Bagażnik rowerowy na klapę - pomoc w wyborze

Yncy
Kontakt:

Bagażnik rowerowy na klapę - pomoc w wyborze

Post autor: Yncy »

Planuję zakupić bagażnik na klapę do starszej Fiesty (okrąglutka), a przy tym nie wydać nie potrzebnie kroci. Miał ktoś styczność z tymi tańszymi bagażnikami do 150 zł : http://allegro.pl/listing.php/search?ch ... k+na+klape ?
Musi być pewny i bezpieczny, zmieścić 2 rowery. Który z nich najbardziej opłaca sie kupic ?

PS: Jeśli temat w złym dziale to proszę o przeniesienie :)
mlynooo
Kontakt:

Post autor: mlynooo »

http://allegro.pl/bagaznik-na-klape-1-2 ... 76110.html
proponuje ci ten bagażnik.

Niestety nie posiadam takiego ale jako że też mam tani bagażnik na klapę ( niestety z wadami jak dla mnie ) ten wydaje się najlepszy. Najważniejsze że montowany jest we wszystkich płaszczyznach na blaszki. Ja niestety mam jakąś dziwną opcję 2x blaszki i raz jakieś haki które się montuje pod błotnikiem auta, w praktyce niestety wygląda to tak że nie ma ich gdzie zamontować a nawet jak jest to nie da się tego mocno docisnąć bo połamiesz bagażnik, a jak już mocno dociśniesz to i tak ci spadnie... Ja swój musiałem przerobić żeby można było go montować jak ten z linka który podałem.
kubuspunxdh
Kontakt:

Post autor: kubuspunxdh »

Mam bardzo podobny bagaznik... wsadziłem na niego 2 zjazdówki i jednego HT i więcej go nie założę... wgięta blacha bagażnika w 2 miejscach i całą drogę strach czy rowery wiszą i czy szyba nie jeb&%$## nie ale fakt faktem nie połamał sie mimo ze robił spore wrażenie ze za chwile sie urwie... taki bagaznik max jest na 25kg..
rowerek PB Spider Suspensions boss!
superbiker5001
Kontakt:

Post autor: superbiker5001 »

radze do zbierac na taki :
http://allegro.pl/bagaznik-rowerowy-na- ... 67865.html

nie ma zadnych dodatkowych pasków i montaz zajmuje pare sekund, jest bezpieczny i ma ładownośc 45 kg

pozdro
kosq3
Kontakt:

Post autor: kosq3 »

A co z zasłanianiem świateł przy takich bagażnikach? Policja się do tego doczepić może? Poza tym trochę nie bezpieczne to.
frango
Kontakt:

Post autor: frango »

Mam dokładnie taki bagażnik jak ma superbiker5001, sztywny, lekki, składany, spokojnie dwie zjazdówki wchodzą, ALE... musisz sprawdzić na stronie Thule czy jest kompatybilny z Twoją Fiestą, bo jeśli masz jakiś spojler nad szybą, gdzie górne zaczepy chwytają krawędź klapy, to nie będzie pasować.
I jeszcze jedna kwestia... zabezpiecz dodatkowo krawędzie klapy grubą taśmą lub cienką dętką. Bo siła z jaką zaciskasz bagażnik jest tak duże, że lakier na krawędziach może się ukruszyć.
Jeśli chodzi o zasłanianie świateł, to jak zdejmiesz przednie koła z rowerów, to nie powinni się czepiać.
pozdro

frango
kuklis
Kontakt:

Post autor: kuklis »

Mam taki i mogę polecić. Tylko nie mówię jak wygląda mój faith na tym :D http://www.google.pl/imgres?um=1&hl=pl& ... 1,s:0,i:65
grzesiekfrchelm
Kontakt:

Post autor: grzesiekfrchelm »

