GoPro HD Hero2 - zakup grupowy

podnietek
Kontakt:

GoPro HD Hero2 - zakup grupowy

Post autor: podnietek »

Na zaprzyjaznionym forum fotograficznym ktos wspomnial o zakupie grupowym kamery prosto od dystrybutora.

Nie znam konkretow, ale jak to sie ktos wyrazil: "przy 7 osobach znizka naprawde spora". Bardzo wstepnie i bez zobowiazan pytam: czy ktos by reflektowal?

Wiecej informacji jak sytuacja bedzie sie rozwijac (o ile bedzie)...
Banan725135650
Kontakt:

Post autor: Banan725135650 »

podnietek pisze:Bardzo wstepnie i bez zobowiazan pytam: czy ktos by reflektowal?
Zobaczę - zależy od zniżki ;)
Marvel
Kontakt:

Post autor: Marvel »

Ja tak samo:)
podnietek
Kontakt:

Wstepnie? "Szalu ni ma i dupy nie urywa..."
Raptem paredziesiat zl mniej niz na allegro.

Chyba gra nie bedzie warta swieczki. Jakby sie cos mialo zmienic to dam znac.
podnietek
Kontakt:

Jednak jest troche inaczej niz pisalem. Tanie oferty z allegro to sa kamery z USA bez gwarancji (najpewniej, nie pytalem) i nie oclone, wiec ryzyko spoczywa na kupujacym.

Orientacyjna cena przy zakupie ponad 7 szt to ok 1200zl. Jest szansa, ze te 7 osob sie zbierze. Przy wiekszej ilosci mozliwe dalsze znizki, ale najpewniej symboliczna roznica.
TrzecieKolo
Kontakt:

Post autor: TrzecieKolo »

Cena nadal z dupy...

Na ebayu możesz kupić nówki ze stanów i z Niemiec za około 1000 złotych (razem z wysyłką, i oczywiście gwarancją).

Kupując jedną sztukę...

Oficjalna cena GoPro to 299 usd, co przy dzisiejszym kursie daje 1 069 zł. Wiadomo, zawsze można kupić z 10-15% poniżej ceny z katalogu. Goście z allegro mocna przycinają.
For Fun - ja rowerowo, czyli blog rowerowy :)
Kalais Studios - ja zawodowo, czyli grafik z Warszawy :)
podnietek
Kontakt:

Pisalem, ze "szalu ni ma...".

Z ciekawosci popatrzylem na ebay.de. Najtansza dla mnie wychodzi €249 z darmowa przesylka. Ze stanow nie jest wcale taniej. Uzywki mnie nie interesuja.

Moze cos przeoczylem, ale mozesz podeslac jakies przyklady?
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

przy zakupie 7szt cenę 899 za szt można dostać u polskiego dystrybutora
wysokość rabatu to 40% - WYSTARCZY MIEĆ DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZĄ - więc ten kto zaoferował rabat wys 10% pewnie kombinuje zeby WYRWAĆ DLA SIEBIE ZE 2 SZTUKI DARMO.

PRZY CENIE 899 DLA 7 SZT -TEŻ BY MI WYSZŁA 1 SZT DLA MNIE GRATIS.
oczywiście taka sprzedaż musiałaby oblecieć bez faktur dla kupujących.
ale da się to załatwić bez problemu.
podnietek
Kontakt:

Bardzo ciekawe to co piszesz. Wiec moze olac tamto forum i kupic u Ciebie :twisted:

Inni chetni?
diskordia
Kontakt:

pytanie tylko - po co miałbym to robić? skoro kamerki sprzedają się w normalnej cenie.
ale z całą pewnościa masz znajomego który prowadzi działalność - i możecie to załatwić we własnym zakresie.
piter krk
Kontakt:

Post autor: piter krk »

