Full 160mm - a może więcej?
Full 160mm - a może więcej?
Witam,
Zastanawiam się czy 160mm skoku ramy (i amortyzatora) będzie dla mnie odpowiednie.
W wakacje wypady w góry, możliwe że również przed lub po sezonie.
Zastanawiałem się czy Demo będzie dla mnie odpowiednie, ale rama jest dość ciężka, chciałbym ramę o skoku powyżej 160mm (granica to 200mm)
Dobrze aby była możliwość 2-półki (chociaż niekoniecznie)
Mam duży przekrok w związku z tym wolę większe ramy, niż brać M-ki i kombinować z mostkami i kierownicami.
Obecnie mam 6k, ale postaram się dozbierać 8k.
Tak więc czy w kwocie 8k znajdę coś pod siebie?
Warto może w tej cenie składać coś samemu?
Obecnie mam na oku kilka modeli:
Specialized Enduro (dość drogi i skoku mało?)
Santa Cruz Nomad (wyjątek jeżeli chodzi o skok)
Mam 188cm wzrostu, ważę około 90kg(możliwe że trochę zbiję).
Zastanawiam się czy 160mm skoku ramy (i amortyzatora) będzie dla mnie odpowiednie.
W wakacje wypady w góry, możliwe że również przed lub po sezonie.
Zastanawiałem się czy Demo będzie dla mnie odpowiednie, ale rama jest dość ciężka, chciałbym ramę o skoku powyżej 160mm (granica to 200mm)
Dobrze aby była możliwość 2-półki (chociaż niekoniecznie)
Mam duży przekrok w związku z tym wolę większe ramy, niż brać M-ki i kombinować z mostkami i kierownicami.
Obecnie mam 6k, ale postaram się dozbierać 8k.
Tak więc czy w kwocie 8k znajdę coś pod siebie?
Warto może w tej cenie składać coś samemu?
Obecnie mam na oku kilka modeli:
Specialized Enduro (dość drogi i skoku mało?)
Santa Cruz Nomad (wyjątek jeżeli chodzi o skok)
Mam 188cm wzrostu, ważę około 90kg(możliwe że trochę zbiję).
4.2 z damperem? Będzie nie łatwo w tym budżecie. Jakiegoś sessiona, ostatnio widziałem, że ktoś glorke 2010 bez dampera za 3k opylał.
Ile masz wzrostu?
Co do skoku, to sam sobie musisz odpowiedzieć. Jak chcesz jeździć "tru dałnhill" to kup zjazdówkę z prawdziwego zdarzenia, a jak więcej lokalsów, to mały full będzie akurat. Rower z dużym skokiem upośledza na trasach, które tego nie wymagają.
Ile masz wzrostu?
Co do skoku, to sam sobie musisz odpowiedzieć. Jak chcesz jeździć "tru dałnhill" to kup zjazdówkę z prawdziwego zdarzenia, a jak więcej lokalsów, to mały full będzie akurat. Rower z dużym skokiem upośledza na trasach, które tego nie wymagają.
Takie coś to chyba każda rama ma... Dla jednych jest większy sens, dla innych mniejszy. Do małej ramy wsadzisz duży amor ale do dużej ramy zrobionej pod dwie półki będzie to bez sensu.Kadel pisze: możliwość zamontowania amortyzatora z 1 koroną jak i 2.
Ty chcesz nowe czy stare? Bo trudno wywnioskować z tego co napisałeś.
Miałem okazję przetestować jakiś czas temu Haro x6 160mm skoku było dla mnie jednak za mało.Mam 188cm wzrostu
Myślę, że coś powyżej 160mm będzie mi odpowiadać. O ile zmieszczę się wagowo z całym rowerem w 18kg (dlatego nie chcę ramy typu Demo(rocznik 2008) gdzie w rozmiarze L wszystko będzie ważyć ponad 18kg).
Tak ale nie każda rama to 'chętnie' przyjmuje.Takie coś to chyba każda rama ma...
Szukam używek.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
http://www.canyon.com/_en/mountainbikes ... tml?b=2577 Wydaje mi się, że ten rowerek wpisuje się we wszystkie podane kryteria. Jak dozbierasz, to nawet nowy zmieści się w budżecie.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Moje Norco z przełomu kambru i ordowiku w M/L [4.6kg rama] miało 203mm z przodu, 230mm z tyłu, ciężkie hamulce, ciężkie koła i na 2ply'ach ledwo przekraczało 17kg... I pewnie wyszło duuuużo taniej niż 8k.
Na Nomadzie to ja bym w 15kg celował
Btw podjeżdżasz? Bo jak nie, to ja nie widzę sensu ograniczania się ze skokiem. Session 88 waży 3.3kg niecałe w L i ma spoko kąty.
Na Nomadzie to ja bym w 15kg celował

Wreszcie konkrety
.
Nie mam zamiaru podjeżdżać, poza tym rzadko kiedy mam okazję.
session 88 jest fajną opcją.
Jest nawet rama w rozmiarze XL, jest za 1300 euro na pinku z fox rc4.
W budżecie się chyba nie zmieszczę. + dla mnie za to, że da się na tym jeszcze jeździć z 1półką.
17kg to waga przy której byłbym na średnich częściach.
16-16,3 (zależnie od opon) to maksymalna waga jaka mi odpowiada. Po prostu obręb 16kg.
200mm to właśnie dla mnie granica, nie potrzebuję z tyłu więcej.
40% fr 60 % dh.

Nie mam zamiaru podjeżdżać, poza tym rzadko kiedy mam okazję.
session 88 jest fajną opcją.
Jest nawet rama w rozmiarze XL, jest za 1300 euro na pinku z fox rc4.
W budżecie się chyba nie zmieszczę. + dla mnie za to, że da się na tym jeszcze jeździć z 1półką.
17kg to waga przy której byłbym na średnich częściach.
16-16,3 (zależnie od opon) to maksymalna waga jaka mi odpowiada. Po prostu obręb 16kg.
200mm to właśnie dla mnie granica, nie potrzebuję z tyłu więcej.
40% fr 60 % dh.
-
- Kontakt:
Był Session 88 13.5kg tu gdzieś wrzucony z neta. Aluminiowy, węgiel daje automatycznie poniżej 13kg, a jeszcze można dać powietrzniaka, więcej carbonu... Chociaż to wg mnie przegięcie.
Jeśli potrzebujesz punktów odniesienia:
http://www.pinkbike.com/photo/7011822/ - 16.87kg, ale ciężka rama i pare innych rzeczy
http://www.pinkbike.com/photo/7643078/ - 16.1kg, ale 1.5kg lżejsza rama - takie coś imho by Ci bardzo podpasowało
Aha - na 188cm XL to raczej za duża.
Jeśli potrzebujesz punktów odniesienia:
http://www.pinkbike.com/photo/7011822/ - 16.87kg, ale ciężka rama i pare innych rzeczy
http://www.pinkbike.com/photo/7643078/ - 16.1kg, ale 1.5kg lżejsza rama - takie coś imho by Ci bardzo podpasowało
Aha - na 188cm XL to raczej za duża.