Program do projektowania - jaki ?

F4rr3ll
Kontakt:

Program do projektowania - jaki ?

Post autor: F4rr3ll »

Jaki polecacie program do projektowania , który jest do ogarnięcia dla osoby bez szkolenia w tym temacie ?
Obecnie mam Draft Sight'a ale jakoś nie specialnie mi leży :P
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

Projektowania czego
Mervis
Kontakt:

Post autor: Mervis »

Polecam solid edge ST choć sam ledwo co umiem 8) Jeśli masz trochę czasu, zęby go rozkminic, to warto
masz możliwość zrobienia elementu, i pospawania całości(ustalenie wszystkich parametrów spoiny)
Projektowanie np składanie silników i zrobieniu symulacji jego pracy,
wszystko w 3D
multum opcji,
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

F4rr3ll jak draft sight Ci nie leży to autocada też nie będziesz lubił. wyglądem i obsługą nie różni się wiele od autocada lt i wg mnie jest bardzo dobry. A do 3d - inventor + np takie kółeczko http://www.youtube.com/watch?v=4rPdU0xpQSM, wydatek z 400-500zł ale warte, u mnie w robocie każde stanowisko projektowe ma takie (lub podobne w wyglądzie :) ) coś
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Mervis pisze:Polecam solid edge ST choć sam ledwo co umiem Jeśli masz trochę czasu, zęby go rozkminic, to wartomasz możliwość zrobienia elementu, i pospawania całości(ustalenie wszystkich parametrów spoiny)Projektowanie np składanie silników i zrobieniu symulacji jego pracy,wszystko w 3Dmultum opcji
Nie mam czasu teraz sie uczyć programu ale szczerze jest mega intuicyjny. Szybko sie go człowiek uczy.
=Pietr3k=
Kontakt:

Post autor: =Pietr3k= »

Który z poniższych programów będzie lepszy/wygodniejszy/dokładniejszy/bardziej rozbudowany do zaprojektowania ramy wielozawiasowej:

1. Auto CAD Mechanical
czy
2. Solid Edge ST3/ST4 :?:

Chodzi o stworzenie projektu 3D ramy z możliwością wprawienia w ruch elementów zawieszenia.
Interfejsy obydwu programów wyglądają podobnie. Do tej pory pracowałem jedynie na Auto CAD-zie w widoku 2D, ale przesiadka na program innej firmy nie powinna być problemem.
Chętnie wysłucham opinii tych, którzy mieli z tymi programami do czynienia... :)
kubuspunxdh
Kontakt:

Post autor: kubuspunxdh »

Solidworks ! tylko i wyłącznie ! masz do wyboru animacje ruchu, próby wytrzymałościowe, możliwość zważenia... całą litanie narzędzi od 2-3 lat na nim pracuje :) http://www.pinkbike.com/photo/8037659/ :) np takie cudeńka :) :twisted:
rowerek PB Spider Suspensions boss!
sebamac2005
Kontakt:

Post autor: sebamac2005 »

Okresl dokladniej do czego potrzebujesz, 2D, 3D, mechanical... etc.
http://www.dobreprogramy.pl/Programy-do ... ws,60.html
GT DHi '09
GT Force '09
Carrera Estremo Light '09
=Pietr3k=
Kontakt:

Chcę stworzyć dokładny projekt ramy rowerowej z wirtualnym punktem obrotu z uwzględnieniem oświetlenia, cieni, malowania na ramie i innych smaczków graficznych aby powstało coś takiego jak w linku poniżej:

http://www.intensecycles.com/engage/wp- ... eon-M9.jpg

Program musi pozwolić na wprawienie w ruch zaprojektowanego zawieszenia. Nie zależy mi na badaniu charakterystyki ugięcia ale na samym sprawdzeniu poprzez ruch czy jakiś element nie zderza się przy ugięciu z drugim.

Solidworks przemawia do mnie ważeniem, ruchem i próbami wytrzymałościowymi - chociaż nie wiem za bardzo jak to się odbywa i czy faktycznie są to wiarygodne obliczenia :)

Solid Edge ST podoba mi się z dużego podobieństwa do CAD-a i możliwością symulacji ruchu i tworzenia spoin.

Auto CAD Mechanical - o nim niewiele wiem. Opisy programów na necie to jedno, a Wasze opinie w praktyce liczą się dla mnie bardziej więc czekam na kolejne opinie a najlepiej porównanie kogoś, kto pracował na kilku tego typu programach :)
kubuspunxdh
Kontakt:

Post autor: kubuspunxdh »

=Pietr3k= pisze:Solidworks przemawia do mnie ważeniem, ruchem i próbami wytrzymałościowymi - chociaż nie wiem za bardzo jak to się odbywa i czy faktycznie są to wiarygodne obliczenia
sa na tyle wiarygodne ze to aż strach :) tego programu używa cała czołówka firm... Hope, Shimano, Marzocchi, Fox, Steraline i inni nie wspomnę ze na tym programie produkuje sie auta, motocykle :)
rowerek PB Spider Suspensions boss!
bartson
Kontakt:

Post autor: bartson »

Polecam program Unigraphics-NX lub jak wyżej solid edge
bartson
tomek059
Kontakt:

Post autor: tomek059 »

Osobiście zajmuję się projektowaniem w 2d, ale często rozmawiałem z sąsiadem który projektuje części do samolotów itd. Rzadko wykorzystują solida, najczęściej unigraphics lub katja czy katiję(nie wiem jak brzmi poprawna nazwa). Bawiąc się kiedyś w projekt napinacza i innych elementów używałem solida. Samouczek naprawdę bardzo pomaga, dużo rzeczy robi się intuicyjnie. Dodatkowo nie wiem jak w innych programach ale tu możesz zanieść gotowy projekt i nie ma żadnych problemów z wycięciem tego na np cnc.
.
mysticar
Kontakt:

Post autor: mysticar »

Ja mogę polecić wspomnianą wyżej Catie V5- potężny kombajn do projektowania, analiz kinematycznych, symulowania obróbki itd. Obsługa jest intuicyjna, małym mankamentem (zależy w sumie dla kogo) jest tylko wersja angielska.
ciesz się z tego co masz, lub przynajmniej śmiej...
Karol85
Kontakt:

Post autor: Karol85 »

Do zrobienia ramy tak jak na tamtym zdięciu będziesz potrzebował i tak programu do obróbki graficznej sam render z Solida czy tam innego badziewia nie da ci takiego efektu...
Dedal dał mi marzenia, powiedział jutro będzie wiatr...
Spaced
moderator
Kontakt:

bartson pisze:Polecam program Unigraphics-NX lub jak wyżej solid edge
Ta tylko NX jest kapke niedostepny dla wielu zwyklych ludzi tak legalnie jak i nie ;) Na Edge normalnie aplikujesz o studencka licencje.No i Solid wystarczy do rowerów spokojnie.
bartson
Kontakt:

jak ktoś ma problem z licencją do NX to służę pomocą.
bartson
Spaced
moderator
Kontakt:

Wydają jak nie jestes studentem o profilowanym mocno w ich strone kierunku?
bartson
Kontakt:

Nie wiem czy wydaja producenci ale widocznie jest na to jakiś hak,że politechnika dała mi i kolegom do pracy mgr.-licencję z którą nie ma żadnego problemu-dla sprostowania praca obroniona a licencja dalej działa.
bartson
=Pietr3k=
Kontakt:

Na Solidworksa dla studentów z Polibudy też jest licencja i właśnie z takowej skorzystałem.
Póki co 194 filmiki instruktażowe po angielsku do obejrzenia i można coś konkretnego zacząć :P
ODPOWIEDZ