Podwyzki cen na 2012 ?!

mike007
Kontakt:

Post autor: mike007 »

boogiel pisze:mike007 napisał(a):
"Rowerowy ma od dystrybutora na polskę, ten drugi sklep napewno nie bo ma dostępne, a zapewniam Cię, że boxxery 2012 nie doszły jeszcze do Polski (do oficjalnej dystrybucji) "

Chciałem kiedyś z goodbike brać funn'a, było napisane, że dostępne a towar był z tej samej dostawy co na rowerowym, wiec tu może byc błąd na stronie

tak ale tu pisaliśmy o rockshoxie, funn podejrzewam był w tej samej cenie, a oczywiscie to są rozni dystrybutorzy
nopainnogame
Kontakt:

Post autor: nopainnogame »

Jeśli Rowerowy ma niby od dystrybutora to ja się pytam czemu jak w zeszłym roku chciałem kupić Argyle RCT od dystrybutora to było chyba 300zł droższe,a ze zniżką na Rowerowym to byłoby jeszcze dodatkowe 200zł taniej (500zł zaoszczędzone w kilka sekund :lol: )??? Teraz zobaczyłem jego cenę http://www.rowerowy.com/czesci/amortyza ... argyle_rct i po wpisaniu w Google na pierwszej stronie jest o 600zł tańszy http://www.rczbikeshop.com/englishue/ro ... -blue.html No i standardowe narzekanie,że nikt w tym kraju nie kupuje. Gdyby nie bzdety od Beastie Bikes i hample z Allegro to bym miał cały rower z zagranicznych sklepów,bo tutaj :
- jest drogo
- ledwie co jest na stanie od ręki
- "fachowość" niekiedy poraża
- "dystrybutorzy" ?
Jacy dystrybutorzy skoro nawet mając kasę nie mogłem kupić ramy,którą chcę,bo nie sprowadzają jej i tyle. Teraz się wkurzyłem i daszek do kasku zamawiałem z zagranicy,bo żeby przez rok nie móc go kupić w kraju to jakaś parodia... Dystrybutor Oakleya jak wspominałem o kupie szybki to zawsze w mig odpisywał ,a jak zacząłem się dopytywać co z moją reklamacją to zero odzewu. Dopiero jak opierdoliłem to nagle ktoś mi odpisał,że żadne maile nie dochodziły i pewnie szybka jest wysłana do producenta ( zlanie totalne , w mailu pisać klientowi prosto w twarz,że się nawet nie chciało tego sprawdzić ...)
Kursy walut ,czy kwestia zarobków to jedna sprawa,ale problemem jest raczej polska MENTALNOŚĆ ...
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów ;)
biadaczq
Kontakt:

Re: Podwyzki cen na 2012 ?!

Post autor: biadaczq »

Zarobki w Polsce są znikome i to wszystko przez jakąś nie cywilizowaną walutę (zł).
Dam wam przykład dajmy na to przeciętny Polak zarabia 2000zł a przeciętny Anglik też zarabia 2000 ale Funtów.
I teraz w Polsce np. ochraniacze na kolana 661 Slim Knee kosztują 180zł.
I co w Angli żeby było sprawiedliwie powinny kosztować też 180 ale funtów a tu dupa bo kosztują 35 i jest taka sprawiedliwość choćby wcale.
A dystrybutorzy to inna sprawa.
Ale powiem wam tyle, że to nie tylko w 2012 ceny pójdą w górę z każdym rokiem będzie coraz gorzej z ceni jak i polskimi zarobkami, podatkami itp.
Ale nie zmienia to faktu, że ROWEROWY.COM poszalał z ceną, że masakra.
BMX National Champion
Sert93
Kontakt:

Post autor: Sert93 »

biadaczq pisze:to wszystko przez jakąś nie cywilizowaną walutę (zł).
To nie wina waluty, a osób która od 89' okradają ten kraj. Silna i stabilna gospodarka = mocna waluta, no ale cóż.
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

biadaczq pisze:Ale nie zmienia to faktu, że ROWEROWY.COM poszalał z ceną, że masakra.
Rowerowy jest sklepem. Nie ściąga towaru z fabryki. Dystrybutor podniósł ceny to i rowerowy podniósł. Co? Mają dopłacać żebyś mógł sobie tanio kupić? Nie podoba się to kup w Anglii jak jest taniej... I tak 90% ludzi tego nie zrobi bo się boi nie wiadomo czego a widać to po tym że w ogóle pojawiają się tematy z pytaniami jak kupować z crc... Do marketu w Niemczech taka osoba też nie wejdzie bez zapytania na forum?
biadaczq pisze:Zarobki w Polsce są znikome i to wszystko przez jakąś nie cywilizowaną walutę (zł).
Dam wam przykład dajmy na to przeciętny Polak zarabia 2000zł a przeciętny Anglik też zarabia 2000 ale Funtów.
I teraz w Polsce np. ochraniacze na kolana 661 Slim Knee kosztują 180zł.
I co w Angli żeby było sprawiedliwie powinny kosztować też 180 ale funtów a tu dupa bo kosztują 35 i jest taka sprawiedliwość choćby wcale.
Widać że nie masz pojęcia o czym piszesz.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Sert93 pisze:Silna i stabilna gospodarka = mocna waluta
Nie do końca. Zreszta gospodarke mamy najsilniejszą w regionie. Na wybijaniu sie jesli chodzi o wskazniki gospodarcze, a nie poziom zycia (bo jednak to wplywa na waluty) idzie nam bardzo dobrze.