Ja mam model Thule 9101/9103 i miałem go w Fordzie Fiesta (xr2i ze spojlerem)i teraz mam w "Perzocie" 206 też ze spojlerem i wszystko elegancko sie montuje i jak pisał frango najlepiej na końcach dać dętkę żeby nie zjechało lakieru.Do ht jest fajny bo moment wkładasz rower, jak przewieść jakąś inną rame np BH to trzeba troche kombinować żeby to wsadzić ale tesz da radę.180km/h z 2 sztywniakami na tym bagażniku i nawet nie drgnęły śmiało można lecieć.Jeżdzę sporo z rowerami na klapie praktycznie co tydzień po 250-300km robię i nigdy (przez jakieś 5 lat jak użytuje takie bagażniki bo to mój 3 jest ten sam model zawsze biorę) to nigdy mnie policja nie zatrzymała i nie ściągam kół itp w całości rower wieszam i tyle.Moim zdaniem lepiej dozbierać i kupić pewną markę Thule i sprawdzony i mocny bagażnik
Bike--http://dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=58141
http://www.lsfr.pl
kuklis
Kontakt:

Post autor: kuklis »

grzesiekfrchelm pisze:to nigdy mnie policja nie zatrzymała i nie ściągam kół itp w całości rower wieszam i tyle
bo nie ma o co zatrzymać - chodziło pewnie o lampy. Jedynie w niektórych modelach aut trzeba dodatkową tablicę rejestracyjną - tak jest w instrukcji.
Yncy
Kontakt:

mlynooo pisze:http://allegro.pl/bagaznik-na-klape-1-2 ... 76110.html
proponuje ci ten bagażnik.
i chyba na ten się zdecyduję. Z chęcią dołożyłbym na Thule'a, ale w tej chwili mam jeszcze inne wydatki. Tym bardziej, że na początku będzie wożony HT z fullem i nic więcej, ew. sam HT. Koła można odkręcić i dać do bagażnika - zyskujemy na wadze i bezpieczeństwie. Kumpel ma taki sam bagażnik, nawet z jeszcze gorszych materiałów a załadował właśnie BigHita i na Czarną dojechaliśmy. Samochód też nie był najlepszy bo to jakieś Renault stare :P

Obawiam się trochę, że może nie chcący pójść tylnia szyba, ale odpowiednio zabezpieczę ją przed jazdą i spróbuje rozłożyć ciężar. Poza tym Fiesta wydaje się mieć dobrą dla takich bagażników klapę :D http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... 070926.jpg

Pomyślimy, zobaczymy, ew. polak potrafi !
conte23
Kontakt:

Post autor: conte23 »

podepnę się pod temat bagażnika rowerowego.

posiadam bagaznik mocowany na hak samochodowy.
bagażnuk typu "platforma" na 2 rowery, marki Twinny Load.
I szukam do niego takiego elementu stabilizującego.
jest on przykrecany do haka samochodowego a z drugiej zaś strony do bagażnika. Mój się ułamał i teraz nie można korzystać z bagażnika.

przeszukalem neta od góry do dołu i ciężko dostac taki element. A jak już jest to w cenie równej bagażnikowi.
czy jest tu ktoś, kto miałby taki stabilizator albo wie gdzie można go nabyć, zrobić ?
mlynooo
Kontakt:

Post autor: mlynooo »

Yncy pisze:i chyba na ten się zdecyduję. Z chęcią dołożyłbym na Thule'a, ale w tej chwili mam jeszcze inne wydatki. Tym bardziej, że na początku będzie wożony HT z fullem i nic więcej, ew. sam HT. Koła można odkręcić i dać do bagażnika - zyskujemy na wadze i bezpieczeństwie. Kumpel ma taki sam bagażnik, nawet z jeszcze gorszych materiałów a załadował właśnie BigHita i na Czarną dojechaliśmy. Samochód też nie był najlepszy bo to jakieś Renault stare :P

Obawiam się trochę, że może nie chcący pójść tylnia szyba, ale odpowiednio zabezpieczę ją przed jazdą i spróbuje rozłożyć ciężar. Poza tym Fiesta wydaje się mieć dobrą dla takich bagażników klapę http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... 070926.jpg