Pamietajcie tylko ze te kamerki niemaja gwarancji w pl.....
A podoobno bywa tak ze lubia ze zepsuc,w pl jak sie kupi wymieniaja odrazu na nowa....
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

diskordia pisze:oczywiście taka sprzedaż musiałaby oblecieć bez faktur dla kupujących.
tak i potem ten ktory to kupuje na fakture bierze na siebie ryzyko,ze w razie kontroli US bedzie sie tlumaczyl z niedoborow.A kupujacy nie beda mieli gwarancji.slaby interes.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
diskordia
Kontakt:

a dlaczego niby nie mieliby mieć gwarancji?? przecież faktura zakupu jest.
chodziło mi o to że,klient nie dostanie faktury-bo to winduje cene o podatek vat. a z jakich niedoborów miałby się tłumaczyć?? przecież możesz kupić 10 szt na własny użytek- wcale nie musisz tego sprzedawać dalej- dlatego właśnie fakture posiadałby tylko 1 kupiec,a nie indywidualne osoby na każdą osobno.

chyba niepotrzebnie komplikujesz cała sprawę.
mechanizm jest prosty i skuteczny,z pełną gwarancją.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Piotrex, firma może kupić na fakturę, a potem jej nie księgować, tak samo, jakby wzięła na rachunek. Takie coś może się odbyć. Natomiast bardzo tu zależy od relacjo sprzedający -> kupujący bo tan na prawdę to jest na gębę.
Z gówna bata nie ukręcisz.
piotrex
Kontakt:

diskordia pisze:a dlaczego niby nie mieliby mieć gwarancji??
dlatego ze podstawa gwarancji (jak i rekojmi) jest dowod zakupu.dowod zakupu ma osoba ktora kupila 10szt-czyli nie koncowy wlasciciel.Czyli koncowy wlasciciel jest tak-jakby drugim wlascicielem.ups,nie ma gwary.

jakich niedoborow?nie wiem czy wiesz,ale jak kupujesz "cos na firmie" to ma to miec zastosowanie w dzialalnosci i byc faktycznie "na stanie" - w przedziwnym wypadku to sie nazywa wyludzenie zwrotu podatku vat,i to wyjdzie przy pierwszej kontroli skarbowki jak sie zapytaja gdzie jest ta plazma 42cale,3 laptopy i 10 gopro.
KubaLaPL pisze:Piotrex, firma może kupić na fakturę, a potem jej nie księgować, tak samo, jakby wzięła na rachunek.
zgadza sie,ale skoro mowimy o zwrocie vatu to trzeba zaksiegowac fakture.inaczej nikt nam tego vatu nie zwroci,bo i na jakiej podstawie skoro nie mamy tego zaksiegowanego?no chyba,ze zle zrozumialem ktorys etap transakcji..
KubaLa
moderator
Kontakt:

piotrex pisze:zgadza sie,ale skoro mowimy o zwrocie vatu to trzeba zaksiegowac fakture.inaczej nikt nam tego vatu nie zwroci,bo i na jakiej podstawie skoro nie mamy tego zaksiegowanego?no chyba,ze zle zrozumialem ktorys etap transakcji..
Bo nie mówimy tu o zwrocie podatku.
diskordia pisze:przy zakupie 7szt cenę 899 za szt można dostać u polskiego dystrybutora
To jest cena brutto, przy zakupie na firmę. Mając sklep z odzieżą możesz kupić wannę na fakturę. Tylko nie możesz jej wrzucić w koszty, wtedy fakturę traktujesz jako paragon.
piotrex pisze:dlatego ze podstawa gwarancji (jak i rekojmi) jest dowod zakupu.dowod zakupu ma osoba ktora kupila 10szt-czyli nie koncowy wlasciciel.Czyli koncowy wlasciciel jest tak-jakby drugim wlascicielem.ups,nie ma gwary.
Umowa kupna-sprzedaży?
piotrex
Kontakt:

