Linia łańcucha - dodatkowa podkładka

DH-luka
Kontakt:

Linia łańcucha - dodatkowa podkładka

Post autor: DH-luka »

Witam.

Zmienilem naped z 2x9 na 1x10.

Mufa suportu to 73mm. Uzywam Race Face X type. Zawsze dawalem 1 podkladke pod miske suportu (po stronie napedu) tak jak napisano w instrukcji.

Zastanawiam sie czy moge dolozyc jeszcze 1 podkladke po tej stronie zeby przesunac linie lancucha w strone mniejszych koronek kasety.

Miski race face maja dluzszy gwint wiec chyba da rade.

Sa jakies przeciwskazania?
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Ja dałem 0 po stronie pustej i 3 po stronie napędu. Gwintu było jeszcze bardzo dużo. Ale w moim przypadku nie pomogło to raczej więc i tak wrócę do standardowego ustawienia 1:2
=Pietr3k=
Kontakt:

Post autor: =Pietr3k= »

Rozkręcałem ostatnio suport RF X-type z korbą Diabolus i Deore z podobnym suportem Shimano i jeśli gwintu wystarcza do rozsądnego wkręcenia w ramę to nie widzę problemu.. problem jest w przeciwnym przypadku jeśli nie założysz podkładki i wówczas oś może opierać się o rant korby uniemożliwiając jej pełne dokręcenie.

W każdym razie 3 podkładki i to po jednej stronie tworzą bardzo duży moment gnący, który może uszkodzić suport...
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Ja raczej miałem problem z tym że gwintu w mufie nie starczyło aby wkręcić miskę bez podkładki.
ODPOWIEDZ