Specialized Big Hit & demo 8, Problem z wahaczem

KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

A w ogóle to jeśli tylko jedna strona wahacza ma przesunięcie w jedną stronę o 2 cm to jak może pasować tam piasta o określonej szerokości?
Kurwww, zapomniałem, sorry za posta za postem :oops:
Z gówna bata nie ukręcisz.
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Cały wahacz jest przesunięty.
xDkrystian
Kontakt:

Post autor: xDkrystian »

no wiem o co jej chodzi
ten sam problem miałem z demo w sobote swoimi ponieważ kupiłem nowe koła, i odległość między piastą a rozstawem osi w ramie była inna, po prostu jest tam nieco więcej miejsca tak jak by miała być tam piasta 142mm, ja w moim demo dałem tylko podkładki i po problemie a koła miałem nowe więc raczej ok wszystko z nimi było
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

pietryna, ale na fotce dokładnie zaznaczyła, że tylko jeden element (strona) wahacza jest krzywa.
Z gówna bata nie ukręcisz.
xDkrystian
Kontakt:

http://imageshack.us/photo/my-images/855/bigszit.jpg/wyjaśnienie sorki że tak to lipnie narysowane ale może ogarniecie o co mi chodzi i ktoś pomoże mi naskrobać coś lepszego
pietryna
Kontakt:

Podkładki? Jak pamiętam swoje piasty na szybkozamykacz to ośki sięgały tylko do haków i nie dalej... Gdzie ty tam podkładkę dasz?

Poza tym w specyfikacji jest napisane wyraźne:
Specialized disc, 135mm, machined flange, sealed cartridge bearing, bolt on, 36h

Jeśli tam trzeba dać podkładki to wg mnie Rychtarski ma rację.
xDkrystian
Kontakt:

to powiec mi czemu w demo musiałem dawać podkładki? co tez rama jest krzywa ? na stronie Speca tez pisze o demo :
REAR HUB
Thru axle 135mm, hollow 10mm Cr-Mo axle w/ RD guard
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

no, czyli bez podkładek
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

135 to 135, a nie 142... kto ma haki dużo szersze niż piasta ręka w górę! :)
born2ride
Kontakt:

Post autor: born2ride »

Osobiscie nie zaakceptowalbym niczego innego jak opinia ze Speca. Jezeli oni potwierdza skrzywienie to masz dwie opcje:

1) jezeli nadal chcesz sfinalizowac sprzedaz to zwracasz kobiecie kase ze wsylke do Speca, dajesz na prostowanie i niech sie bawi
2) rezygnujecie ze sprzedazy, zwracasz za wysylke do Speca i zwracasz kase za rame ale odsyla do Ciebie na swoj koszt (tak chyba to wyglada)

I tak bym jej napisal.
Na podsatwie zdjec i maili to sobie mozna tylko gdybac.
[url=http://www.http://extremecarving.pl/index.php/rower/][b]ExtremeCarving.pl[/b][/url]
Mervis
Kontakt:

Post autor: Mervis »

Chłopie krótka piłka, nie rozmawiaj z takimi ludźmi, konkret mówisz że uznajesz opinie tylko autoryzowanego serwisu ram speca, albo producenta
I koniec tematu,
A ten koleś z serwisu ma na to wyjebane, bo olał sprawę pewnie dali ramę popatrzył że koło krzywo siedzi i powiedział swoje, a teraz głupiego udaje na maile nie odpisuje, bo się pewnie domyśla że mógł się pomylić,
Ale poco się przyznać i powiedzieć sorry, nie znam się na tym, nie jestem pewien, lepiej rznąc w chu**ja
Jak mnie wqrwiają tacy ludzie.
Nie wiem dokładnie jak przebiegała wasza korespondencja, ale w mailach wysyłaj konkretne info, jest tak i tak, rama ma taki i taki wahacz a nie, nie wiem muszę sprawdzić, zapytać, u mnie działało, bo stajesz się przez to niewiarygodny, jeśli jesteś pewny swojego sprzętu i racji, to napisz co masz napisać i olej sprawę, a tak wielka znawczyni razem z tym serwisantem, niech się martwią, kontaktują ty masz pieniądze, wywiązałeś się z umowy

odemnie tyle
xDkrystian
Kontakt:

a więc do pani poszedł mail o takiej treści :

Witam, widzę że nie chce pani wysłać ramy do SPECIALIZDa w PL więc jest coś z nią nie tak a jeśli jest coś z nią nie tak to proszę kierować swoje problemy do
Pana Rychtarskiego, który wyraźnie powiedział mi za pierwszym razem że próbował naprostować ramę, ile w tym prady to nie wiem za to wiem że odmawia opisania na emaile raz tylko odpisał że na wszelkie pytania odpowie przez telefon, może jest on faktycznie znanym na całą Polske człowiekiem ale nie ma w swojej sprzedaży ram firmy Specialized więc co może o nich wiedzieć, poza tym opinia bez obrazy dla Pani jest w stylu 'stwierdzam zgon bo umarł', ze zdjęć jasno wynika że rama a właściwie wahacz jest asymetryczna. Ponadto, skoro rama ma wykrzywioną jedną stronę wahacza o 2 cm to nie jest możliwe zamontowanie tam piasty o standardzie 135 mm ponieważ po prostu by się tam nie zmieściła. Jeśli jednak piasta się tam mieści to nie ma innej możliwości niż stwierdzenie, że rama ma prosty lecz asymetryczny wahacz. Asymetryczny oznacza, że jest on inny z lewej niż z prawej strony ramy. Po weryfikację tego po raz kolejny odsyłam do strony specializeda.

zobaczymy co odpowie
freed
Kontakt:

Post autor: freed »

