Porozmawiajmy o soczewkach

Blady214
Kontakt:

Porozmawiajmy o soczewkach

Post autor: Blady214 »

Witam,

od kilku miesięcy noszę soczewki ze względu na wadę wzroku, a jazda w okularach mnie nie satysfakcjonowała. Na dniach muszę zamówić kolejny komplet soczewek, a mam mały problem z nimi niestety.... Przy szybszej jeździe soczewki zaczynają mi się zsuwać z oka, niezależnie od tego, czy jeżdżę w goglach, czy bez (oczywiście bez gogli szybciej to następuje). Gogle dosyć ciasno przylegają do twarzy. Zastanawiam się, czy mimo wszystko konieczna jest w moim przypadku wymiana gogli, czy może jest to kwestia soczewek?

Obecnie używam soczewek UltraFlex Premier Toric, może jakieś inne polecicie, które zniwelowały by mój problem? Od czego to zależy? Czy mieliście podobne przypadki?
DonAdam
Kontakt:

Post autor: DonAdam »

Dziwi mnie to że zsuwają Ci się jak szybko jeździsz :lol: no ale cóż każdy ma jak ma. Ja mogę polecić ci swoje-Acuve. Testowałem je przy 160km/h na skuterze śnieżnym i nic mi się nie działo :) Nie masz może przyciasnego kasku że wyglądałbyś w nim jak bulldog angielski? Bo mi wydaje się że gogle nie mają z tym nic wspólnego, prędzej kask może ci ściskać policzki, tak że zachodzą one na oczy ;p
http://donadam.pinkbike.com/
bartol
Kontakt:

Post autor: bartol »

Mialem ten sam problem z soczewkami Dailies.Po zmianie na ACUVUE Tru Eye problem znikł :)
..........
Red.
Kontakt:

Post autor: Red. »

Od początku noszenia soczewek używałem Acuvue Tru Eye, i nigdy nie miałem z nimi najmniejszego problemu. Polecam.

SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

A nie zakładasz ich odwrotnie? Wtedy mają tendencje do suwania się na boki.
Drugie wyjaśnienie to że ta firma to jakaś lipa, ja polecam Zeiss (30 dniowe spokojnie noszą się 3 miesiące), Acuvue też dają radę
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Sam nie mam żadnej wady, ale mam znajomego mocno ślepego :P i tak go czasem podpytam z ciekawości jak mu się śmiga. Uprawia różne sporty i z Acuvue nie miał problemów nigdy, ale chyba używa jednodniowych bo ciągle wozi milion paczek tego wszędzie.
skandyzu
Kontakt:

Post autor: skandyzu »

Ja od siebie proponuję coś takiego http://www.eyelaser.pl/strona.php?id=7&lang=pl . Trochę drogo, ale jakby policzyć ile wychodzi na normalne soczewki jednodniowe to koszt jest porównywalny. Sprawdza sie w 100%. Noszę już takie soczewki 4 lata, wada wzroku dodatkowo przestała postępować. Jest mega komfortowo. Zakładasz na noc, rano zdejmujesz i widzisz ostro przez kolejne 2 dni, Sprawdza sie to w szczególności u osób uprawiających wszelakie sporty.. zero problemu w przeciwieństwie do zwykłych soczewek czy okularów :)
AdiFreerider
Kontakt:

Post autor: AdiFreerider »

że się tak zapytam z ciekawości... ile kosztuje zabawa w soczewkI?
Banan725135650
Kontakt:

Post autor: Banan725135650 »

AdiFreerider pisze:że się tak zapytam z ciekawości...
Poddawał się ktoś może laserowej korekcji wzroku? Jakie są koszty i ryzyko oraz skuteczność?
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Z tego co czytałem to 1500-2500 około za oko. W dodatku mogą się przestrzelić o 1dioptr nawet. Myślałem że bardziej precyzyjne ale jak to przeczytałem to zrezygnowałem z zabawy z moimi małymi wadami 0,75 i 0,25(nawet nie wiem czy + czy -, jestem krótkowidzem ale takim małym :P)
=Pietr3k=
Kontakt:

