Montaż hamulca Helix 4X tył

bartaleczka
Kontakt:

Post autor: bartaleczka »

No ok, ok, ale przód pasuje idealnie, z tyłem jest problem ;)
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

No właśnie o tym była mowa. Jeśli przód na adapterze IS pasuje i ten adapter jest cienki to na tył ten hamulec pasować nie ma prawa. Do amorów z grubą osią adapter IS-PM jest grubszy a do tych z osią 9mm jest taki sam jak na tył. Więc jeśli zacisk został zaprojektowany tak aby pasował na cienkim adapterze(tylnym/przednim 9mm) do amora z osią 20mm to nigdy nie będzie pasował do żadnego adaptera na tył. Tylko własna produkcja w takim razie.
=Pietr3k=
Kontakt:

Post autor: =Pietr3k= »

bartaleczka przeczytaj mój wpis dokładnie a dowiesz się dlaczego akurat przód Ci pasuje ;)

Prawie na bank jestem pewien, że projektant dopasowywał adapter do nieodpowiedniego amortyzatora (nieodpowiednia szerokość adaptera do rozstawu mocowania) a potem sprzedał jako komplet na zasadzie - skoro przód pasuje to tył też musi :D

Żeby łatwiej to zrozumieć weź sobie jakiś zacisk dwutłoczkowy znanej marki i zobacz, że płaszczyzna styku obydwu połówek tego zacisku przy zachowaniu równomiernego wysunięcia tłoczków przebiega w tej samej linii co środek grubości tarczy. Co więcej ucha zacisku także mają górny rant w tej płaszczyźnie lub 1-1,5mm poniżej (nowsze konstrukcje). Tak wygląda prawidłowo zaprojektowany zacisk.

Na fotce Bengala widzę wyraźnie lewe ucho 3-4mm poniżej płaszczyzny styku połówek przy zachowanej powyższej zasadzie -> płaszczyzna styku połówek = płaszczyzna środka tarczy między klockami :)
bartaleczka
Kontakt:

Panowie i Panie, dziękuję za okazaną pomoc, znalazłem jeszcze jeden adapter i o dziwo teraz pasuje :D. Dzięki i pozdrawiam!

edit:
Wstyd się przyznać, ale chyba po prostu pomyliłem adapter tylny z tym na przód... Najważniejsze, że już wszystko jest ok :P. A co do hebli, są mocne, naprawdę mocne :D.
Michal9999
Kontakt:

Post autor: Michal9999 »

bartaleczka czyli mozna rozumiec ze warte swojej ceny?? :)
Masz jakies porownanie?? :roll:
Kross Level A8 + RS Tora 318SA
http://ujeb.se/wFhyoQgkNANT
bartaleczka
Kontakt:

Porównania jako takiego nie mam, dużo też na razie powiedzieć nie mogę, bo jeżdżę na nich od 2 dni, wcześniej jeździłem tylko na Juicy 5 i SLX'ach, ale mogę powiedzieć, że za taką cenę zdecydowanie warto. Solidnie wykonane, hamują bardzo mocno, są lekkie. I cena za komplet bardzo atrakcyjna ;).
=Pietr3k=
Kontakt:

Post autor: =Pietr3k= »

Jakiej grubości jest ten tylny pasujący adapter i czy ma on jakiś frez w pobliżu otworów montażowych albo ukosowanie na powierzchni?
Pytam, bo po wymierzeniu na standardowym adapterze 203 Hayesa, do którego pasują praktycznie wszystkie zaciski, mi także wychodzi taka sama sytuacja jak u Ciebie na zdjęciu :P
bartaleczka
Kontakt:

Hmm jak ja mierzyłem u kumpla, również na adapterze Hayes pod tarczę 203 to wszystko pięknie pasowało... Grubość ma dokładnie 1 cm, a w otworach montażowych nawiercone są dziury na podkładki, takie zaokrąglone ;)
ODPOWIEDZ