GoPro HD Hero2 - zakup grupowy
GoPro HD Hero2 - zakup grupowy
Na zaprzyjaznionym forum fotograficznym ktos wspomnial o zakupie grupowym kamery prosto od dystrybutora.
Nie znam konkretow, ale jak to sie ktos wyrazil: "przy 7 osobach znizka naprawde spora". Bardzo wstepnie i bez zobowiazan pytam: czy ktos by reflektowal?
Wiecej informacji jak sytuacja bedzie sie rozwijac (o ile bedzie)...
Nie znam konkretow, ale jak to sie ktos wyrazil: "przy 7 osobach znizka naprawde spora". Bardzo wstepnie i bez zobowiazan pytam: czy ktos by reflektowal?
Wiecej informacji jak sytuacja bedzie sie rozwijac (o ile bedzie)...
-
- Kontakt:
Jednak jest troche inaczej niz pisalem. Tanie oferty z allegro to sa kamery z USA bez gwarancji (najpewniej, nie pytalem) i nie oclone, wiec ryzyko spoczywa na kupujacym.
Orientacyjna cena przy zakupie ponad 7 szt to ok 1200zl. Jest szansa, ze te 7 osob sie zbierze. Przy wiekszej ilosci mozliwe dalsze znizki, ale najpewniej symboliczna roznica.
Orientacyjna cena przy zakupie ponad 7 szt to ok 1200zl. Jest szansa, ze te 7 osob sie zbierze. Przy wiekszej ilosci mozliwe dalsze znizki, ale najpewniej symboliczna roznica.
-
- Kontakt:
Cena nadal z dupy...
Na ebayu możesz kupić nówki ze stanów i z Niemiec za około 1000 złotych (razem z wysyłką, i oczywiście gwarancją).
Kupując jedną sztukę...
Oficjalna cena GoPro to 299 usd, co przy dzisiejszym kursie daje 1 069 zł. Wiadomo, zawsze można kupić z 10-15% poniżej ceny z katalogu. Goście z allegro mocna przycinają.
Na ebayu możesz kupić nówki ze stanów i z Niemiec za około 1000 złotych (razem z wysyłką, i oczywiście gwarancją).
Kupując jedną sztukę...
Oficjalna cena GoPro to 299 usd, co przy dzisiejszym kursie daje 1 069 zł. Wiadomo, zawsze można kupić z 10-15% poniżej ceny z katalogu. Goście z allegro mocna przycinają.
przy zakupie 7szt cenę 899 za szt można dostać u polskiego dystrybutora
wysokość rabatu to 40% - WYSTARCZY MIEĆ DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZĄ - więc ten kto zaoferował rabat wys 10% pewnie kombinuje zeby WYRWAĆ DLA SIEBIE ZE 2 SZTUKI DARMO.
PRZY CENIE 899 DLA 7 SZT -TEŻ BY MI WYSZŁA 1 SZT DLA MNIE GRATIS.
oczywiście taka sprzedaż musiałaby oblecieć bez faktur dla kupujących.
ale da się to załatwić bez problemu.
wysokość rabatu to 40% - WYSTARCZY MIEĆ DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZĄ - więc ten kto zaoferował rabat wys 10% pewnie kombinuje zeby WYRWAĆ DLA SIEBIE ZE 2 SZTUKI DARMO.
PRZY CENIE 899 DLA 7 SZT -TEŻ BY MI WYSZŁA 1 SZT DLA MNIE GRATIS.
oczywiście taka sprzedaż musiałaby oblecieć bez faktur dla kupujących.
ale da się to załatwić bez problemu.
tak i potem ten ktory to kupuje na fakture bierze na siebie ryzyko,ze w razie kontroli US bedzie sie tlumaczyl z niedoborow.A kupujacy nie beda mieli gwarancji.slaby interes.diskordia pisze:oczywiście taka sprzedaż musiałaby oblecieć bez faktur dla kupujących.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
a dlaczego niby nie mieliby mieć gwarancji?? przecież faktura zakupu jest.
chodziło mi o to że,klient nie dostanie faktury-bo to winduje cene o podatek vat. a z jakich niedoborów miałby się tłumaczyć?? przecież możesz kupić 10 szt na własny użytek- wcale nie musisz tego sprzedawać dalej- dlatego właśnie fakture posiadałby tylko 1 kupiec,a nie indywidualne osoby na każdą osobno.
chyba niepotrzebnie komplikujesz cała sprawę.
mechanizm jest prosty i skuteczny,z pełną gwarancją.
chodziło mi o to że,klient nie dostanie faktury-bo to winduje cene o podatek vat. a z jakich niedoborów miałby się tłumaczyć?? przecież możesz kupić 10 szt na własny użytek- wcale nie musisz tego sprzedawać dalej- dlatego właśnie fakture posiadałby tylko 1 kupiec,a nie indywidualne osoby na każdą osobno.
chyba niepotrzebnie komplikujesz cała sprawę.
mechanizm jest prosty i skuteczny,z pełną gwarancją.
dlatego ze podstawa gwarancji (jak i rekojmi) jest dowod zakupu.dowod zakupu ma osoba ktora kupila 10szt-czyli nie koncowy wlasciciel.Czyli koncowy wlasciciel jest tak-jakby drugim wlascicielem.ups,nie ma gwary.diskordia pisze:a dlaczego niby nie mieliby mieć gwarancji??
jakich niedoborow?nie wiem czy wiesz,ale jak kupujesz "cos na firmie" to ma to miec zastosowanie w dzialalnosci i byc faktycznie "na stanie" - w przedziwnym wypadku to sie nazywa wyludzenie zwrotu podatku vat,i to wyjdzie przy pierwszej kontroli skarbowki jak sie zapytaja gdzie jest ta plazma 42cale,3 laptopy i 10 gopro.
zgadza sie,ale skoro mowimy o zwrocie vatu to trzeba zaksiegowac fakture.inaczej nikt nam tego vatu nie zwroci,bo i na jakiej podstawie skoro nie mamy tego zaksiegowanego?no chyba,ze zle zrozumialem ktorys etap transakcji..KubaLaPL pisze:Piotrex, firma może kupić na fakturę, a potem jej nie księgować, tak samo, jakby wzięła na rachunek.
Bo nie mówimy tu o zwrocie podatku.piotrex pisze:zgadza sie,ale skoro mowimy o zwrocie vatu to trzeba zaksiegowac fakture.inaczej nikt nam tego vatu nie zwroci,bo i na jakiej podstawie skoro nie mamy tego zaksiegowanego?no chyba,ze zle zrozumialem ktorys etap transakcji..
To jest cena brutto, przy zakupie na firmę. Mając sklep z odzieżą możesz kupić wannę na fakturę. Tylko nie możesz jej wrzucić w koszty, wtedy fakturę traktujesz jako paragon.diskordia pisze:przy zakupie 7szt cenę 899 za szt można dostać u polskiego dystrybutora
Umowa kupna-sprzedaży?piotrex pisze:dlatego ze podstawa gwarancji (jak i rekojmi) jest dowod zakupu.dowod zakupu ma osoba ktora kupila 10szt-czyli nie koncowy wlasciciel.Czyli koncowy wlasciciel jest tak-jakby drugim wlascicielem.ups,nie ma gwary.
Z gówna bata nie ukręcisz.
teraz pytanie czy dystrybutor uzna umowe sprzedazy jako podstawe gwarancji-jako gwarancji moze nie uznac,jako rekojmi nie wiem,trzeba by sie wczytac w ustawe i dokladnie przesledzic orzecznictwo.KubaLaPL pisze:Umowa kupna-sprzedaży?
ponadto umowe sprzedazy w tym przypadku (firma-konsument) rowniez trzeba by zglosic do us i opodatkowac.jasne,mozna nie,ale znowu-ryzyko,szczegolnie ze zakladamy ze osoby trzecie moga miec dostep do tej umowy (dystrybutor)..
KubaLaPL pisze:Bo nie mówimy tu o zwrocie podatku.
stad wzialem kwestie zwrotu-bo jesli nie chcemy windowac ceny o podatek vat to znaczy,ze zglaszamy sie po jego zwrot,a to znaczy ze wrzucamy w koszta.no chyba,ze rozliczenie wewnatrz wspolnotowe z zerowa stawka.diskordia pisze:-bo to winduje cene o podatek vat.
kurde,nie jestem ksiegowym,ale tak to rozumiem