Problem taki, ze tak sie walut nie kupuje. Problemy ma jeden kraj w regionie - cierpią wszyscy. Tracilismy duzo na kłopotach Węgrów. Dodatkowo jeśli dobrze pamiętam mamy akurat tak uregulowany rynek ze podczas kryzysu najlatwiej bylo z polski sie wycofac. Gdybyśmy tylko stali siłą gospodarki to powinniśmy mieć silniejszą walute niz przed kryzysem, skoro przy utrzymaniu obecnych wskazników gospodarczych PL i EUR czas dogonienia europy skrócił sie.
AdiFreerider
Kontakt:

Post autor: AdiFreerider »

Funn zdrożał bo zdrożał materiał i Tajwan zaczyna się cenić. Kursy walut w styczniu/lutym tez miały na to wpływ.
misiakr
Kontakt:

Post autor: misiakr »

Bedą mieli za swoje, może w końcu pójdą po rozum do głowy i zaczną patrzeć dlaczego im sprzedaż spada...
To samo jest z koną operator, w 2011 kosztowała 10k, teraz 12k. Cóz począć, całe szczęście, że jest crc i w ogóle zagranica
Kurde troche slaby pomysl placic na CRC 1335 zl plus przesylke z anglii za surge, zamiast 999 zl w polsce , no ale jak kto woli... Jest na co ponarzekac przynajmniej.
Sert93
Kontakt:

Post autor: Sert93 »

misiakr pisze:Kurde troche slaby pomysl placic na CRC 1335 zl plus przesylke z anglii za surge, zamiast 999 zl w polsce , no ale jak kto woli... Jest na co ponarzekac przynajmniej.
Chyba nie załapałeś tematu.
adrian50005
Kontakt:

Post autor: adrian50005 »

Załapał, podał przykład ze CRC nie jest tak tani pod każdym względem.
Komponenty ns-a są horrrendalnie drogie tam...
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=57189
http://tiny.pl/hc83d Moje Allegro
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Nie załapał, bo to temat 2012 vs 2011, a nie Polska vs reszta świata.
Spaced
moderator
Kontakt:

adrian50005 pisze:Załapał, podał przykład ze CRC nie jest tak tani pod każdym względem.Komponenty ns-a są horrrendalnie drogie tam...
Polskie częsci są u nas tańsze bo nie masz marży dystrybutorskiej.To duża część róznicy.
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

Ale tego to nie było się trudno domyśleć ;)
maniakse
Kontakt:

Post autor: maniakse »

Skoro marzy nie ma to skad sie wzielo 200zl roznicy miedzy majesty 2011 a 2012?
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Do mnie leci, bierzcie po 4 :mrgreen:

Materiały, transport, wykonanie, ogólnie Tajwan, trudno się domyśleć? Cały temat właśnie o tym jest.
HiPhO
Kontakt:

Post autor: HiPhO »

Pamietajcie Panowie, że ceny najpierw sa przeliczane z usd na eur( praktycznie wszystko ze wschodu kupowane jest za dolary przeliczane na euro) nastepnie z tego euro trzeba jeszcze to przeliczyc na pln.

I nie myslcie, ze producent z dystrubutorem rozlicza sie na zasadzie:
ok, dzisiaj mamy taki kurs usd do eur, to placisz tyle euro.
e ee, tak to nie dziala, kurs zostal przyjety jeden na caly rok, a ze dolar jakos mial ostatnimi czasy dosc dobre notowanie wzgledem euro to i mamy kilkanascie % po kieszeni.
Zlotowka jak zawsze lezy wzgledem euro czyli kolejne kilka %

No i najlepsze, wystarczy, że krowy w brazyli zaczna wiecej pierdzieć, to w efekcjie zlotowka traci na wartosci - taki urok waluty z portfela rynkow wschodzacych.

Nasze zarobki zostawmy w spokoju, bo nie ma o czym tu rozmawiac nawet.
Spaced
moderator
Kontakt:

HiPhO pisze:kurs zostal przyjety jeden na caly rok
ze co?
HiPhO
Kontakt:

Post autor: HiPhO »

Moze faktycznie nie do konca potrafie ubrac w slowa to co chce przekazać, ale zasada podobna jak przy naliczniu minimalnej stawki akcyzy od paliwa, ktora przeliczona byle wg kursu z ktoregos tam października 2011.
"Duży" handel ma swoje rózne dziwne zasady, ale faktycznie do momentu kiedy któryś z dystrybutorow nie wyjawi nam zawiłósci swoich rozliczen z producentami, to meje dywagacje sa trochę jak wróżenie z fusów.
Efekt jednak jest ten sam, dzieki zamieszaniu na rynku walut, w portfelu mamy co raz mniej
Spaced
moderator
Kontakt:

Ja podejżewam jednak, ze po prostu dystry płaci z kursu w momencie zamówienia - zamawia sie jesienią.
ODPOWIEDZ