Pomyślimy, zobaczymy, ew. polak potrafi !
ja tak latałem peugeotem 206, szyba cała. można latać z dwoma fulami na takich bagażnikach. Jedyne co to zalecam jakąś ostrożniejszą jazdę na dziurach, wybojach żeby nie szarpało rowerami na klapie bo wtedy może rzeczywiście szyba pójść ;]
Kolejna rzecz to mocne napięcie pasków jak już rowery są na bagażniku. Ja dodatkowo zawiązuję te paski żeby się nie luzowały na tych żabkach do trzymania.
str0gg
Kontakt:

Post autor: str0gg »

Jezeli nie jezdzisz suv'em, dostawczakiem,heatbackiem ze spoilrem, ktory zmienia przeplyw powietrza, to odrazu jeb@nij sobie spadochron z tylu rezultata bedzie ten sam. Rower na dachu bedzie bezpieczniejszy pod kazdym wzgldem.
str0gg.pinkbike.com
Yncy
Kontakt:

Nie mam możliwości zamontowania bagażnika na dachu, także musi wystarczyć ten na klapę. Skoro się to produkuje i używa to aż tak źle być nie może ;)
Olaff
Kontakt:

Post autor: Olaff »

Kilka lat temu kupiłem THULE Clip On 9104 , bez problemu wchodzą 2 duże zjazdówki, auto prowadzi się lepiej aniżeli z żaglem na dachu, można spokojnie cisnąć ponad 140km/h wystarczy zastosować dodatkowe pająki, pasy itp. Pierwszym razem byłem trochę sceptyczny i co chwile patrzyłem w lusterko wsteczne czy rowery nadal są na pokładzie :) przy spokojnej jeździe można korzystać z fabrycznych zacisków i gum do mocowań, bagażnik jest bardzo uniwersalny, pasuje do wielu typu aut, hatchback, kombi, warto jest wydać 450zł w pewną, sprawdzoną markę.

Jak dotąd nie było problemów z kontrolą (co prawda tablicy rejestracyjnej nie widać bo zakrywają ją rowery, ale cóż polskie durne prawo, 3 nie wydadzą, chciałem sobie wybić w alu jednak jak słyszałem że lepiej mieć zrobioną prowizoryczną własnoręcznie niż dokładne dobrą imitacje z blachy za które można słono zapłacić jak trafisz na służbistów, przez co nie umilisz sobie wyjazdu pakując się dodatkowo w problemy.

Rok temu kupiłem platformę thule na hak i ten patent sprawdza się jeszcze lepiej, ciężar nie nadwyręża klapy i szyby, dostęp do roweru jak i bagażnika dużo lepszy. Można spokojnie przewieźć 3 rowery zjazdowe, nawet przy wysokich prędkościach nie odczuwasz że wieziesz rowery zza autem :) Polecam Thule.
Olaf
Yncy
Kontakt:

Olaff, to piękne co mówisz ;D Z chęcią kupiłbym Thule, ale nie mam zbytnio funduszy. Poza tym, i to jest bardzo istotne - na bagażniku będzie 1, góra 2 rowery w tym 1 HT, więc max 35 kg. Poza tym, prędkość maksymalna Fiesty z rowerami nie będzie przekraczać 100 km/h. Poza tym, jak z 5 razy w sezonie użyję bagażnika to będzie wszystko.

Kalkulowałem i wychodzi na to, że o ile taki no-name będzie działać, to nic innego mi na razie nie potrzeba. Dzięki za cenne wskazówki, po świętach zamawiam bagażnik z pierwszego linku.

Według mnie wystarczy dobrze zabezpieczyć rower na takim bagażniku - dokupić haki wspinaczkowo-turystyczne i obwiązać (docisnąć) nimi rower do bagażnika. Wtedy nie powinno się nic dziać przy bezpiecznej jeździe :)

Jeszcze raz dzięki, pozdrawiam
ODPOWIEDZ