Haha. Olej takich fachowców/serwismanów. Każda rama speca z jaką się spotkałem ( demo 7,big hity ) musiała mieć przesunięte kolo w stronę tarczy o ok 1-2cm. Jeżeli koleś pogiął ramę ( przekroczył granicę jej plastyczności ) to struktura jest już naruszona i rama teraz jest dużo bardziej podatna na uszkodzenia, w dodatku mogła utracić sztywność. Poza tym to jest 4 zawiasowa rama,ciężko ją pogiąć,takie jaja czasami zdarzały się w jedno zawiasowych konstrukcjach z jednym wahaczem. Dla mnie sprawa jest czysta, zachowałeś się w porządku i się dopytywałeś o rozwiązanie problemu,koleś nie poczekał na decyzje,był zbyt napalony,jeżeli uszkodził ramę to ma pecha w najlepszym wypadku będzie musiał przeciągnąć koło/ wymienić szprychy. Moim zdaniem kupując taką ramkę powinien się z tym liczyć, gdyż to trochę jak obwinianie kogoś,że rama jest pod piastę 135mm a on ma 150...
Ride 4 Fun ! Biatch !
pietryna
Kontakt:

Raz - ten ostatni mail jest już śmieszny. Szczególnie zdanie:
xDkrystian pisze:może jest on faktycznie znanym na całą Polske człowiekiem ale nie ma w swojej sprzedaży ram firmy Specialized więc co może o nich wiedzieć
Brzmi jak oksymoron niemalże.

Poza tym nikt chyba nie zwrócił uwagi na to:
xDkrystian pisze: http://imageshack.us/photo/my-images/855/bigszit.jpg/ wyjaśnienie sorki że tak to lipnie narysowane ale może ogarniecie o co mi chodzi i ktoś pomoże mi naskrobać coś lepszego
oraz to:
xDkrystian pisze:
to powiec mi czemu w demo musiałem dawać podkładki? co tez rama jest krzywa ? na stronie Speca tez pisze o demo :
REAR HUB
Thru axle 135mm, hollow 10mm Cr-Mo axle w/ RD guard
??

Dopóki nie przeczytałem tego uważałem że to ty masz rację i że oni bez sensu doczepili się że koło jest przesunięte więc siedzi nie tak jak powinno - krzywa rama. Ale obecnie uważam że coś jednak może być na rzeczy w tym co mówi ta kobieta i Rychtarski.

To że próbowano prostować to już inna sprawa.
xDkrystian
Kontakt:

http://allegro.pl/specialized-bighit-fs ... 81069.html tutaj podaję linka do allegro i opisu jaki zrobiłem, napisałem super stan a pani twierdzi że jest idealna, wiadomo ryski jakieś były ale to normalne żadnych wgniotów pęknięć czy skrzywień<haha>, nie będę owijał w bawełnę sam sprzedaję masę rowerów i części, ale wszystkie części sprawdzam, jeśli coś jest nie tak, to próbuję naprawić(pracuję w Norwegii w sklepie Gianta, więc mam pełny dostęp do profesjonalnych narzędzi) jeśli naprawa jest nie możliwa bądź jest jakieś uszkodzenie od razu o tym piszę tak jak na tej aukcji : http://allegro.pl/intense-socom-fro-888 ... 22855.html

sądzić mogę się z babką ale każdy mój wyjazd do polski to 3 dni wolnego w pracy(w norwegii nie ma płatnego urlopu) a co za tym idzie starty $
quilong
Kontakt:

Post autor: quilong »

Mi najbardziej śmierdzi tekst o prostowaniu ramy. Po prostu Matka chce zaoszczędzić 400 zł (a raczej wyłudzić), zadzwoń do tego drugiego sklepu czy faktycznie ktoś pytał się o Twoją ramę.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=20382844
xDkrystian
Kontakt:

quilong ziomek którego poznałem niedawno sprawdzi osobiście czy była takowa rama w coolbike
krise
Kontakt:

Post autor: krise »

Obserwuje temat od początku i ta historia jest na prawdę kiepska, współczuje. Ale plizz, nie rób z matki wariatki. Najpierw przyleciał do niej syn z płaczem, że złodziej grat wysłał. Ta od razu w szoku, bo tu dwa-pińcet złotych, a wcześniej kupowała tylko znaczki i długopisy na allegro. Spece w rowerowych naopowiadali jej o tym, że jak Zenon Jaskóła krzywił ramy na Wyścigu Pokoju, to Rychtalski na kolanie prostował i było proste jak... i inne bzdety.
Kobieta jest teraz pewnie skołowana. Sory za ten offtop, ale tak mi się ludzko jej żal zrobiło, że ma syna lajfe i same fachy w koło.
Dopóki nie przeczytałem tego uważałem że to ty masz rację i że oni bez sensu doczepili się że koło jest przesunięte więc siedzi nie tak jak powinno - krzywa rama. Ale obecnie uważam że coś jednak może być na rzeczy w tym co mówi ta kobieta i Rychtarski.
A mnie ciekawi kto się pierwszy przyzna do błędu...
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

BH ma tylko asymetryczny wahacz... dobrze, ze nie kupiła glorki :D ta ma dosłownie wszystko asymetryczne tak w tylnym jak i przednim trójkącie :D Patrząc z pozycji rider-a wszystko jest krzywe :D

Dziwna sprawa reasumujac kupila rame i jest wielce zdziwiona bo:
1. widelec tappered nie pasuje do glowki
2. Sztyca 36.8 nie pasuje
3. Rozstaw tulejek do dampera ze starej ramy nie pasi.
4. Korba 83mm jest za duza.
5. Piasta 150mm nie pasi
.
.
wniosek? Krzywa rama :D

itd itp. masakra. Dziwne, ze nie ma fotek nigdzie.
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
ODPOWIEDZ