Witam,
zwracam się do Was poraz kolejny z problemem z zakresu zawieszenia.
Pacjentem jest w/w FOX DHX 5.0 coil po wizycie w Push (przynajmniej tak informuje naklejka na rezerwuarze i inne niż w stockowym DHX 3.0 brata shimy i ich układ). Problem poleca na tym, że damper nie tłumi od początku skoku. Pierwsze kilka mm (może nawet więcej) ugięcia odbywa się jakby na samej sprężynie, potem dopiero czuć opór 'tłumika'.
Zapowietrzony?
Myślałem, że jest zapowietrzony. Rokręciłem, przelałem; ale objaw dalej się pojawił.
Dodatkowo zapytam się czy przy następnym serwisie/przelaniu (najprawdopodobniej jeszcze dzisiaj) warto zalać go olejem 15W - wartość sprężyny to 600 - wg wyczytanych wcześniej tematów wydaje się to być sensownym rozwiązaniem.
Z góry dziękuje za pomoc.
FOX DHX 5.0 Push
FOX DHX 5.0 Push
RE:CYCLE find us on Facebook!
Jeśli ta czułość byłaby płynna to nie miałbym żadnych zastrzeżeń.
Wyczuwalna jest różnica momentu pracy na samej sprężynie, a pracą na 'tłumiku' i sprężynie, taki jakby przeskok.
Podczas rozbiórki postaram się zrobić zdjęcie shim, bo byłem nieco zaskoczony ich ułożeniem (możliwe, że to zaworowanie jak wspominałpietryna, bo amorek jeździł poprzednio w Demo); tj. obie piramidki z podkładek znajdują się pod tłokiem.
A co sądzicie o tym oleum 15W przy takiej wartości sprężyny?
Wyczuwalna jest różnica momentu pracy na samej sprężynie, a pracą na 'tłumiku' i sprężynie, taki jakby przeskok.
Podczas rozbiórki postaram się zrobić zdjęcie shim, bo byłem nieco zaskoczony ich ułożeniem (możliwe, że to zaworowanie jak wspominałpietryna, bo amorek jeździł poprzednio w Demo); tj. obie piramidki z podkładek znajdują się pod tłokiem.
A co sądzicie o tym oleum 15W przy takiej wartości sprężyny?
RE:CYCLE find us on Facebook!
Jeśli był kupiony z tą ramą to na 99%. Nawet w sumie wiem czego się spodziewać.himself pisze:możliwe, że to zaworowanie jak wspominałpietryna, bo amorek jeździł poprzednio w Demo
Jeśli skręcasz tłumienie prawie na max to możesz się bawić w inny olej. Jak nie skręcasz to nie widzę potrzeby. Ja przy 550 miałem 10w i zakres tłumienia był od "braku" do kilkusekundowego muła.himself pisze:A co sądzicie o tym oleum 15W przy takiej wartości sprężyny?