Jaka kiera i korby do FR. Co polecacie?
Siema,
z racji tego, że na Townhillu miałem glebę, uszkodziłem kierę i korby. Kiera Kona 710mm i korby Shimano Deore LX Hollowtech II.
Moja rama, to Spec BigHit Expert z 2004 roku.
Jaką kierę polecacie. Interesuje mnie nie węższa niż 710mm, ale nie znowu szeroka landara na 800mm. Zależy mi na dużym wzniosie. Nie takie, które teraz się używa do DH.
Co do korb, to przeglądałem Allegro i mam dylemat.
Czy kupić SLXy. Saint wychodzi za drogo. Tak samo Race Face.
Korci mnie Truvativ Ruktion. Jeździłem na takich jeszcze w HT i nic się z nimi nie działo, a są bardzo tanie.
Macie jakieś ciekawe propozycje? Może ktoś z Was ma coś na sprzedaż?
z racji tego, że na Townhillu miałem glebę, uszkodziłem kierę i korby. Kiera Kona 710mm i korby Shimano Deore LX Hollowtech II.
Moja rama, to Spec BigHit Expert z 2004 roku.
Jaką kierę polecacie. Interesuje mnie nie węższa niż 710mm, ale nie znowu szeroka landara na 800mm. Zależy mi na dużym wzniosie. Nie takie, które teraz się używa do DH.
Co do korb, to przeglądałem Allegro i mam dylemat.
Czy kupić SLXy. Saint wychodzi za drogo. Tak samo Race Face.
Korci mnie Truvativ Ruktion. Jeździłem na takich jeszcze w HT i nic się z nimi nie działo, a są bardzo tanie.
Macie jakieś ciekawe propozycje? Może ktoś z Was ma coś na sprzedaż?
-
- Kontakt:
http://rowerowy.com/czesci/kierownice_r ... boy_dh_bob i taka sama korba :P
Mówisz o tej korbie: http://rowerowy.com/czesci/korby/extreme/funn_hookaLas3k_91 Ldz pisze:http://rowerowy.com/czesci/kierownice_r ... boy_dh_bob i taka sama korba :P
Fajne.
A czy ktoś coś wie na temat kier Amoeby? Fajnie wyglądają, ale cena podejrzanie mała...
Pytam się, bo nigdy nie miałem okazji na tym pojeździć.
-
- Kontakt:
Mam FatBoya w fullu juz prawie rok i złego słowa nie mogę powiedzieć, ale Ciebie interesuje duży większy wznios wiec 30 mm fatboya to trochę mało. W drugim rowerku mam od niedawna Darta Boogie http://rowerowy.com/czesci/kierownice_r ... oor_boogie. Myślę, że powinna Cię zainteresować jeśli chodzi o geometrie no i w moim odczuciu wydaje się trochę sztywniejsza od Funna.
ciesz się z tego co masz, lub przynajmniej śmiej...
-
- Kontakt:
wyraźnie napisał, że nie interesuje go Dartmoor...mysticar pisze:mam od niedawna Darta Boogie http://rowerowy.com/czesci/kierownice_r ... oor_boogie.
ari4 jakiego wzniosu na kierownicy szukasz?
z Truvativem Ruktion jest taki problem, że nie chcą schodzić z suportu (był na smar), ale jak masz ściągacz do korb za 10zł to dasz sobie radę ;D ich cena faktycznie kusi, ale sporo gramów Ci przybędzie w porównaniu do LX i suporty są drogie w porównaniu do tych na Hollowtech II.
Spaced, również wolałbym SLX-a od Funn'a, ale skoro rozwalił już LX-a? SLX nie będzie dużo wytrzymalszy... sam nie wiem.
masz na myśli Amoebę? mnie jakoś przeraża ta firma, sam nie wiem czemu ale im nie ufam :P może przesadzają jakoś z lajtowaniem, może są zbyt mało rozpowszechnieni...Las3k_91 Ldz pisze:Mam w rowerku XC 6 lat ich kokpit i nic. Po prostu mało modna marka, jest spoko.
http://rowerowy.com/czesci/kierownice_r ... terra_2012
NS Terra jest też warta uwagi jeśli ktoś chce duży wznios, 50mm to dość dużo.
Stary chcesz Ruktiona kupic, a na darta narzekasz. Pewnie stare gówniane niskie modele z przed lat miałes. Teraz produkty Darta są na poziomie.
Mam ich kiere, 4 mostki, koła i nic sie nie dzieje. Własnie wrócilem z tripa do Mariboru, byl ze mna Elvis na wlasciwie wszystkim od Darta i rower ogarnał takie katy jakich w tydzien nigdy byś w PL nie wkleił.
Kiera od Darta to dobry materiał i pewnie ta sama fabryka co Funn wiec weź nie marudz. Po prostu komponenty trzeba kupowac z głowa bo kupujesz konkretny sprzet, nie akcje firmy na giełdzie.
Mam ich kiere, 4 mostki, koła i nic sie nie dzieje. Własnie wrócilem z tripa do Mariboru, byl ze mna Elvis na wlasciwie wszystkim od Darta i rower ogarnał takie katy jakich w tydzien nigdy byś w PL nie wkleił.
Kiera od Darta to dobry materiał i pewnie ta sama fabryka co Funn wiec weź nie marudz. Po prostu komponenty trzeba kupowac z głowa bo kupujesz konkretny sprzet, nie akcje firmy na giełdzie.
Patrząc na zdjęciu, to moja uszkodzona ma podobny wznios. Kiedyś miałem Tiogę Taskforce i byłem zadowolony. Nie pasuje mi płaska kiera.AdiFreerider pisze:http://rowerowy.com/czesci/kierownice_r ... terra_2012
NS Terra jest też warta uwagi jeśli ktoś chce duży wznios, 50mm to dość dużo.
To właśnie prawidłowo. Jakbyś je ściągał ręką, to łapały by luzy i by się odkręcały. Po to jest stożek na isis. Dlatego do ściągania korb jest ściągaczAdiFreerider pisze:z Truvativem Ruktion jest taki problem, że nie chcą schodzić z suportu (był na smar)

