hayes stroker ace vs formula oro k18

xDkrystian
Kontakt:

hayes stroker ace vs formula oro k18

Post autor: xDkrystian »

Siemano. Chciałbym zapytać was bo może ktoś miał oba te heble. Mam oba teraz w domu i jeździłem na obu i nie mogę wybrać ponieważ nie wiem które są bardzie bezawaryjne w użytkowaniu. Mój rower to Demo 8 z 888 co do siły hamowania to mimo że formula jest 2 tłoczkowa siła jest naprawdę duża w porównaniu do hayesa śmiało nie powiem że taka sama ponieważ nie zabrałem ich jeszcze na jakieś ostrzejsze zjazdy, czy możecie się wypowiedzieć na temat jednego jak i drugiego hamulca ?
diesel2117
Kontakt:

Post autor: diesel2117 »

k18 mam w 2 rowerku, miałem komplet ACEów jak wiesz, jeździłeś na nich. Ogólnie siła masakrycznie wielka.. A serwis? Z palcem w dupie sobie zrobisz, po 2 sezonach nawet oleju nie musiałem zmieniać :)
http://allegro.pl/show_item.php?item=1818165286
pawel.tulaczko
Kontakt:

Post autor: pawel.tulaczko »

Ja na razie ACE'y docieram, mam nadzieję, że po porządnym zjeździe będzie już wszystko w porządku, bo aktualnie siła hamowania pozostawia sobie wiele do życzenia.
xDkrystian
Kontakt:

mi też siła pozostaje wiele do życzenia nie wiem dlaczego
pawel.tulaczko
Kontakt:

Myślę, że trzeba po prostu je dobrze przepalić i będzie w porządku. W końcu te 4 tłoczki i szerokie klocki po coś zostały zaprojektowane ;)
xDkrystian
Kontakt:

zobaczymy jutro przeczyszczę przeleję na nowo i spróbuję przeorać na zjeździe
zobaczymy może coś to pomorze :)
pawel.tulaczko
Kontakt:

Ja wczoraj na hołdach byłem. Efekt jest taki, że przód już fajnie chodzi - rower dęba staje jednym palcem, ale na bank nie jest to to, na co stać te hamulce ;) Tył z powodu rzadkiego używania dalej muli.
xDkrystian
Kontakt:

ja dzisiaj powłóczyłem na pobliskiej górce rower z ace ale wcześniej wyszlifowałem lekko tarcze papierkiem i klocki też i działają już nawet ok :) więc chyba ace zostanie
=Pietr3k=
Kontakt:

Post autor: =Pietr3k= »

Wypowiem się co do Ace'ów.. Od nowości mam w nich klocki niemetaliczne! Praktycznie bez dotarcia było czuć, że hampel łapie koło z większą siłą niż 2-tłoczkowce, jednak przy mocniejszym ciśnięciu klamki dalszy wzrost siły mam jakoś nieproporcjonalnie mały.. i koło z trudem blokuje się 1 palcem :? Mówcie na jakich je macie klockach bo może to jest problem ich malej siły. Dla porównania teraz mam Magi na metalikach i jest na odwrót :D Przy lekkim naciskaniu klamki wydaje się jakby otb było czymś niemożliwym ale przy trochę większym rozkładają Ace-y na łopatki.
dudek182
Kontakt:

Post autor: dudek182 »

Jeszcze polecam zacisnąć lekko hamulce i na najniższej przerzutce rozgrzać jak najbardziej, dotrą się i smar, tłuszcz, brud się "wypali".

Kolega zmienił tektro (na tarczy accenta) na code 5 (na deore xt) i też pluł sobie w brodę, co chwilę je odpowietrzał, a pewnego razu zacisnął hamulce zrzucił na "1/1" i pojeździł z 20min. Teraz jednym palcem zatrzymuje rower w miejscu.
ODPOWIEDZ