt:

Pompowanie amortyzatora kompresorem.

Post autor: ryder »

Witam. Czy można napompować amortyzator kompresorem? Wężyk powinien się zmieścić, ewentualnie bym dał jakieś przejściówki. Manometr w końcówce też mam. Mógłbym też obniżyć ciśnienie pompowania reduktorem. Zda to egzamin? Pozdro :wink:
BikerJG
Kontakt:

Post autor: BikerJG »

Kup pompke ktora sie do tego nadaje i kosztuje 50zl..
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

Z obniżaniem ciśnienia to nie wiem, jak będzie, bo np. mój kompresor ma max 8 bar a do dampera chodzi 12.
Ziarno
Kontakt:

Post autor: Ziarno »

Asystę powietrzną można pompować kompresorem, ale jeżeli chodzi o tłumik powietrzny to zdecydowanie odradzam.
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Ziarno pisze:ale jeżeli chodzi o tłumik powietrzny to zdecydowanie odradzam.
Tłumiki powietrzne są tak rzadkie że nie wiem czy na forum ktoś w ogóle posiada. Ja spotkałem się z tym tylko na papierze.
poeta
Kontakt:

Post autor: poeta »

Ziarno napisał(a):"ale jeżeli chodzi o tłumik powietrzny to zdecydowanie odradzam. "

Tłumiki powietrzne są tak rzadkie że nie wiem czy na forum ktoś w ogóle posiada. Ja spotkałem się z tym tylko na papierze.
pietryna nie bądź taki dosłowny oczywiście że koledze chodziło o amortyzator powietrzny, a wracając do tematu najlepiej jak będziesz miał pompkę do amortyzatorów raz że większe ciśnienie niż zwykły kompresor dwa że dokładna podziałka i łatwo ją zabrać ze sobą do plecaka.
trzymajmy się ramy to się nie posr...
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Te pompki do amortyzatorów mają takie precyzyjne manometry że wolałbym kompresorem nabijać... Jeśli tylko jest w stanie dać wystarczające ciśnienie to bym się nawet nie zastanawiał. Byle ostrożnie bo kompresor jako maszyna z silnikiem ma znacznie większy przepływ niż ręczna pompka.
dudek182
Kontakt:

Post autor: dudek182 »

Czy można pompować marcoka 66 rcv 2008 ręczną pompką do kół, czy musi być ta specialna. Czy one się w ogóle czymś różnią?
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Jak pasuje to można. W 66 RCV jest tylko asysta = niskie ciśnienie wbijasz.
Ta specjalna różni się, tym, że np. 20 barów albo więcej ogarnie.
przemek_06
Kontakt:

Post autor: przemek_06 »

Jeszcze zauważcie, że pompki do amorów mają takie fajne końcówki, nakręcane przez co przy wyciąganiu prawie nie masz straty powietrza a przy takiej zwykłej końcówce jest dosyc spora strata powietrza jeśli chodzi o amortyzator...
AdiFreerider
Kontakt:

Post autor: AdiFreerider »

i są precyzyjniejsze, poprostu przystosowane do pompowania amortyzatorów.
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

przemek_06 pisze:Jeszcze zauważcie, że pompki do amorów mają takie fajne końcówki, nakręcane przez co przy wyciąganiu prawie nie masz straty powietrza a przy takiej zwykłej końcówce jest dosyc spora strata powietrza jeśli chodzi o amortyzator...

Nie prawie a nie ma żadnej straty powietrza, jak zamontujesz końcówke z pompki do kompresora cała akcja ma sens :)
Jeśli nie to to co napompujesz spierd**li przy ściąganiu końcówki.
W momencie odkrecania końćówki z pompki komora juz dawno jest zamknieta a sykniecie to spuszczenie powietrza z pompki i węża.
pietryna pisze:Te pompki do amortyzatorów mają takie precyzyjne manometry że wolałbym kompresorem nabijać...
Zmień pompkę moja takich problemów nie ma ;)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

Kompresor "pluje" wodą , a to mało fajne dla amortyzacji.
ODPOWIEDZ