Siemanko,
od dłuższego czasu zastanawia mnie do czego służy ta opcja
chodzi mi o to że klamkę można odsunąć od kierownicy i czuć taki jakby przeskok i wtedy ona się blokuje
co to takiego jest!?
Hehe nie spodziewałem się że to w ogóle do czegoś służy iks de
ostatnio jedziemy sobie z kolegą a kolega do mnie
pa jaka opcja xD a myślał że coś sie popsuło
Mnie sie wydawało ze to jest po to ze gdy sciagasz koło to wtedy odsuwasz tą klamke zeby klocki się nie zapiekły(gdybys przypadkiem zahamował) przynajmniej ja do tego używam
"(gdybys przypadkiem zahamował)" jak sie zahamuje jak nie ma tarczy to się zapieką klocki(tłoczki) a z hamulcem robie tak cały czas aż jestem od tego uzalezniony iks de i jakos po roku nic nie odskakuje
to jest taki skok jałowy klamki, ugięcie klamki zanim klocka dotkną tarczy (a właściwie to zanim zaczną hamować bo dotknięcie tarczy to jeszcze nie hamowanie)
LisuKrakow pisze:co oznacza "iks de"? to jakas stronka niemiecka?
Ja zrozumiałem w 100% co to jest freestroke jak rozebrałem klamkę do częsci pierwszych. Najprościej mówiąc śruba dociska taką podkładkę na tłoku klamki która powoduje jakby stałe ugięcie klamki.
Mam sainty 810 i coś słabo hamują. Kupiłem jako używki i rzekomo miały przelewany plyn -tak twierdzil sprzedawca. Ogólnie hample coś kiepsko hamują nawet w porównaniu do moich starych dwutłoczkowych elixirów. Gdzie upatrywać przyczyny bo jak mniemam free stroke i ta złota śruba regulacyjna nic mi nie pomogą ?? Klocki ori shimano.