Stery maszyny molok padły mi 2 dni po założeniu, jak jechałem płaską drogą nad jezioro. Później jeszcze 3 razy wymieniałem je na gwarze. W końcu sprzedałem je i kupiłem no name'y za 40 zł, które wytrzymały 3 lata katowania.Spaced pisze:Stary chcesz Ruktiona kupic, a na darta narzekasz. Pewnie stare gówniane niskie modele z przed lat miałes. Teraz produkty Darta są na poziomie.
Kumpel nowy mostek miał (nie pamiętam jaki ale mocno wyglądał), to po przykręceniu kiery, podkowy trzymające kierę pokrzywiły (a sami sprawdzaliśmy mocno nie dokręcał). Jest jeszcze wiele mankamentów, ale nie chcę robić OT.
Ja do Truvativa jestem przekonany, tylko zastanawiam się nad SLXem, bo fajnie wygląda i ostatnio dobrze mi się sprawowały korby Shimano. Pytanie tylko czy warto wydawać 2x więcej siana...?
-
- Kontakt:
Hmm wiem co znosi slx bo znma ludzi na nich jezdzacych, a widzialem padniete LXy.
ari4 - jak kumpel nie umie mostka przykręcic to jego problem. Powaznie. Tak dart miał problemy ale to były głownie sprzęty z przed kilku lat. Poczytaj opinie o kierach zanim zaczniesz biadolic. Nitro ma tona osób w Polsce i wszyscy chwalą. To co ci polecam to w zasadzie wyższe nitro.
Ogólnie rozwazanie kier NSa czy Funna,a Darta nie z tego samego materiału jest zwyczajnie głupie bo kiera to prosta konstrukcja. Do tego wszystkie moga nawet z tej samej fabryki pochodzic. Od logo ci sie nic nie zepsuje. Ale widze, ze skoro do ruktiona jestes przekonany to logo jest wazniejsze niz opinia o konkretnym produkcie.
ari4 - jak kumpel nie umie mostka przykręcic to jego problem. Powaznie. Tak dart miał problemy ale to były głownie sprzęty z przed kilku lat. Poczytaj opinie o kierach zanim zaczniesz biadolic. Nitro ma tona osób w Polsce i wszyscy chwalą. To co ci polecam to w zasadzie wyższe nitro.
Ogólnie rozwazanie kier NSa czy Funna,a Darta nie z tego samego materiału jest zwyczajnie głupie bo kiera to prosta konstrukcja. Do tego wszystkie moga nawet z tej samej fabryki pochodzic. Od logo ci sie nic nie zepsuje. Ale widze, ze skoro do ruktiona jestes przekonany to logo jest wazniejsze niz opinia o konkretnym produkcie.
Spaced pisze:Hmm wiem co znosi slx bo znma ludzi na nich jezdzacych, a widzialem padniete LXy.
Przykręcić umie. Siedzimy w rowerach ponad 15 lat i wiemy jak śrubki przykręcać

To samo o sterach mi mówiono. Że nie umiem sterów montować (4 kpl pod rząd). Dziwny zbieg okoliczności...

Co do Ruktiona to mam własne doświadczenie. Na Darcie tj mówiłem kilka razy się przejechałem. Możliwe, że się poprawił, ale uraz do tej firmy nadal mi pozostał. I nie mam zamiaru mieć do czynienia znowu z tą firmą.
Co do korb.
Pytam się dokładnie o Ruktiona i SLXa. Czy warto wtopić 2x więcej kasy w slxa? Bo znam kilkunastu kumpli co na Ruktionie jeździło w tym ja i nie narzekaliśmy. Chcę wiedzieć, czy SLX jest dużo lepszy i czy warty swej ceny.
Co do kiery, to chyba tego Funna kupię.
-
- Kontakt: