Czy mogę w ten sposób zbudować rower??
Czy mogę w ten sposób zbudować rower??
Cześć! Mam pytanie. Czy mogę złożyć rower za niską cenę?? Takie pytanie sobie wczoraj zadałem. Więc, tak. Czy rower może być złożony tylko z:
-rama z nisko zawieszonym siodełkiem, sztywna (taka ja dual (jeżeli zły przykład to sorka))
-widły, amortyzator 180 mm wybicie
-zwykły napęd bez przerzutek
-tylko tylni hamulec (przedniego nigdy nie używałem w innych rowerach, nie wiem czy bardzo potrzebny)
-koła i opony 26'
-kiera 735 mm , gripy
-stery
Powiedzcie czy daje to jakąś różnice, czy rower taki czy taki?? Zależy mi na cenie bo chciałbym złożyć swój rower, ale nie chce elementów których i tak nie używam. Budżet to ok. 2000 PLN Nie krytykujcie tylko doradźcie. Pozdrawiam.
-rama z nisko zawieszonym siodełkiem, sztywna (taka ja dual (jeżeli zły przykład to sorka))
-widły, amortyzator 180 mm wybicie
-zwykły napęd bez przerzutek
-tylko tylni hamulec (przedniego nigdy nie używałem w innych rowerach, nie wiem czy bardzo potrzebny)
-koła i opony 26'
-kiera 735 mm , gripy
-stery
Powiedzcie czy daje to jakąś różnice, czy rower taki czy taki?? Zależy mi na cenie bo chciałbym złożyć swój rower, ale nie chce elementów których i tak nie używam. Budżet to ok. 2000 PLN Nie krytykujcie tylko doradźcie. Pozdrawiam.
└(-.-)┐┌(-.-)┐┌(-.-)┘└(-.-)┘
DUB STEP
DUB STEP
Gdybym miał jeździć tylko do szkoły i sklepu nie brałbym amortyzatorów 180 mm Chciałbym nim jeździć wszędzie . Schody, szosa, góry, asfalt itp. Mam jeszcze jedno pytanie, do czego przykładowo w DH jest potrzebny przedni hamulec?? Dlaczego przerzutki to wiem, ale dlaczego przedni hamulec. Przecież raczej z tego co mi wiadomo nie hamuje się przednim na stokach bo gleba.. A i jak mógłbym prosić podajcie jakieś elementy z tego co wymieniłem @UP
DUB STEP
DUB STEP
Powiem tak. Fajnie by było abym miał te 180 mm (albo chociaż trochę mniej) wybicia ponieważ chciałbym jeździć też często po trasach leśnych, do czego właśnie 60% wykorzystania roweru będzie służyło. Jeżeli chodzi o rower z jakim miałem styczność to Trekking Fox Canyon Rocznik 1995 na którym jeżdżę do dzisiaj. Chciałbym coś nowego i innego.
@EDIT 1 No dobrze no to jeszcze dodatkowo ten przedni hamulec też dorzucę, ale teraz jaki amortyzator??
@EDIT 1 No dobrze no to jeszcze dodatkowo ten przedni hamulec też dorzucę, ale teraz jaki amortyzator??
DUB STEP
DUB STEP
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Nie wiem, z 4000 wyszedł co najmniej. Ale jak nie potrzebujesz kiery z węgla, boxxera wc z mostkiem e13, deemaxa i innych drogich szpejów, to można dużo urwać. 2000 to na miękko się da rower o podobnej filozofii złożyć.
Tak, sam składałem. Generalnie to tymczasowa przekładka z mojej zjazdówki z inną ramą, sterami i tylnym kołem. Zaraz full znowu wleci, pierdoły typu tulejki muszę tylko dopasować.
Tak, sam składałem. Generalnie to tymczasowa przekładka z mojej zjazdówki z inną ramą, sterami i tylnym kołem. Zaraz full znowu wleci, pierdoły typu tulejki muszę tylko dopasować.
-
- Kontakt:
Teraz pytanie, po co Ci te 180mm z przodu i dlaczego akurat tyle? Tak sobie zakodowałeś w bani i tak ma być? Z tego co wyczytuje z Twoich postów potrzebujesz uniwersalnego roweru, 180mm do uniwersalnego roweru to zdecydowanie za dużo, zamęczysz się tylko.Dobrakowy pisze:Gdybym miał jeździć tylko do szkoły i sklepu nie brałbym amortyzatorów 180 mm Chciałbym nim jeździć wszędzie . Schody, szosa, góry, asfalt itp.
Tu pokazałeś tylko to (z całym szacunkiem) jakim laikiem jesteś, nie ogarniasz zadania jakie spełnia przedni hebel, ale 180mm musi być! Określ się trochę bardziej, bo do jeżdżenia po lesie wystarczy Ci rower do XC...Dobrakowy pisze:Mam jeszcze jedno pytanie, do czego przykładowo w DH jest potrzebny przedni hamulec?? Dlaczego przerzutki to wiem, ale dlaczego przedni hamulec. Przecież raczej z tego co mi wiadomo nie hamuje się przednim na stokach bo gleba..
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Powiem tak. Co mnie naszło na 180 mm w amortyzatorze?? Nie wiem
Ale co dowiedziałem się z kontekstu przeglądania sklepów to jeżeli koła 26'' to amortyzator 26'' i nie jestem pewny ale chyba musi być rama 26'' a jeżeli chodzi o amortyzatory to 26'' są tylko 100mm, 110mm, i 120mm Innych nie widziałem. Ja jakiekolwiek zakupy planuje na dopiero na wakacje więc wszystko może się zmienić.
PS: Jeśli chodzi o mój wymysł z "wybiciem" to gdzieś to wyczytałem przypadkowo i mi utkwiło

PS: Jeśli chodzi o mój wymysł z "wybiciem" to gdzieś to wyczytałem przypadkowo i mi utkwiło

DUB STEP
DUB STEP