Post autor: =Pietr3k= »

Pomyłka o 1,0dpt? To nie te czasy...
Duże wady około +/- 5dpt jest łatwiej korygować niż mniejsze. Przy tak małej wadzie poniżej jedynki sam lekarz powinien odradzić zabieg i wykonać go tylko w szczególnym przypadku. Ryzykiem jest zespół suchego oka lub pozostałość max 0,5dpt przy spełnionych wszystkich wymaganiach przed, w trakcie i po zabiegu.
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Soczewki na miesiac:
1kpl ok 20zł ja nosze AirOptics Aqua
1Płyn ok 60zł ale wystarczy przy umiejętnym uzytkowaniu na długo ;)

Jak sie soczewke zalozy na odwrot to za cholere sie w nich funkcjonowac nie da :D Ale dziwne, ze jak nosi soczewki i by zalozyl odwrotnie? To raczej bład początkujących.
Przeciez od razu widac ze cos jest nie tak po wyciagnieciu :)
Ale... moze czas zmienic firme?

ogolnie bałbym sie w okularach jeździć
- nie zalozysz pod dowolne google
- nos rozwalony jak przycedzisz w cos :D
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

Polecę od siebie zamiast zmiany soczewek zmianę OPTYKA na dokładniejszego, który prawidłowo dopasuje wielkość soczewek do wymiaru Twojego oka. Od zawsze stosowałem soczewki firmy Johnson i miałem podobną przypadłosć, a problem ustał dopiero kiedy udałem się do innego optyka, który dopasował mi soczewki korygujące dla mojej wielkosci oczu oraz wady wzroku zwanej astygmatyzmem.
Back in black
Blady214
Kontakt:

Witam, widzę ze dyskusja się rozwinęła i widzę nawet kilka przydatnych rad.

Mam astygmatyzm, więc noszę soczewki toryczne. Jeżeli założę je odwrotnie, to widzę jak przez mgłę, a jak założę je do góry nogami, to prawie nic nie widzę. Wniosek - nie ma opcji żebym je złe zakładał. Pojawiła sie sugestia, ze kask mi deformuje twarz, przez co soczewki się przemieszczaja, co też odpada. Najwyraźniej pozostaje mi zmiana firmy na Acuve.

Padło pytanie o koszty, w moim przypadku jest to 170zł za soczewki na trzy miesiące (noszę 30 dniowe) oraz około 25zł za płyn, który też starcza na około 3 miesiące. Dodatkowym kosztem są prywatne wizyty, gdzie z kosztem różnie bywa.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Banan725135650 pisze:Poddawał się ktoś może laserowej korekcji wzroku? Jakie są koszty i ryzyko oraz skuteczność?
Zajebista sprawa. Mojej ciotce z -14 zrobili poniżej -2 oraz przy okazji skorygowali nieco zeza.
Z gówna bata nie ukręcisz.
mike007
Kontakt:

Post autor: mike007 »

mam wrazliwe oczy i jedyne soczewki ktore mi sie sprawdzily to 2 tygodniowe Acuvue Oasys, są cieńsze niż miesięczne a czesto je nosze troche dluzej niz 2 tygodnie.
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Tak swoją drogą to na wypady DH mam zestaw 1 dniowych.
Rano zakładam a po wyjeździe jeb do kosza :)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
deviz
Kontakt:

Post autor: deviz »

mój brat ciśnie w jednodniowych i je sobie chwali... chyba najlepsza opcja na wypady.
Slavvduro
Blady214
Kontakt:

Jednodniowe w moim przypadku odpadają ze względu na koszta, zresztą na rowerze prawie codziennie, więc nie ma to dla mnie sensu.

Odnośnie soczewek Acuve'a widzę, że jedynie są dwu tygodniowe, co mnie trochę nie raduje, wolałbym jednak miesięczne, tak jak noszę obecnie.

Jakie jeszcze inne firmy możecie polecić?
ODPOWIEDZ