Serwis Manitou Sherman Slider Plus

DisC
Kontakt:

Serwis Manitou Sherman Slider Plus

Post autor: DisC »

Postanowiłem zrobić porządny serwis w.w amorka., na forum podobnych tematów nie było więc założyłem nowy. Wczytując się w Manuala Manitou. wyszukałem ze trzeba włać "Inject 16cc’s of oil into each outer leg." wiem że ten amortyzator ma zamkniętą kompiel olejową. miał ktoś takiego amorka?. Potrzebuje informacji gdzie dokładnie wlać olej i mniej więcej ile. z góry dziękuje

DisC
chicken_tomek
Kontakt:

Re: Serwis Manitou Sherman Slider Plus

Post autor: chicken_tomek »

A wiec tak po pierwsze podczas rozbierania amortyzatora najważniejszcze co musisz pamiętać to by nie ukręcić od dołu tłumika od komory olejowej . Odkręca się go w przeciwnym kierunku niż normalne śruby . Gdy bd odkręcał rób to z niewielką siłą i nie szarp ponieważ te gwint są bardzo wrażliwe .

Co do oleju z tego co pamiętam bd 2,5 w lub 5 w . Dla mnie najlepiej się jeździło z mieszanką 2,5 i 5 w pół na pół .
I tak do lagi gdzie masz tłumik olejowy wlewasz 120 ml
Do lagi gdzie masz sprężynę możesz posmarować sprężynę lub zrobić tak jak ja wlać ok 10-20 ml oleju 15 w do smarowania ew mieszanka smar olej

Przy dolnych lagach pamietaj by wyciągnąć spod uszczelek gąbki i je zamoczyć w oleju na ok 15 min by nabrały w siebie olej .

Jeśli chodzi o 16cc per leg - oznacza to że do dolnych lag powinieneś wlać ok 16 mm na lagę dla lepszego smarowania - coś typu smarowanie w RS Pike

Ogólnie to co tu ci napisałem wiem z własnych doświadczeń z 3 manitou stance i manitou axel . Shremana nie miałem ale w budowie jest podobny do stanca .

W razie pytań pisz

PS
tu masz bardzo dobrego manula :
http://www.enduroforkseals.com/sitebuil ... ck_web.pdf
ODPOWIEDZ