Jaka gleba jest najlepsza do budowy chop zeby po ubiciu ładnie sie trzymała ? a moze macie jakies swoje patenty w budowaniu na dół np kamienie jakies na góre ziemie i wtedy jakos dobrze ?
nie no pod chope jakies duze kamienie, cegly itp a najlepsza bedzie chyba jakas czarna dobra ziemia np od kwiatkoe ja sie zajebiscie ukgniata :) moze taz byc glina ale razczej na podjazd:) a tak naprawde wszystko poza piaskiem chyba ze pomiedzy kanmienie to mozna wsypac piasek:)
wolf masz coś do rolników?? gdyby nie oni zdechłbyś z głodu szkoda mi takich:((( a tak do tematu to korzeni nie dawaj kamienie i cegły najlpesze potem wszytko sztywniejsze a korzenie się rozłożą po czasie
ilasta i podobno z klejem do glazury pomaga jak masz taką która sie nie trzyma jak zmoczysz..chodzi o takie wodniste błotko ktore zostawiasz do wyschniecia.;) pzdr
glinka sie dobrze trzyma :) lub tez polaczenie sypkiej ziemi z glinkofarem. wystarczy poczekac az bedzie deszcz i sie ubije a bedzie trwalsze od betonu :)
[quote="Pi3tr0"]nie no pod chope jakies duze kamienie, cegly itp a najlepsza bedzie chyba jakas czarna dobra ziemia np od kwiatkoe ja sie zajebiscie ukgniata :) moze taz byc glina ale razczej na podjazd:) a tak naprawde wszystko poza piaskiem chyba ze pomiedzy kanmienie to mozna wsypac piasek:)[/quote]
gratuluje ci pomysłowości
zimi do kwiatków (torfu) nie da sie w żaden sposób ubić i jest straszna do bydowy hop
glina jest wypas,
ps. u nas ostatnio wysypali taką górke z torfu i jak zrobiliśmy hope to po ubiciu sie wjeźdzało jak w piach i prędkośc była prawie zerowa :D
Ja używam czarnej ziemi i gliny na wybicie, a w szkielet hopy daje kamienie, cegły, ostatnio nawet posunołem się do tego że rozmontowałem pobliski chodnik na którym były idealne do tego celu głazy.... :D
a co byscie powiedzieli na to gdyby jak sie buduje hope od postwaw postawic takie palety rozladunkowe nie wiem czy bedziecie wiedziec o jakie mi chodzi chodzi mi o takie drewniane palety specjalne dla takich traktorkow widlowych co podbieraja i jada..gdyby takie postawic..i zasypywac..wydaje mi sie ze hopa by sie trzymala tylko trzeba tez uswiadomic sobie sprawe z tego ze drewno pruchnieje..
Ja robie tak ze najpierw bale kłody i tym podobne. Z tego powstaje profil chopki. Na to dajemy warstwę liści (izolacja) a na to piasek, ziemia. Wbrew pozorom trzyma się zajebiście. Ale to jest dobry patent jak masz mało ziemi, a dużo drewna w pobliżu. A jeżeli chodzi o pruchnienie drewna to pomyśl o tym że to jest proces długotrwały (3-5 lat). W tym czasie chopę przerobisz 5 razy, bęziesz skakał 3 razy dalej i zbudujesz sobie nową...
No jakos powinienem dac rade a na wybicie co byście dali zeby równomiernie i trwae sie ubiło bo ubijanie butem to mało daj e jak sie najedzie przy wiekszej predkosci to orazu zsada sie u nas w szkole maja dobre kawałki gumy na mbieżni do skoku w dal tylko trzeba by sie zaksarsc i pociac je .
pozdro
no niestety hopy sie same nie zrobia trzeba je moczyc deptac i walic w nie łopata...a wszystko tak zeby wyszedł ok profil.to nie jest takie hop-siup jak ci sie wydaje..