KubaLaPL pisze:Umowa kupna-sprzedaży?
teraz pytanie czy dystrybutor uzna umowe sprzedazy jako podstawe gwarancji-jako gwarancji moze nie uznac,jako rekojmi nie wiem,trzeba by sie wczytac w ustawe i dokladnie przesledzic orzecznictwo.
ponadto umowe sprzedazy w tym przypadku (firma-konsument) rowniez trzeba by zglosic do us i opodatkowac.jasne,mozna nie,ale znowu-ryzyko,szczegolnie ze zakladamy ze osoby trzecie moga miec dostep do tej umowy (dystrybutor)..
KubaLaPL pisze:Bo nie mówimy tu o zwrocie podatku.
diskordia pisze:-bo to winduje cene o podatek vat.
stad wzialem kwestie zwrotu-bo jesli nie chcemy windowac ceny o podatek vat to znaczy,ze zglaszamy sie po jego zwrot,a to znaczy ze wrzucamy w koszta.no chyba,ze rozliczenie wewnatrz wspolnotowe z zerowa stawka.
kurde,nie jestem ksiegowym,ale tak to rozumiem ;-).

edit; dobra,poddaje sie-chyba zacznym trzezwiec,pora wrocic do nauki ;-)
KubaLa
moderator
Kontakt:

piotrex pisze:teraz pytanie czy dystrybutor uzna umowe sprzedazy jako podstawe gwarancji-jako gwarancji moze nie uznac,jako rekojmi nie wiem,trzeba by sie wczytac w ustawe i dokladnie przesledzic orzecznictwo.
Co do gwarancji to nie jestem pewien. Co do rękojmi jak pamiętasz ostatnio miałem z tym sporo do czynienia :mrgreen:. Ona jest zawierana między hurtownik -> sprzedawca detaliczny , sprzedawca detaliczny -> odbiorca. Więc jeśli coś się zepsuje to konsument zgłasza się do sprzedawcy, bo to on musi udzielić rękojmi. A sprzedawca zgłasza się do hurtownika bo to hurtownik musi jemu udzielić rękojmi.
Oczywiście ilość takich transakcji dystrybutor->hurtownik->sprzedawca-> sprzedawca->....->sprzedawca-> konsument jest nieograniczona.

A co do zgłaszania do US to są dwa punkty widzenia:
firma - os prywatna: Tu nic do US nie zgłaszamy. Powinien być paragon/faktura.... Aleeeee...
os prywatna - os prywatna: Tu też nic nie zgłaszamy, zakup poniżej 1000 zł.
diskordia pisze:-bo to winduje cene o podatek vat.
A to przeoczyłem. Jeśli mówimy o opuszczeniu podatku, to oczywiście jest niezgodne z prawem.
piotrex pisze: to ma to miec zastosowanie w dzialalnosci i byc faktycznie "na stanie" - w przedziwnym wypadku to sie nazywa wyludzenie zwrotu podatku vat,i to wyjdzie przy pierwszej kontroli skarbowki
W takim wypadku oczywiście masz rację. Ale nie przy pierwszej lepszej, tylko przy kontroli krzyżowej. A ta zdarza się BARDZO rzadko, więc jest to proceder dość często w Polandii stosowany.
piotrex pisze: 42cale,3 laptopy i 10 gopro.
Paaanie, pokradli i zaginęło :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
deviz
Kontakt:

Post autor: deviz »

KubaLaPL pisze:piotrex napisał(a):
" to ma to miec zastosowanie w dzialalnosci i byc faktycznie "na stanie" - w przedziwnym wypadku to sie nazywa wyludzenie zwrotu podatku vat,i to wyjdzie przy pierwszej kontroli skarbowki"

W takim wypadku oczywiście masz rację. Ale nie przy pierwszej lepszej, tylko przy kontroli krzyżowej. A ta zdarza się BARDZO rzadko, więc jest to proceder dość często w Polandii stosowany.
Dokładnie ;) Swoją drogą w przypadku kamerki można im powiedzieć że ktoś jest z nią w terenie i dokumentuje wyjazd... ;)
Slavvduro
ODPOWIEDZ