edit; dobra,poddaje sie-chyba zacznym trzezwiec,pora wrocic do nauki

Co do gwarancji to nie jestem pewien. Co do rękojmi jak pamiętasz ostatnio miałem z tym sporo do czynieniapiotrex pisze:teraz pytanie czy dystrybutor uzna umowe sprzedazy jako podstawe gwarancji-jako gwarancji moze nie uznac,jako rekojmi nie wiem,trzeba by sie wczytac w ustawe i dokladnie przesledzic orzecznictwo.

Oczywiście ilość takich transakcji dystrybutor->hurtownik->sprzedawca-> sprzedawca->....->sprzedawca-> konsument jest nieograniczona.
A co do zgłaszania do US to są dwa punkty widzenia:
firma - os prywatna: Tu nic do US nie zgłaszamy. Powinien być paragon/faktura.... Aleeeee...
os prywatna - os prywatna: Tu też nic nie zgłaszamy, zakup poniżej 1000 zł.
A to przeoczyłem. Jeśli mówimy o opuszczeniu podatku, to oczywiście jest niezgodne z prawem.diskordia pisze:-bo to winduje cene o podatek vat.
W takim wypadku oczywiście masz rację. Ale nie przy pierwszej lepszej, tylko przy kontroli krzyżowej. A ta zdarza się BARDZO rzadko, więc jest to proceder dość często w Polandii stosowany.piotrex pisze: to ma to miec zastosowanie w dzialalnosci i byc faktycznie "na stanie" - w przedziwnym wypadku to sie nazywa wyludzenie zwrotu podatku vat,i to wyjdzie przy pierwszej kontroli skarbowki
Paaanie, pokradli i zaginęłopiotrex pisze: 42cale,3 laptopy i 10 gopro.

Z gówna bata nie ukręcisz.
DokładnieKubaLaPL pisze:piotrex napisał(a):
" to ma to miec zastosowanie w dzialalnosci i byc faktycznie "na stanie" - w przedziwnym wypadku to sie nazywa wyludzenie zwrotu podatku vat,i to wyjdzie przy pierwszej kontroli skarbowki"
W takim wypadku oczywiście masz rację. Ale nie przy pierwszej lepszej, tylko przy kontroli krzyżowej. A ta zdarza się BARDZO rzadko, więc jest to proceder dość często w Polandii stosowany.

Slavvduro